Ce soluții au cei care nu mai fac față creditelor. BNR anticipează o perioadă cu probleme

×
Codul embed a fost copiat

Cei care s-au împrumutat de la bănci și sunt la limită cu cheluielile ar putea avea probleme în perioada următoare, anticipează Banca Națională a României.

Dobânzile în creșterea, pe lângă prețurile mai mari și majorarea facturilor ar putea duce la o creștere a numărului celor care nu mai pot plăti ratele.

Cei care sunt la limită, care plătesc o mare parte din venitul lor pentru rate, ar trebui deja să se pregătească pentru perioada următoare, mai ales dacă au credit cu dobândă variabilă, și să facă primul pas: să discute cu banca. Prin urmare, nu ar trebui să aștepte până când nu mai pot plăti, până ajung la data scadentă și nu au banii, problema trebuie abordată din timp. Și ne putem face deja calculele.

Știm deja că dacă inflația este în creștere, atunci cresc și dobânzile. Iar Banca Națională estimează că prețurile vor mai crește până în vară, până în iunie, și că inflația va rămâne ridicată tot anul acesta. Vedem o scădere ușoară în a două parte a anului. Aici avem dobânda cheie, care a crescut odată cu inflația, ceea ce înseamnă că am putea să ne așteptăm ca dobânzile la credite să mai crească, putem vorbi 2-3 procente, a spus chiar guvernatorul Băncii Naționale.

Ce înseamnă asta pentru un credit ipotecar? De exemplu, pentru un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata cu Robor a crescut cu PESTE 600 de lei, potrivit unui calcul finzoom.ro. Cu IRCC a ramas la fel pentru moment, dar si acest indice nou, folosit din 2019 încoace, este în crestere. În acest caz, rata va crește în iulie. Însă în ambele situații ne așteptăm la creșteri de rată, 100-200 de lei, și în lunile următoare.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

BNR a anuntat ca nu se așteaptă la un val de persoane care să aibă probleme cu plata ratei, dar haideti să vedem cât de multi români sunt afectați. Doar 28% dintre cei care au credite ipotecare au rată fixă și toti cei care s-au imprumutat prin programele Prima Casă sau Noua Casă au dobandă variabilă. Deci vorbim de sute de mii de români afectați acum. În schimb, 70% dintre creditele de consum sunt cu rata fixă.

Am discutat cu Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB, despre soluții pentru cei aflați într-o situație grea.

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB: Noi am avut discuții în ultima perioadă cu cel puțin șase-șapte bănci din România, cele mai mari.

Ștefana Todică: Anticipați o situație grea în perioada următoare?

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB: E firesc să fie o situație complicată. S-a folosit în acest context de la nivelul Băncii Naționale cuvântul criză. Vorbim de o criză. Așa cum s-a întâmplat și până în acest moment, soluțiile sunt evident customizabile, dar s-a ajuns inclusiv la reducere de sold. Au fost anumite situații sociale, în cazuri mai grave, când efectiv reducerea a fost atât de mare încât practic s-a sters creditul soldul persoanei respective. Există și posibilitatea de a se suspenda efectiv plata ratei, pentru o anumită perioadă. Doar că în această situație este riscant, pentru că suntem pe un trend crescător al dobânzii.

BNR încurajează băncile să discute acum cu clienții. Ce pot face? O reeșalonare, de exemplu creșterea perioadei de rambursare creditului. În loc de 15 ani, să fie 20 de ani, și atunci se reduce și rata.
Putem negocia să fie tăiate anumite comisioane. Par sume mici, dar în timp putem vedea diferențe.

Reducerea soldului sau ștergerea creditului sunt posibile însă numai în situatii rare și extrem de grave.
Mai putem cere și o amânare a ratei pentru o perioadă sau trecerea de la robor la noul indice IRCC, care este mai convenabil acum. Am putea plăti mai mult în ambele situatii după o perioadă, dar sunt soluții care ne pot ajuta să trecem de un moment greu.

Și nu uitati ca băncile nu au niciun interes ca să se ajungă la executare silită, deci vor fi deschise negocierii.

Dacă totuși nu reusiți să ajungeti la o înțelegere cu banca, puteti apela la CSALB, care poate negocia in locul vostru cu banca pentru a gasit o soluție și pentru a nu se ajunge cu problema în instanță.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
A intrat în vigoare legea care plafonează dobânzile la creditele date de instituțiile financiare nebancare. Ce trebuie știut
A intrat în vigoare legea care plafonează dobânzile la creditele date de instituțiile financiare nebancare. Ce trebuie știut

De luni, 11 noiembrie, intră în vigoare legea care plafonează dobânzile în cazul creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare.

Sfaturi pentru viitorii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde. Ce trebuie să le ceară instalatorilor
Sfaturi pentru viitorii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde. Ce trebuie să le ceară instalatorilor

Cei care s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice sunt acum în etapa în care urmează să își aleagă instalatorii și apoi echipamentele.

Black Friday 2024 | Sfaturile experților pentru cei care vor să facă cumpărături cu plata în rate
Black Friday 2024 | Sfaturile experților pentru cei care vor să facă cumpărături cu plata în rate

Deja putem vedea reduceri de Black Friday. Magazinele se întrec nu doar în oferte, ci și în opțiuni de plată în rate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.