Cele două alimente responsabile pentru cazurile de cancer la tineri. „A fost destul de alarmant pentru noi toți”

alimente magazin
Shutterstock

Oncologii au tras un semnal de alarmă cu privire la o creștere șocantă a numărului de cazuri cancer în rândul tinerilor. Unii medici spun că fast-food-ul și carnea procesată ar avea o mare parte din vină.

 

„Îi sfătuim pe oameni să mănânce mai puține alimente procesate, bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare”, a declarat Matthew Lambert, nutriționist și manager de informare și promovare a sănătății la World Cancer Research Fund, potrivit New York Post.

„Aceasta include alimente precum prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, [chipsuri], băuturi îndulcite cu zahăr și fast-food, precum pizza și burgeri”, a explicat Lambert.

Cancerul a lovit puternic tinerii, în special femeile și adulții în vârstă de 30 de ani.

„A fost destul de alarmant pentru noi toți”, a declarat în aprilie pentru The Post Dr. Coral Olazagasti, profesor asistent de oncologie medicală clinică la Universitatea din Miami Sylvester Comprehensive Cancer Center.

Citește și
Plaja
Boala agresivă care afectează tot mai mulți români. Risc mare la cei care au făcut asta până la 15 ani
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„În trecut, ai crede că cancerul a fost o boală a populației în vârstă”, a adăugat ea. „Dar acum observăm că în ultimii ani  oamenii au fost diagnosticați cu cancer din ce în ce mai devreme”.

Nu există un singur vinovat, dar alimentele ultraprocesate au atras cea mai mare atenție.

Pofesorul Charles Swanton a declarat în cadrul unui congres că cercetările au arătat că, uneori, cancerul de intestin cu debut precoce poate fi „inițiat” de bacteriile intestinale care sunt mai răspândite la persoanele a căror dietă este săracă în fibre și bogată în zahăr.

„Ceea ce observăm în unele studii este că unele tumori ale pacienților cu cancer colorectal cu debut precoce adăpostesc mutații care ar putea fi inițiate de aceste specii microbiene”, a declarat Swanton, oncolog și clinician șef la Cancer Research UK.

Se crede că aceste mutații diminuează capacitatea organismului de a combate celulele precanceroase.

Alimentele ultraprocesate includ produse ambalate, băuturi, cereale și produse gata de consum care conțin coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. UPF-urile sunt de obicei bogate în zahăr, grăsimi saturate și sare și lipsite de vitamine și fibre.

 „Aceste tipuri de alimente nu au fibre și nu conțin practic niciun nutrient esențial. Ele ar trebui consumate doar ocazional și în cantități mici”, a spus profesorul.

Cele mai grave forme de cancer

Cercetări recente au raportat că persoanele care mănâncă cu 10% mai multe UPF-uri decât ceilalți au un risc cu 23% mai mare de cancer la cap și gât.

O dietă bazată pe junk food a fost, de asemenea, legată de un risc cu 24% mai mare de cancer al esofagului, tubul care leagă gâtul de stomac, care este a șasea cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Cleveland Clinic Journal of Medicine.

Între timp, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată drept „cancerigenă pentru oameni”, menționând că există „suficiente dovezi din studiile epidemiologice că consumul de carne procesată cauzează cancer colorectal”.

Experții consideră că riscul crescut de cancer poate fi cauzat de nitrații din carne, care se combină cu compuși din organism pentru a deteriora celulele.

Conform unei cercetări din 2015, persoanele care consumă zilnic carne roșie și carne procesată sunt cu 40% mai predispuse la cancer de intestin, comparativ cu cele care consumă această carne o dată pe săptămână sau mai rar.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Un remediu pentru acnee promovat pe TikTok ar putea crește riscul de cancer de piele. Avertismentul medicilor | VIDEO
Un remediu pentru acnee promovat pe TikTok ar putea crește riscul de cancer de piele. Avertismentul medicilor | VIDEO

Unii influenceri de pe rețelele sociale îi încurajează pe cei care merg la plajă să nu folosească cremă de protecție solară în încercarea de a „vindeca" acneea. Dar medicii spun că consecințele ar putea fi devastatoare.  

Boala agresivă care afectează tot mai mulți români. Risc mare la cei care au făcut asta până la 15 ani
Boala agresivă care afectează tot mai mulți români. Risc mare la cei care au făcut asta până la 15 ani

Medicii români sunt îngrijorati de numărul tot mai mare de pacienți cu melanom, cea mai agresivă formă de cancer al pielii. Ei spun că din păcate unul din patru pacienți își descoperă boala când este deja într-un stadiu avansat.

Studiu: Utilizarea regulată a aspirinei ar putea contribui la scăderea riscului de cancer colorectal
Studiu: Utilizarea regulată a aspirinei ar putea contribui la scăderea riscului de cancer colorectal

Utilizarea regulată a aspirinei poate ţine oncologul la distanţă, cel puţin în ceea ce priveşte cancerul colorectal, conform unui nou studiu, iar persoanele cu un stil de viaţă nesănătos par să aibă cele mai mari beneficii.

Pericolele ascunse din ciocolata neagră. Ce riscuri există pentru sănătate, potrivit experților
Pericolele ascunse din ciocolata neagră. Ce riscuri există pentru sănătate, potrivit experților

Ciocolata neagră și produsele similare din cacao sunt contaminate cu plumb și cadmiu, două metale neurotoxice care sunt legate de cancer, boli cronice sau probleme de reproducere și dezvoltare, potrivit unui nou studiu, potrivit CNN.  

Descoperire revoluționară. O bacterie ''topeşte'' cancerul de cap şi gât
Descoperire revoluționară. O bacterie ''topeşte'' cancerul de cap şi gât

Fusobacterium, un gen de bacterii asociate de obicei cu progresia cancerului intestinal, are un efect invers în cazul celui mai frecvent tip de cancer de cap şi gât, distrugând celulele tumorale, conform unui studiu publicat recent în Cancer Communications

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.