Încă un efect neplăcut al consumului de zahăr: scade imunitatea. Explicațiile specialiștilor
Fast-food, junk food, produse semipreparate, dulciuri și prăjituri ultra procesate, sucuri, ronțăieli dulci și sărate. Care este ingredientul comun din toate aceste produse? Zahărul supra adăugat!
Și dacă până acum știam că zahărul îngrașă, face carii dentare și crește colesterolul din sînge, aflați că zahărul scade imunitatea.
Există 2 mecanisme negative de acțiune: odată ajuns în intestin, zahărul hrănește virusurile și bacteriile patogene, creează un mediu favorabil dezvoltării acestora. Ori intestinul e responsabil pentru 80% din imunitatea noastră. Echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele determină rezistența organismului la boli.
Local, zahărul strică acest echilibru și rezultă un haos intestinal cu impact imunitar.
Al doilea efect negativ este sistemic. Zahărul împiedică leucocitele din sînge să neutralizeze agenții toxici din organism.
O doză de băutură răcoritoare ce - atenție! - conține 7 lingurițe de zahăr, declanșează după numai 5 minute, o scădere cu 35% a capacității de ...muncă a globulelor albe. Efectul durează câteva ore. Leucocitele nu mai pot mânca virusurile și bacteriile cauzatoare de boli.
Ce efect au 100 grame de zahăr, adică o sticlă de un litru de suc? Scad cu 97% răspunsul imun!
Zahărul nu conține nutrienți, minerale sau vitamine, ci doar calorii goale. El determină inflamație și oxidare, adică "ruginirea" întregului organism. Prin mediul acid pe care îl creează, zahărul fragilizează toate țesuturile și organele, inclusiv sistemul imunitar.
Cum să vă bucurați de gustul dulce fără să consumați mult zahăr?
Zahărul nu se consumă sub formă lichidă - în sucuri, ceai ori limonadă. Creierul nu înregistrează caloriile lichide. Consideră sucul apă, nu desert. Chiar dacă un pahar conține 6 lingurițe de zahăr! Reduceți cu 30% cantitatea de zahăr din rețetele de prăjituri. Gustul nu va avea de suferit, satisfacția rămâne aceeași, dar faceți economie de calorii.
Consumați fructe proaspete sau uscate pe post de desert. Deși conțin zahăr, el este diluat în multă apă și amestecat cu fibre. Prin urmare, fructele sunt cel mai echilibrat dulce din natură!
Chiar dacă nu are un gust dulce intens, lactoza, adică zahărul din lapte, este un zahăr sănătos pentru organism și prietenos cu silueta. Budincile, orezul cu lapte și înghețata sunt deserturi echilibrate.
Folosiți îndulcitori sintetici (zaharina, aspartam, sucraloza) pentru ceai și cafea. Pe lângă faptul că satisfac nevoia de dulce, vă ajută să scăpați de dependența pentru zahăr. Și taie și pofta de mâncare. Totul - cu zero calorii!
Contează când mâncați zahăr. Consumat ca desert, după o masă, îngrașă mai puțin decât dacă e mâncat pe burta goală. Aceasta pentru că zahărul se amestecă cu alimentele prezent în stomac și se absoarbe mai puțin.
Nu căutați forme de zahăr mai sănătos. Indiferent că este alb sau brun, rafinat sau brut, de sfeclă sau de trestie, tot zahărul este la fel. Cât despre miere, are o structură chimică identică cu zahărul, deci se consumă tot cu moderație!
Din cauza efectelor negative multiple ale zahărului, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că doza zilnică de zahăr recomandată pentru un adult nu trebuie să depășească 25 grame, adică o lingură cu vârf. Iar când vine vorba de copii, doza se reduce la jumătate.