Dr. Mihaela Bilic ne spune ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală. Importanța nebănuită a untului

×
Codul embed a fost copiat

Care este diferenta dintre prebiotice si probiotice. Mai nou, există și postbiotice. Iată ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală.

Acum e anotimpul răcelilor, gripelor și lumea abuzează un pic de antibiotice. Nu realizăm ce distrugere creem prin aceste antibiotice la nivelul intestinal, la nivelul culturilor bacteriene benefice care ar trebui să ne protejeze de boli, să ne apere imunitatea, să ne apere inclusiv starea de bine psihică.

Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam, iar aceste bacterii benefice, această microbiotă, se vede treaba că e responsabilă de funcționarea corectă a organismului, iar noi nu realizăm pe cine omorâm cu un antibiotic.

Ok, se distrug și acei agenți patogeni, însă, la nivel intestinal, avem nevoie să refacem microbiota. Atunci, vreau să readucem în atenție aceste noțiuni și anume prebiotic, probiotic și postbiotic.

Ce înseamnă prebiotic? Înainte de viață, înseamnă hrana pe care trebuie să o asigurăm coloniilor de bacterii deja existente în intestin. Asta înseamnă că dincolo de alegerile pentru silueta și sănătatea noastră, trebuie să le hrănim și pe ele. Cu ce le hrănime bine? Cu prebiotice.

Citește și
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și cum să evităm îngrășarea. „E ca datoria la bancă”
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și cum să evităm îngrășarea. „E ca datoria la bancă”

Prebiotice înseamnă, să zic în mare, fibre și carbohidrați. Deci exact acele elemente care ne lipsesc de obicei din alimentație. Mai ales în curele de slăbire, se cam elimină toate produsele care conțin carbohidrați și impactul este devastator la nivel de microbiotă. Deci avem nevoie de amidon ca să hrănim coloniile de bacterii. Și asta înseamnă nu neapărat pâine, cât mai degrabă cartof.

Avem nevoie de banane, dacă se poate un pic mai puțin coapte. Din nou, efect prebiotic garantat. Avem nevoie de ceapă și praz.

Care dintre ele pre, pro sau postbiotice au efecte vizibile și benefice și asupra pielii? Este, de fapt, o interacțiune, pentru că ele, bacteriile care trăiesc în intestin, se completează și se multiplică prin aportul de probiotice de de data aceasta. Adică alimente fermentate, alimente care conțin fermențivi.

Deci asta este interesant, aducem alimente fermentate, care conțin bacteriile vii, aducem și carbohidrații și fibrele ca să avem hrană pentru ele. Deci nu e suficient că există în intestin, trebuie să le și hrănim. Și, foarte interesant, în momentul în care ele sunt sănătoase, funcționale și numeroase, sintetizează, secretă, ceva ce numim postbiotice, adică sunt acești produși de metabolism ai bacteriilor care au efect miraculos.

Adică, la nivel de permeabilitate a intestinului, blochează toxinele, reglează digestia, deci întăresc peretele intestinal și asigură acest echilibru.

Importanța untului în alimentație

Foarte interesant, bacteriile benefice fac postbiotice. Cu o excepție. Avem un aliment care conține în mod natural acid butiric. Este vorba de niște acizi grași cu lanț scurt și acest aliment natural pe care ar trebui să îl consumăm, mai ales că este iarnă, o să vă bucurați, este untul.

Untul este singurul aliment care conține postbiotice în mod natural. Indiferent de vârstă, avem nevoie de unt pe pâine pentru că este gustos și aduce postbiotice.

Deci toate cele trei categorii merg bine mână în mână ca sănătatea noastră să fie la cote maxime.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cum trebuie să arate farfuria echilibrată și una pentru cura de slăbire. Sfaturile medicul nutritionist, Mihaela Bilic
Cum trebuie să arate farfuria echilibrată și una pentru cura de slăbire. Sfaturile medicul nutritionist, Mihaela Bilic

Facem astăzi o farfurie echilibrată și una pentru cura de slăbire. Alături, desigur, de medicul nutriționist Mihaela Bilic. Începe "Doctor de bine!"

Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și cum să evităm îngrășarea. „E ca datoria la bancă”
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și cum să evităm îngrășarea. „E ca datoria la bancă”

Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea în weekend? Există soluții eficiente ca să nu punem kilograme în plus? Le aflăm imediat.

Cartofii prăjiți, un preparat des consumat în post. Dr. Mihaela Bilic: „Cartofii congelați nu au nicio problemă”
Cartofii prăjiți, un preparat des consumat în post. Dr. Mihaela Bilic: „Cartofii congelați nu au nicio problemă”

Medicul Mihaela Bilic a explicat la emisiunea Doctor de bine de ce cartoful nu este o legumă de evitat și care sunt variantele alimentare pe care le avem în perioada postului. 

Sfaturi pentru a respecta postul Crăciunului fără a câștiga kilograme în plus – Recomandări de la Mihaela Bilic
Sfaturi pentru a respecta postul Crăciunului fără a câștiga kilograme în plus – Recomandări de la Mihaela Bilic

Se apropie postul Crăciunului, deci trebuie să fim atenți la cântar.

 

Rolul grăsimii în alimentație. Carnea pe care Dr. Mihaela Bilic o recomandă pentru consum: „De porc, numai de bine”
Rolul grăsimii în alimentație. Carnea pe care Dr. Mihaela Bilic o recomandă pentru consum: „De porc, numai de bine”

A venit frigul, mărim cantitatea de grăsimi din mesele zilnice. Care sunt alimentele indispensabile - aflăm de la medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.