Primul simptom când suferim din cauza stresului: răcim mai des. Sfatul specialiștilor
Nu putem să trăim fără hormoni de stres. Atunci de ce să luptăm împotriva lor? Pare non sens. Pentru că hormonii de stres, secretați cronic, pe termen lung cu alte cuvinte, prăbușesc la propriu apărarea.
Primul simptom? Răcim mai des. Sau facem infecții urinare mai des.
Pare că nu avem antidot, atâta vreme cât mediul exterior este permanent agresiv. Soluția vine din două direcții.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Se numeşte încapsulare şi e capacitatea creierului uman de a face faţă unui eveniment negativ. Cu alte cuvinte, ia evenimentul negativ şi îl introducă într-o cutiuţă. Aceste cutiuţe ne fac să fac să mergem mai departe. Nu trecerea timpul ne ajută să ne simţim mai bine!
Indiferent cât de puternic este evenimentul stresant acut, avem capacitatea să îl depăşim. Aşa am fost proiectaţi! Stresul cronic e cel la care nu suntem adaptaţi încă! Suntem singură specie care poate să pună presiune non-stop. Pe propria persoană.
Se numesc prolactina și cortizol. Sunt doi hormoni, ușor de detectat în sânge. Arată obiectiv stresul cronic. Sistemul imunitar, un organ difuz, este uşor de derutat. Nu doare. Nu face diferenţa între un pericol real - vine o mașină spre mine - şi emoţiile provocate de stres.
Dr. Brândușa Petruțescu, medic imunolog: ”În cantități mari în sânge acționează asupra celulelor din sistemul imuntar așa numitele limfocite T și le reduce durata de viață și în timp scade și numărul acestora. Un număr mic de limfocite înseamnă că nu mai pot face față eficient unui răspuns, că o armata decimată și inamicul proliferea și pătrunde în organism prin poarte respiratorie, cutanată orice fel de infecție limfocitele sunt implicate în lupta împotriva tuturor infecțiilor bacteriene și virale. ”
Apar viroze mai des, infecții urinare, infecții cutanate.
Ce facem? Atâta vreme cât mediul înconjurător este agresiv prin el însuși. Chiar dacă locuiți mai bine de 8 ore într-o clădire de birouri. Chiar dacă sunteți în pustietate.
Bogdana Bursuc, psiholog: ”Stresul cronic este într-o anumită măsură expresia în care noi putem presiune asupra noastră. Mediul în care trăim tot timpul o să ne agreseze. Și noi avem avem oportunitatea de a alege cum răspundem la această agresiune. O modalitate care nu-I bune este că punem presiune în continuare și mai multe e în control nostrum și o putem schimba. Antidotul la acest presiune este încrederea în noi, ca să mă las în pace e să am încredere și nu o să nu pun biciul pe mine, uneori o să-mi iasă, alteori nu, dar trebuie să am încredere în mine.”
Pauză activă. Înseamnă plimbare în aer liber. Sistemul imunitar vrea să fie... mișcat. Hormonii de stres sunt reduși instantaneu, pentru că apare un alt hormon care na face să ne simțim bine - oxitocina. Se mai întâmplă un fenomen spectaculos. Ne explică profesorul imunolog Veronica Lazăr.
Profesor dr. Veronica Lazăr, Facultate de Biologie, Universtitatea din București: "Mare parte în compomentele sistemului iminitar sunt mobile, circulă prin sânge și asigura supraveghere imnologica. Sportul, mișcarea determina activarea circulației, e o șansă ca aceste celue să circule să se întîlnească cu agresorii ,agenții străini și să-i elimine".
O plimbare prelungită, seară, este cel mai bun răspuns imun după stres.