Legătura dintre dulciuri, grăsime, hipertensiune și rinichi. Analiza care trage semnalul de alarmă

×
Codul embed a fost copiat

Știți cât de gustoasă este mierea zaharisită. Delicioasă! Exact așa cum vedem mierea zaharisită, în organism apare un proces de "zaharisire" a proteinelor.

Se numește glicare și îl constatăm când glicemia depășește 100. Zahărul în exces din sânge se leagă atât de proteinele din care suntem construiți, cât și de grăsimile pe care le avem în organism. Astfel, metabolismul se schimbă în rău. Se "zaharisesc" și receptorii de la nivelul fiecărei celule, iar zahărul din sânge nu mai trece în celule, unde este folosit pe post de energie.

Culmea este că atunci când aceste fenomene în lanț se întâmplă, glicemia nu crește imediat. În schimb, crește colesterolul rău și cresc trigliceridele. Un alt aspect important este că scade colesterolul bun, cel care ne protejează.

Au crescut grăsimile din sânge. A crescut glicemia. Printr-o banală analiză, constatăm și un fenomen mai grav – prezența proteinelor în urină.

Vorbim despre insuficiență renală, produsă de grăsime. În fiecare celulă, o uzină numită mitocondrie produce energie din grăsimi. Dacă toate funcționează corect.

Citește și
grasimi
Studiu: Nivelurile ridicate de grăsimi sănătoase ar putea proteja împotriva cancerului. Ce spun cercetătorii

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Aceeași uzină produce factori pro-oxidanți atunci când observăm în analizele de sânge valori crescute ale colesterolului LDL sau trigliceridelor. De asemenea, observăm că HDL, colesterolul bun, a scăzut.

Ce înseamnă că organismul funcționează corect și că își menține circuitele sănătoase? O simplă analiză de sânge, numită generic biochimie, ne oferă aceste indicii. În această analiză, se regăsesc valorile colesterolului LDL (rău), HDL (bun), trigliceridelor și glicemiei. Dacă aceste valori sunt normale, organismul funcționează bine. Dacă nu, producem singuri factori pro-oxidanți, provocându-ne daune.

Grăsimile în exces din sânge sunt preluate de pereții vaselor de sânge și de ficat. Același proces afectează și pancreasul. Ne explică Anca Sima, membră a Academiei Române de Științe Biologice:

Academician dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Pancreasul preia lipidele, având o circulație foarte bine pusă la punct. Cu cât sunt mai multe lipide în circulație, cu atât celulele pancreasului se încarcă mai mult. Înainte ca pancreasul și ficatul să fie afectate, trebuie să existe în circulație o creștere a acestor lipide, ceea ce se vede în analizele de colesterol, trigliceride, LDL, și se observă o scădere a HDL colesterolului. Aceasta este imaginea unei dislipidemii, care anunță creșterea glicemiei.”

Celulele pancreasului, care produc insulină, se încarcă cu grăsime. Macrofagele, celule ale sistemului imunitar, intervin pentru protecție, dar și ele se încarcă cu grăsime, se sparg și distrug țesutul din jur, inclusiv celulele producătoare de insulină. După ce grăsimile din sânge cresc, glicemia crește și ea, dar acest lucru se întâmplă mai târziu!

Prima oară apare rezistența la insulină, iar câteva kilograme în plus sunt adăugate. Receptorii de pe celule „se zaharisesc”, iar insulina nu mai poate transporta eficient zahărul din sânge către celule. În acest stadiu, deși sunt kilograme în plus, glicemia poate rămâne normală, ceea ce poate fi înșelător.

Academician dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Ai impresia că ești o excepție și că glicemia ta nu crește. Dar, după ce am monitorizat cazuri pe termen lung, nu am întâlnit persoane care să nu ajungă, în final, la diabet.”

Când ficatul se încarcă cu grăsime, la fel se întâmplă și cu pereții vaselor de sânge. Acestea își pierd elasticitatea și nu se mai adaptează corect, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.

