Soluția pentru a evita alimentele procesate. Mihaela Bilic ne explică cum putem avea control asupra alimentației noastre

×
Codul embed a fost copiat

Ne place să gătească alții pentru noi, încă din antichitate oamenii au evitat să stea la cratiță. Făceau asta doar cei care erau nevoiți sau plătiți ca să facă asta.  

Până prin anii '70 societatea a stabilit că femeia trebuie să fie gospodină, iar bărbatul să asigure veniturile casei.

Odată cu emanciparea femeilor timpul pentru gătit s-a scurtat, spre bucuria industriei alimentare, care s-a oferit să ne livreze totul gata preparat.

În ultimii ani am descoperit și noi mirajul abundenței occidentale în care poți sta liniștit la serviciu, supermarketul și fast food-ul gătesc pentru tine. Nici nu mai e nevoie să ieși din casă, totul îți este livrat la ușă ca la mama acasă.

O fi practic și comod, însă nu poate fi super-sănătos, atâta vreme cât industria alimentară trebuie să facă profit din asta.

Citește și
oameni pe strada
Inflația anuală în România a crescut la 5,11% în noiembrie: scumpiri semnificative la alimente și servicii

Deci va folosi cele mai ieftine ingrediente și ne va oferi produse care să ne placă - nu pentru că sunt gustoase, ci pentru că au multă sare, grăsime, zahăr și E-uri.

În prezent tot ce este ambalat și semipreparat are în lista de ingrediente substanțe care nu vin din natură și pe care metabolismul nostru nu le recunoaște.

Nimeni nu poate găti ca la mama acasă… în afară de mama. Indiferent de sloganurile publicitare, doar mâncarea gătită de voi, pornind de la ingrediente simple, este sănătoasă, sigură și rezonabilă ca preț.

Eliminați produsele procesate din viața voastră, este singura cale de a redobândi controlul alimentar. Să gătești sau să nu gătești, asta-i întrebarea? Să gătești câteva seri pe săptămână, sau doar în weekend, preparate pe care altfel le-ai putea cumpăra, înseamnă un vot. Un vot împotriva semipreparatelor.

Să gătești de plăcere e o declarație de independență față de corporațiile care încearcă să ne ușureze viața, să ne inducă mereu nevoia de a consuma. Gătitul ne oferă șansa de a investi direct în noi și în cei pe care iubim.

Pentru că nu există o activitate mai puțin egoistă, o muncă mai puțin plictisitoare și un timp mai puțin irosit decât atunci când prepari ceva delicios și hrănitor pentru cei dragi. Vine perioada sărbătorilor de iarnă, gătiți în casă toate bunătățile la care vă poftește inima.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Românii cheltuie cel mai mult pe alimente, în UE. „Muncești azi să mănânci mâine”
Românii cheltuie cel mai mult pe alimente, în UE. „Muncești azi să mănânci mâine”

Rata inflației a trecut din nou de pragul de 5%, după o perioadă de scădere, ceea ce adâncește dificultățile financiare ale multor familii.

Inflația anuală în România a crescut la 5,11% în noiembrie: scumpiri semnificative la alimente și servicii
Inflația anuală în România a crescut la 5,11% în noiembrie: scumpiri semnificative la alimente și servicii

Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna noiembrie 2024, la 5,11%, de la 4,67% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 7,56%, potrivit datelor INS. 

Încă o tranșă de bani pe cardurile pentru alimente. Când intră banii pentru 2,6 milioane de români
Încă o tranșă de bani pe cardurile pentru alimente. Când intră banii pentru 2,6 milioane de români

Cardurile pentru alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate, începând de joi, 12 decembrie, cu suma de 250 de lei, iar de acest sprijin vor beneficia aproximativ 2,6 milioane de români.

Post negru – ce înseamnă, ce presupune și cât se ține. Cum și când se ține postul negru
Post negru – ce înseamnă, ce presupune și cât se ține. Cum și când se ține postul negru

Postul negru, o practică străveche cu rădăcini adânci în spiritualitate și tradiții culturale, reprezintă o perioadă de abținere totală de la alimente și, în unele cazuri, chiar și de la lichide.

Larvele de bucătărie. Ce sunt și în ce alimente se formează
Larvele de bucătărie. Ce sunt și în ce alimente se formează

Te-ai întrebat vreodată ce sunt acele mici creaturi alb-gălbui pe care le-ai găsit în pachetul de făină sau în cutia de cereale?

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.