Cum ne protejăm economiile de inflație. Titlurile de stat, printre cele mai sigure investiții

×
Codul embed a fost copiat

Anul acesta ne-a adus scumpiri record. Pentru că inflația e aproape 14% si dă semne că va crește în continuare, multi români se întreabă cum s-ar putea proteja.

Afectați de creșterea prețurilor sunt și cei care au economii, nu doar românii care trăiesc de la o lună la alta.

​Este adevărat că nu sunt mulți cei norocoși sau chibzuiți, cu economii, dar sunt ceva bani în conturile românilor.

Potrivit Băncii Naționale, sunt 285 de miliarde de lei în total în conturi sau în depozite, iar sumele strânse cresc de la un an la altul. A fost o scădere în martie, la începutul războiului, atunci când unii și-au scos bani din bănci, și asta vedem de exemplu în scăderea înregistrată de conturile în lei, de 4,5% în aprilie față de ianuarie. Dar a crescut suma totală din conturile în euro, cu 9,5%. Deci vedem că mulți au cumpărat valută.

În total sunt peste 15 milioane de conturi cu economii. O persoană poate avea două conturi sau mai multe, deci vorbim de câteva milioane de români cu bani strânși. Si peste 55 de mii de conturi sunt cu sume de peste 100.000 de euro. Sunt bani care stau însă în conturi, nu produc niciun fel de câștig, deci bani care sunt mâncați de inflație, la fel ca cei ținuți acasă, cum se spune, la saltea. Se spune despre inflație că este un hoț nevăzut care ne fură din bani. Cu alte cuvinte, cum inflația a ajuns deja la 14%, dacă anul trecut aveam economisiți 100 de lei, acum am avea cu 14 lei mai puțin, pentru că putem cumpăra mai puțin din cauza scumpirilor. Recomandat este așadar să nu ne ținem economiile pe loc, să se devalorizeze, în afară de un fond de urgențe, ci să îi investim în ceva.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Haideți să vedeți ce variante avem. E adevărat că acum nu sunt multe instrumente care să producă suficient câștig cât să concureze cu inflația, deci acum intrebarea ar fi cum putem să pierdem cât mai puțin. În primul rând putem ține banii în depozite la termen, iar băncile au început să crească ușor dobânzile. Acum sunt oferte cu dobânzi chiar și peste 5% la un depozit pe un an, cu condiția să nu scoatem banii, pentru că pierdem dobânda. Sigur că este mult sub inflație, dar este mai mult decât deloc.

Putem, de asemenea, să investim în titluri de stat – un instrument financiar prin care statul se împrumută de la populație și plătește o dobândă. De exemplu, în luna mai a fost programul Tezaur cu dobânzi de 5,5 – 6,15%. La fel ca la depozite, putem alege perioada – 1-3 ani - și banii trebuie lăsați acolo pentru a primi dobânda.

Titlurile de stat sunt considerate și printre cele mai sigure investiții. Sunt și instrumente un pic mai sofisticate. De exemplu, fondurile mutuale. Mai toate băncile au astfel de departamente pentru investiții, putem vira lunar bani, chiar și sume mici, iar administratorii de fond investesc banii pentru noi în mai multe instrumente – titluri de stat, obligațiuni corporative sau acțiuni, un sistem similar cu pensiile private. Sau, putem investi in acțiuni in mod direct, la bursă. Ne putem uita la ce s-a întâmplat în trecut, de exemplu indicele BET, adică cele mai importante companii de la Bursa de Valori București, a inregistrat o creștere de aproape 10% în ultimul an.

Indicii bursieri înregistrează scăderi în această perioadă, din cauza războiului, a scumpirilor, după mulți ani în care au fost creșteri, deci trebuie să știm că există volatilitate pe aceste piețe. La fel și dacă vorbim de alte tipuri de investiții. Aurul, de exemplu, este popular mai ales în perioade de criză. Unii specialiști recomandă să avem o mică parte din portofoliu, în jur de 5-10% în astfel de active, tocmai pentru că sunt volatile.

Și foarte populare în România sunt investițiile în imobiliare, și aici trebuie să avem grijă pentru că piața poate fi imprevizibilă acum. Oricum, orice am alege, trebuie să avem în vedere trei lucruri: că orice investiție înseamnă și riscuri, că e important să diversificăm, adică să investim în mai multe instrumente, nu să ținem toate ouăle în același coș și să știm că... cu cât investiția e mai sigură, cu atât câștigul e mai mic, cu cât risc mai mult, cu atât randamentul poate să fie mai mare. Acestea au fost doar câteva exemple, sunt multe solutii pentru a pune banii la treaba si... nu trebuie să fim bogați sau să avem economii consistente ca să investim. Putem să începem și cu 50-100 de lei pe lună.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
A intrat în vigoare legea care plafonează dobânzile la creditele date de instituțiile financiare nebancare. Ce trebuie știut
A intrat în vigoare legea care plafonează dobânzile la creditele date de instituțiile financiare nebancare. Ce trebuie știut

De luni, 11 noiembrie, intră în vigoare legea care plafonează dobânzile în cazul creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare.

Sfaturi pentru viitorii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde. Ce trebuie să le ceară instalatorilor
Sfaturi pentru viitorii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde. Ce trebuie să le ceară instalatorilor

Cei care s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice sunt acum în etapa în care urmează să își aleagă instalatorii și apoi echipamentele.

Black Friday 2024 | Sfaturile experților pentru cei care vor să facă cumpărături cu plata în rate
Black Friday 2024 | Sfaturile experților pentru cei care vor să facă cumpărături cu plata în rate

Deja putem vedea reduceri de Black Friday. Magazinele se întrec nu doar în oferte, ci și în opțiuni de plată în rate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.