Rinichii, de asemenea, se încarcă cu grăsime și încep să dea erori. Deoarece rinichii reglează tensiunea arterială, disfuncțiile cauzate de grăsime pot provoca hipertensiune.

Academician dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Primul semn la rinichi este pierderea proteinelor în timpul filtrării, proces care, în mod normal, nu permite trecerea proteinelor din plasmă. Când trigliceridele și glicemia sunt crescute, este posibil să se găsească albumina în urină, aceasta fiind proteina dominantă din sânge, care trece prima.”

Prezența albuminei sau a proteinelor în urină indică un grad de insuficiență renală, semn că celulele funcționale ale rinichilor au fost distruse de grăsime.

Acestea sunt motivele principale pentru care nu ar trebui să ne îngrășăm.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Am aflat secretul! Ce face Sandra Izbașa să rămână în formă la 35 de ani: "Sunt de viță nobilă!"
FOTO Am aflat secretul! Ce face Sandra Izbașa să rămână în formă la 35 de ani: "Sunt de viță nobilă!"
Citește și...
Grăsimile sănătoase ne-ar putea proteja de cancer
Grăsimile sănătoase ne-ar putea proteja de cancer

O dietă bogată în grăsimi sănătoase ne poate proteja de cancer, arată un studiu recent realizat la Universitatea din Georgia.

Studiu: Nivelurile ridicate de grăsimi sănătoase ar putea proteja împotriva cancerului. Ce spun cercetătorii
Studiu: Nivelurile ridicate de grăsimi sănătoase ar putea proteja împotriva cancerului. Ce spun cercetătorii

O dietă bogată în grăsimi sănătoase poate proteja împotriva cancerului, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Georgia, care se adaugă la alte dovezi anterioare.

Rolul grăsimii în alimentație. Carnea pe care Dr. Mihaela Bilic o recomandă pentru consum: „De porc, numai de bine”
Rolul grăsimii în alimentație. Carnea pe care Dr. Mihaela Bilic o recomandă pentru consum: „De porc, numai de bine”

A venit frigul, mărim cantitatea de grăsimi din mesele zilnice. Care sunt alimentele indispensabile - aflăm de la medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit ineficiența
Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit ineficiența

Mâncăm și producem insulină. Acest hormon face apoi, în organism, și glucoză, și proteine, pentru construcție și grăsimi bune. Și energie. Și depozite de energie în ficat.

Ce s-a întâmplat cu un copil normoponderal, care mânca zilnic o pungă de chipsuri. Analizele de sânge au arătat anomalia
Ce s-a întâmplat cu un copil normoponderal, care mânca zilnic o pungă de chipsuri. Analizele de sânge au arătat anomalia

Copiii nu reacționează bine odată ce consumă, regulat, grăsimi trans – din patiserie, prăjituri, chipsuri, ori sosuri.

Recomandări
Topul celor mai bune licee din țară după media obținută la bacalaureat. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie
Topul celor mai bune licee din țară după media obținută la bacalaureat. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie

Planurile-cadru pentru liceu au fost aprobate de ministrul Educației și urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

Continuă negocierile pentru formarea Guvernului. Ilie Bolojan: „Pregătiți să demolăm privilegiile, sinecurile”
Continuă negocierile pentru formarea Guvernului. Ilie Bolojan: „Pregătiți să demolăm privilegiile, sinecurile”

Negocierile pentru formarea Guvernului continuă sâmbătă seară la Cotroceni. Premierul desemnat, Ilie Bolojan, spune că noul executiv trebuie să fie pregătit să taie privilegii și sinecuri și să sufere alături de români.

Putin arată adevărată față a Rusiei: ”Oriunde calcă un soldat rus, acel loc este al nostru”. Amenință direct cu atac nuclear
Putin arată adevărată față a Rusiei: ”Oriunde calcă un soldat rus, acel loc este al nostru”. Amenință direct cu atac nuclear

„Ucraina este a noastră", a spus Vladimir Putin într-una dintre cele mai agresive declarații din ultima vreme, în contrast cu retorica recentă a Kremlinului.