Mihaela Bilic spune cum calculăm porția corectă pentru masa de sărbători. Frica rămasă la români din epoca trecută
Cum calculăm porția corectă și cum ne asigurăm că masa de sărbători e pe gustul musafirilor?
În prag de sărbători, încercăm să răspundem acestor întrebări, în emisiunea „Doctor de Bine”.
După 30 de ani de la Revoluție, trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare de sărbători? Deși rafturile magazinelor sunt pline de un sfert de secol, ne ghidăm după același principiu: mai bine să prisosească decât să nu ajungă. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, ne agităm și exagerăm, de parcă existența noastră depinde de o farfurie cu mâncare.
Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara, convinși că trebuie să fie suficient pentru ca toată lumea să mănânce pe săturate. Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?!
Ca oaspete, nu-mi amintesc să mă fi supărat vreodată că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare – cel mult, era semn că au fost delicioase și foarte apreciate. Nimeni nu face o tragedie din mâncare, în afară de noi, gazdele, care ne luăm prea în serios rolul și încercăm să-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masă.
Cred că ar merita să ne relaxăm un pic. Nu suntem în mijlocul pustiului: dacă nu ajunge mâncarea, dăm o fugă până la supermarket. Nu ne-am săturat în vizită? Completăm acasă, din propriul frigider. Există soluții pentru orice situație, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. De unde, atunci, îngrijorarea și stresul?
Suntem prizonierii propriilor amintiri și neputințe. Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenți fizic, dar gândurile le sunt în altă parte; interesul nu e la masă, ci mai degrabă la un ecran. Și, dacă în final îți întrebi invitații cum a fost mâncarea, toți vor spune: bună! Rămân ca amintire câteva poze, iar în rest, vă promit, nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă s-au terminat cârnații.
Avem nevoie să ne umplem coșul de cumpărături, ca o confirmare a propriei noastre valori. O masă plină de sărbători ne oferă încredere în viitor. Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. Nu ești cu adevărat român fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun?!