Rolul grăsimii în alimentație. Carnea pe care Dr. Mihaela Bilic o recomandă pentru consum: „De porc, numai de bine”

×
Codul embed a fost copiat

A venit frigul, mărim cantitatea de grăsimi din mesele zilnice. Care sunt alimentele indispensabile - aflăm de la medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Apetitul nostru se schimbă când vine frigul. Ne ispitesc și ne e poftă de lucruri un pic mai consistente. Înainte să vină postul Crăciunului, am zis să fac o pledoarie pentru produsele din carne și pentru carnea împănată.

Rolul pe care grăsimea îl are în alimentație

Grăsimea are rolul ei în alimentație. Foarte mult timp ne-a fost frică de grăsime și ne-am trezit că zahărul face mai mult rău, ne-a fost frică de făinoase și de tot ce înseamnă carbohidrați, Da, e adevărat, carbohidrații împreună cu grăsimea îngrașă, însă grăsimea nu trebuie exclusă din alimentație, mai ales acum, în sezonul rece.

Apropo de cărnuri, o s-o iau pe rând, pentru că nu seamănă o grăsime cu alta și ar fi bine să nu punem la colț grăsimea, așa, în bloc, mai ales grăsimea animală. Există această tendință să considerăm că grăsimea care este de origine vegetală are numai beneficii și cea animală are numai bube negre. Ei bine, nu!

Importanța grăsimilor Omega 3

Dacă vine vorba de grăsimea animală, o să pun pe primul loc, pe un piedestal, grăsimile Omega 3, pentru că sunt niște grăsimi esențiale. Organismul nostru are nevoie de ele zilnic și, culmea, bietul de el nu poate să le sintetizeze.

Citește și
mihaela bilic
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să facem în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă: "Nu ezitați!"
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Aici există un mit care ne spune că luăm Omega 3 din semințe de in. Da, există Omega 3 în parte vegetală, însă organismul nostru e proectat să o asimileze mai bine din produsele de origine animală.

Deci lăsăm semințele să fie mâncate de găină, de păsărele, de peștii mici care mănâncă fitoplancton și noi luăm Omega 3-ul care a fost deja procesat animal și îl în ghițim și în procesăm extrem de eficient. Avem nevoie de Omega 3 în fiecare zi. Nu o să mâncăm pește în fiecare zi, însă, dacă mâncăm de două, trei ori pe săptămână, deja este foarte bine. Găsim Omega 3 și în gălbenușul de ou. Oul se întoarce în forță în sezonul rece. Avem nevoie și de pește gras, și de ou.

De ce carnea de porc nu trebuie evitată

Dacă mergem mai departe la capitolul cărnuri, vreau să pun porcul mai sus decât vita. Avem în grăsimea de porc un tip de grăsime mai puțin saturată. Din cauza asta, mai aproape de uleiul de măsline de acizii grași mononesaturați, nu întâmplător putem mânca slăninuță, cubulețe mici cu un pic de pâine.

Mai greu cu grăsimea din vită. Noi, prin definiție, românii, suntem consumatori de carne de porc. Avem chimie bună cu ea. La capitolul genetică, 98% avem similarități. Putem spune că porcul este o carne albă, este încadrată alături de vițel și de carnea de pui și de curcan în cărțile de nutriție. Deci, de porc, numai de bine. Da, putem să consumăm carne de porc, chiar și cu un strop de grăsime.

Atenție la excesul de grăsime Omega 6

La capitolul grăsimi vegetale, atenție mare la excesul de grăsime Omega 6, din nou o grăsime esențială pe care organismul o găsește în tot uleiul de floarea soarelui. Noi avem tendința să consumăm în exces. Spre deosebire de Omega 3, care este antiinflamatoare, Omega 6 este proinflamatoare. Atunci, degeaba mâncăm Omega 3 dacă nu reducem cantitatea de Omega 6. Să o lăsăm mai moale cu acest ulei de floarea soarelui și creștem consumul de pește gras, ou, chiar și o cărniță de porc. Bucata pe care o punem în tigaie trebuie să fie aleasă, să nu fie cea mai grasă din porc.

Nu ne ferim de grăsime, pentru că fără grăsime nu ne e bine.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Mihaela Bilic: „N-am crezut vreodată că va fi un subiect inepuizabil. Mâncarea bate tot”
Mihaela Bilic: „N-am crezut vreodată că va fi un subiect inepuizabil. Mâncarea bate tot”

„Oraşele şi toată aglomeraţia dintr-un oraş nu mă mai atrag, prefer să fiu în locaţii pustii şi, dacă se poate, în extrasezon” - mărturiseşte dr. Mihaela Bilic, invitata Oanei Andoni la Cafea cu visuri, despre criteriile după care îşi planifică vacanţele.

Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să facem în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă:
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să facem în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă: "Nu ezitați!"

Toată lumea folosește suplimente de vitamine și minerale, dar v-ați întrebat vreodată ce sunt de fapt vitaminele și care este povestea lor?

„Alimentele minune” pe care Dr. Mihaela Bilic ne recomandă să le consumăm de trei ori pe săptămână. „Zahărul ne anesteziază”
„Alimentele minune” pe care Dr. Mihaela Bilic ne recomandă să le consumăm de trei ori pe săptămână. „Zahărul ne anesteziază”

Într-o recentă postare pe rețelele de socializare, dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atrage atenția asupra impactului profund pe care alimentația îl are nu doar asupra sănătății fizice, ci și asupra comportamentului nostru zilnic.

Dr. Mihaela Bilic explică de ce apare constipația. „Când este „liniște” la nivel intestinal este un lucru rău”
Dr. Mihaela Bilic explică de ce apare constipația. „Când este „liniște” la nivel intestinal este un lucru rău”

Constipația este un simptom extrem de neplăcut. Este impactul alimentației asupra corpului nostru.

De ce ar fi bine să facem un obicei din a bea cafea. Regulile hidratării, de la medicul nutriționist Mihaela Bilic
De ce ar fi bine să facem un obicei din a bea cafea. Regulile hidratării, de la medicul nutriționist Mihaela Bilic

Doi litri de lichide pe zi pare mult. Dar dacă variem sursele este și plăcut să ne hidratăm corect. Aflăm regulile hidratării de la medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.