Dr. Mihaela Bilic ne spune ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală. Importanța nebănuită a untului
Care este diferenta dintre prebiotice si probiotice. Mai nou, există și postbiotice. Iată ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală.
Acum e anotimpul răcelilor, gripelor și lumea abuzează un pic de antibiotice. Nu realizăm ce distrugere creem prin aceste antibiotice la nivelul intestinal, la nivelul culturilor bacteriene benefice care ar trebui să ne protejeze de boli, să ne apere imunitatea, să ne apere inclusiv starea de bine psihică.
Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam, iar aceste bacterii benefice, această microbiotă, se vede treaba că e responsabilă de funcționarea corectă a organismului, iar noi nu realizăm pe cine omorâm cu un antibiotic.
Alegeri 2024
08:05
Lasconi: Atunci când încearcă cineva, care îl are pe Putin în spate, în casa ta, nu ieşi tu din casă, îl scoţi pe el afară
22:25
Elena Lasconi, explicaţii despre acuzaţii precum „vrea să ne facă copiii homosexuali”: Este o manipulare de tip rusesc
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
Ok, se distrug și acei agenți patogeni, însă, la nivel intestinal, avem nevoie să refacem microbiota. Atunci, vreau să readucem în atenție aceste noțiuni și anume prebiotic, probiotic și postbiotic.
Ce înseamnă prebiotic? Înainte de viață, înseamnă hrana pe care trebuie să o asigurăm coloniilor de bacterii deja existente în intestin. Asta înseamnă că dincolo de alegerile pentru silueta și sănătatea noastră, trebuie să le hrănim și pe ele. Cu ce le hrănime bine? Cu prebiotice.
Prebiotice înseamnă, să zic în mare, fibre și carbohidrați. Deci exact acele elemente care ne lipsesc de obicei din alimentație. Mai ales în curele de slăbire, se cam elimină toate produsele care conțin carbohidrați și impactul este devastator la nivel de microbiotă. Deci avem nevoie de amidon ca să hrănim coloniile de bacterii. Și asta înseamnă nu neapărat pâine, cât mai degrabă cartof.
Avem nevoie de banane, dacă se poate un pic mai puțin coapte. Din nou, efect prebiotic garantat. Avem nevoie de ceapă și praz.
Care dintre ele pre, pro sau postbiotice au efecte vizibile și benefice și asupra pielii? Este, de fapt, o interacțiune, pentru că ele, bacteriile care trăiesc în intestin, se completează și se multiplică prin aportul de probiotice de de data aceasta. Adică alimente fermentate, alimente care conțin fermențivi.
Deci asta este interesant, aducem alimente fermentate, care conțin bacteriile vii, aducem și carbohidrații și fibrele ca să avem hrană pentru ele. Deci nu e suficient că există în intestin, trebuie să le și hrănim. Și, foarte interesant, în momentul în care ele sunt sănătoase, funcționale și numeroase, sintetizează, secretă, ceva ce numim postbiotice, adică sunt acești produși de metabolism ai bacteriilor care au efect miraculos.
Adică, la nivel de permeabilitate a intestinului, blochează toxinele, reglează digestia, deci întăresc peretele intestinal și asigură acest echilibru.
Importanța untului în alimentație
Foarte interesant, bacteriile benefice fac postbiotice. Cu o excepție. Avem un aliment care conține în mod natural acid butiric. Este vorba de niște acizi grași cu lanț scurt și acest aliment natural pe care ar trebui să îl consumăm, mai ales că este iarnă, o să vă bucurați, este untul.
Untul este singurul aliment care conține postbiotice în mod natural. Indiferent de vârstă, avem nevoie de unt pe pâine pentru că este gustos și aduce postbiotice.
Deci toate cele trei categorii merg bine mână în mână ca sănătatea noastră să fie la cote maxime.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, dieta, ddb, mihaela bilic, unt, myimpact,
Dată publicare:
03-12-2024 10:37