Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm rapid de kilogramele în plus: E singura variantă!
După atâtea mese îmbelșugate, ce mâncăm seara ca să nu ne îngrășăm? Friptura cu salată este singura variantă.
Există un preparat din meniul de sărbători care se potrivește cu toate gusturile și cu toate siluetele: friptura. Preparată la cuptor sau la grătar, de porc sau de curcan, consumată caldă sau rece, simplă, cu garnitură sau doar cu murături, friptura vă scoate din impas.
Nu toate bucățile de carne sunt la fel. Cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile sunt diferite, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier. Pulpele de pui și de curcan au de patru ori mai mult fier decât pieptul.
Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit, dar și de gradul de împănare, grăsimea dă gust și savoare. Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută, La căldură, proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat. Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, e același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută. Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă.
De reținut: Carnea gătită sau afumată are mai puțină grăsime decât carnea proaspătă. Chiar dacă o prăjim în ulei, carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii, doar formează o crustă crocantă. În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130 cal/100 g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250-300 cal pentru ceafă și costiță. La pui și curcan, îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime.
Cu ce putem să combinăm carnea și care e porția corectă
Cu ce se combină carnea și care e porția corectă? În carne avem 20-30% proteine, 5-20% grăsime și nici un strop de fibre sau carbohidrați. Într-un meniu echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături. Dacă țineți la siluetă, în farfurie rămân doar carnea și legumele, făinoasele dispar.
Proteine cu legume este rețeta perfectă dacă vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere e valabilă și pentru masa de seară. Chiar dacă a trecut de ora 18:00, proteinele din carne nu pot fi transformate în grăsime de depozit.
Mergeți în multe vizite și sunteți obligați să mâncați mai mult decât de obicei? Friptura cu salată este soluția ideală! Și tot cu aceeași rețetă scăpați rapid de kilogramele în plus, dar nu acum, după sărbători.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, carne, salata, mihaela bilic,
Dată publicare:
30-12-2024 10:17