Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm rapid de kilogramele în plus: E singura variantă!

×
Codul embed a fost copiat

După atâtea mese îmbelșugate, ce mâncăm seara ca să nu ne îngrășăm? Friptura cu salată este singura variantă.

Există un preparat din meniul de sărbători care se potrivește cu toate gusturile și cu toate siluetele: friptura. Preparată la cuptor sau la grătar, de porc sau de curcan, consumată caldă sau rece, simplă, cu garnitură sau doar cu murături, friptura vă scoate din impas.

Nu toate bucățile de carne sunt la fel. Cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile sunt diferite, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier. Pulpele de pui și de curcan au de patru ori mai mult fier decât pieptul.

Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit, dar și de gradul de împănare, grăsimea dă gust și savoare. Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută, La căldură, proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat. Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, e același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută. Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă.

De reținut: Carnea gătită sau afumată are mai puțină grăsime decât carnea proaspătă. Chiar dacă o prăjim în ulei, carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii, doar formează o crustă crocantă. În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130 cal/100 g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250-300 cal pentru ceafă și costiță. La pui și curcan, îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime.

Citește și
Mihaela Bilic
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători

Cu ce putem să combinăm carnea și care e porția corectă

Cu ce se combină carnea și care e porția corectă? În carne avem 20-30% proteine, 5-20% grăsime și nici un strop de fibre sau carbohidrați. Într-un meniu echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături. Dacă țineți la siluetă, în farfurie rămân doar carnea și legumele, făinoasele dispar.

Proteine cu legume este rețeta perfectă dacă vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere e valabilă și pentru masa de seară. Chiar dacă a trecut de ora 18:00, proteinele din carne nu pot fi transformate în grăsime de depozit.

Mergeți în multe vizite și sunteți obligați să mâncați mai mult decât de obicei? Friptura cu salată este soluția ideală! Și tot cu aceeași rețetă scăpați rapid de kilogramele în plus, dar nu acum, după sărbători.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Fosta soție a lui Claudiu Niculescu arată spectaculos la 46 de ani. Imagini de la plajă cu Diana Munteanu
GALERIE FOTO Fosta soție a lui Claudiu Niculescu arată spectaculos la 46 de ani. Imagini de la plajă cu Diana Munteanu
Citește și...
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm. Când este recomandat să-l consumăm
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm. Când este recomandat să-l consumăm

Desertul mâncat la finalul unei mese îngrașă mai puțin decât atunci când îl mâncăm de foame.

Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători

Salata boeuf nu este tocmai o salată, ci un preparat la care trebuie să fim atenți în zilele îmbelșugate care vor urma.

Mihaela Bilic spune cum calculăm porția corectă pentru masa de sărbători. Frica rămasă la români din epoca trecută
Mihaela Bilic spune cum calculăm porția corectă pentru masa de sărbători. Frica rămasă la români din epoca trecută

Cum calculăm porția corectă și cum ne asigurăm că masa de sărbători e pe gustul musafirilor?

Soluția pentru a evita alimentele procesate. Mihaela Bilic ne explică cum putem avea control asupra alimentației noastre
Soluția pentru a evita alimentele procesate. Mihaela Bilic ne explică cum putem avea control asupra alimentației noastre

Ne place să gătească alții pentru noi, încă din antichitate oamenii au evitat să stea la cratiță. Făceau asta doar cei care erau nevoiți sau plătiți ca să facă asta.  

Dr. Mihaela Bilic ne spune ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală. Importanța nebănuită a untului
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală. Importanța nebănuită a untului

Care este diferenta dintre prebiotice si probiotice. Mai nou, există și postbiotice. Iată ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală.

Recomandări
Fostul Spital Filantropia zace în ruină la doi pași de Guvern. Ministrul Sănătății: „Haideți să încheiem aici discuția”
Fostul Spital Filantropia zace în ruină la doi pași de Guvern. Ministrul Sănătății: „Haideți să încheiem aici discuția”

Fostul Spital Filantropia zace abandonat de 35 de ani, la doi pași de Guvernul României, cu copaci crescuți printre ziduri.  

Călin Georgescu atacă la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. Cererea care o vizează și pe Elena Lasconi
Călin Georgescu atacă la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. Cererea care o vizează și pe Elena Lasconi

Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale și solicită Curții Europene să oblige România la organizarea turului doi cu el și Elena Lasconi.

„Nu au mai rămas multe locuri în Europa ca România. Iată o ţară care are de toate”. Ce i-a impresionat pe jurnaliștii CNN
„Nu au mai rămas multe locuri în Europa ca România. Iată o ţară care are de toate”. Ce i-a impresionat pe jurnaliștii CNN

CNN Travel a alcătuit o listă cu 25 de destinaţii care consideră că merită să fie vizitate în 2025, iar România se numără printre ele, alături de obiective exotice din Asia, America Latină, Africa şi, desigur, Europa.