Cum poți să asiguri viitorul copilului tău punând deoparte câte 100 de lei pe lună, până împlinește 18 ani
Toți părinții își doresc ca celor mici să nu le lipsească nimic și să ducă o viață fără griji.
Pentru asta, pot face un plan de economii încă de la naștere, astfel încât la 18 ani copilul să aibă o sumă de bani pe care să se poată baza - pentru studii în străinătate, drept avans pentru o locuință sau pentru o mașină.
Ce variante de economisire pentru cei mici există, aflăm la iBani.
Când vine vorba să economisim pentru noi e mai greu să găsim o motivație, dar pentru copii părinții fac în general mai ușor sacrificii, așa că dacă aveți copii vă propun un cadou pentru viitorul lor, că tot suntem în luna iunie.
Pe piață sunt multe instrumente de economisire și majoritatea au optiunea de a face plăți automate, ca atunci cand intră alocația sau salariul, să fie virată automat o anumită sumă lunar.
Un cont bancar pe numele copilului, cea mai la îndemână soluție
Am facut un calcul pentru 100 de lei pe lună, este o sumă pe care multe familii din Romania își permit să o pună deoparte, e mai puțin de jumătate din alocația copilului.
Dacă punem câte 100 de lei pe lună, de când se naște copilul, timp de 18 ani, ajungem la o suma totală depusă de 21.600. Ce putem face cu acești bani ca să avem și câștig?
În primul rând, un cont bancar pe numele copilului. Mai toate băncile au depozite sau conturi dedicate celor mici. În acest cont se poate depune orice sumă de bani, oricând. Dacă familia întâmpină o problemă, avantajul este că banii pot fi scoși oricând și nu se pierde dobânda acumulată.
Sau, pentru cei mai cheltuitori, poate fi un dezavatanj faptul că e ușor să intri în bani. În general, dobânzile sunt destul de mici, mai ales dacă facem o comparație cu inflația de acum, 2-3% la bănci, dar mai pot crește și vedem că putem ajunge astfel la aproximativ 29.000 de lei după 18 ani, potrivit unui calcul Finzoom.ro.
Programe de economisire care depind de decizii politice
Apoi, putem apela la un produs al statului. Este vorba despre contul de economii Junior, deschis automat la nașterea copilului, la Trezorerie, este un program care a început în 2018.
În acest caz, dobânda este fixă, de 3% pe an, și dacă suma depusă anual depășește 1.200 de lei, statul contribuie cu o primă de 600 de lei pe an. Banii pot fi scoși doar când copilul împlinește 18 ani. Ajungem în acest caz la aproape 40.000 de lei și nu se plătesc impozite.
Trebuie să ținem cont că acest program depinde în viitor de deciziile politicienilor, care pot schimba condițiile.
Există și asigurări pentru copii, prin care banii depuși sunt economisiți, dar oferă și protecție. Dacă se întâmplă ceva cu părintele, compania continuă să facă plățile lunar, iar copilul poate ridica suma acumulată la 18 ani. Unele companii oferă și bani în acest caz sau dacă părintele rămâne fără serviciu.
Cum poți ajunge la triplul sumei depuse
De asemenea, în unele cazuri sunt incluse și cheltuieli medicale, pentru bolile copilăriei, de exemplu. Există și reguli mai stricte, de exemplu este impusă o sumă minimă, în cazul nostru de 120 de lei. Aici nu avem dobândă, copilul va scoate valoarea contribuțiilor. Banii pot fi scoși mai devreme, dar există o penalizare, care e destul de mare.
Iar unii părinți preferă un fond de investiții, de exemplu, caz în care și câștigurile pot fi mult mai mari și poate fi o variantă potrivită pentru un astfel de plan de economii pe termen lung.
Putem ajunge la dublul, triplul sumei depuse, dacă ne uităm la randamentele din trecut de 8-10% pe an, dar și riscurile sunt mai mari, pentru că acest randament nu este garantat în viitor și totul depinde de cum evoluează piața.
Alții preferă să cumpere un apartament pentru copil sau să cumpere acțiuni, la fel cu câștiguri posibil mai mari dar și riscuri mai mari.
Puteți discuta cu cei mici de la 5-6 ani despre importanța economisirii
Ideal ar fi, pentru cei care își permit mai mult de 100 de lei pe lună, să aleagă două sau mai multe variante, de exemplu un cont pentru copii și o asigurare, pentru un plus de siguranță și astfel încât copilul să aibă mai multe surse de venit când ajunge la majorat.
Și oricare ar fi alegerea, este bine ca cei mici să învețe despre economisirea pe termen lung de la părinți, să aibă acest exemplu în casă, spun specialiștii.
De la 5-6 ani, puteți chiar discuta cu cei mici despre sumele acumulate și ei la rândul lor pot contribui cu bani dacă primesc cadou de la rude.