De cât calciu avem nevoie în fiecare zi. Beneficiile neaștepate pe care le are pasca

×
Codul embed a fost copiat

Un cozonac delicios, din care putem mânca liniștiți câte o felie la micul dejun, pasca făcută cu puțin aluat, brânza proaspătă dulce și multe stafide nu reprezintă o bombă calorică.

Ci o sursă accesibilă de proteine, vitamine și minerale de care corpul are mare nevoie, cu precădere acum, la ieșirea din iarnă. Mai multe detalii, la ”Doctor de Bine”.

Ce este pasca? Un cozonac de primăvară. Umplutura consistentă de nucă, cacao și zahăr din timpul iernii este înlocuită de brânză proaspătă și stafide. Niciodată laptele nu este atât de gras și gustos ca primăvara, acum este sezonul în care văcuțele mănâncă iarbă proaspătă plină de Omega 3.

Chiar dacă materia primă este tot laptele, brânza de vaci și telemeaua fac parte din două categorii de alimente diferite. Brânza de vaci este un produs lactat proaspăt cu grăsime sub 10%, conține multe zer și proteine, dar și lactoză.

Telemeaua, pe de altă parte, reprezintă categoria brânzeturi fermentate și învechite, nu are lactoză și este concentrată în calciu și grăsime.

Citește și
cozonac
În restaurante, băcănii și patiserii a fost furnicar. Oamenii au ieșit pentru ultimele cumpărături, înainte de Paște

1 kg de telemea se obține din 7 kg de lapte și are valori nutriționale pe măsură: 280 cal/100g, 25% grăsime și 15% proteine.

Prin comparație în brânza proaspătă de vaci, avem doar 145 cal/100g și 8% grăsime.

Avem nevoie de 1 gram de calciu în fiecare zi

Pentru sănătatea oaselor și funcționarea corectă a metabolismului, avem nevoie zilnic de 1 g de calciu care să fie adus din alimentație. Asta înseamnă 3 porții de lactate de tipul brânză proaspătă, iaurt, lapte dulce sau fermentat. În plus, laptele este un aliment probiotic și conține factor de protecție împotriva obezității.

Înapoi la pască! Ca să fie cu adevărat un cozonac dietetic, fiți atenți la cantitatea de zahăr din rețetă. Aluatul nu este pufos și gustos datorită zahărului, ci felului în care a fost frământat. Folosiți făină și drojdie de calitate și respectați timpii de dospire, o pască reușită nu trebuie să fie foarte dulce. Compensați cu stafide din plin și parfumați cu vanilie și rom.

Cantitatea face și ea diferența: o felie de pască alături de o cafea cu lapte este meniul ideal pentru un mic dejun de sărbătoare sau o gustare de ora 5. Dacă o consumați pe post de desert, ar fi bine ca la masa respectivă să nu mai existe alte făinoase. După ciorbă de miel, stufat sau friptură și salată mâncate fără pâine, merge de minune o felie de pască. Respectăm echilibrul nutrițional și nici probleme cu silueta nu avem!

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște
Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște

Pasca de Paște foarte fi și fără aluat. Urmăriți pașii cu atenție pentru a realiza această reţetă simplă de pască, dar foarte apetisantă.

În restaurante, băcănii și patiserii a fost furnicar. Oamenii au ieșit pentru ultimele cumpărături, înainte de Paște
În restaurante, băcănii și patiserii a fost furnicar. Oamenii au ieșit pentru ultimele cumpărături, înainte de Paște

A fost ultima zi în care cei care au comandat specialități de Paște, au putut să își ridice comenzile.

Cum se evită excesele la masa de Paște. Dr. Mihaela Bilic: Farfuria ideală este de două palme
Cum se evită excesele la masa de Paște. Dr. Mihaela Bilic: Farfuria ideală este de două palme

Ne pregătim şi de sărbătoarea culinară dedicata Paștelui. Cum facem strategia să nu ne îngrăşăm? Repartizaţi mâncarea pe tot parcursul zilei. Porţia pentru un adult are două palme.

Românii cumpără de Paște de zece ori mai multă ciocolată decât într-o zi obișnuită
Românii cumpără de Paște de zece ori mai multă ciocolată decât într-o zi obișnuită

De Paște, pe lângă pască și cozonac, mâncăm mai multă ciocolată decât de obicei. De altfel, este greu să reziști simpaticelor figurine în formă de iepuri, găinușe sau oițe.  

Socăcițele pregătesc cozonaci, pasca, ouăle roșii și alte bunătăți de paște, în Maramureș
Socăcițele pregătesc cozonaci, pasca, ouăle roșii și alte bunătăți de paște, în Maramureș

Este freamăt pe ulițele din Maramureș, unde socăcițele, mândre bucătărese cu drag de tradiție și gătit, se adună în jurul meselor şi se pun pe treabă.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.