De cât calciu avem nevoie în fiecare zi. Beneficiile neaștepate pe care le are pasca

×
Codul embed a fost copiat

Un cozonac delicios, din care putem mânca liniștiți câte o felie la micul dejun, pasca făcută cu puțin aluat, brânza proaspătă dulce și multe stafide nu reprezintă o bombă calorică.

Ci o sursă accesibilă de proteine, vitamine și minerale de care corpul are mare nevoie, cu precădere acum, la ieșirea din iarnă. Mai multe detalii, la ”Doctor de Bine”.

Ce este pasca? Un cozonac de primăvară. Umplutura consistentă de nucă, cacao și zahăr din timpul iernii este înlocuită de brânză proaspătă și stafide. Niciodată laptele nu este atât de gras și gustos ca primăvara, acum este sezonul în care văcuțele mănâncă iarbă proaspătă plină de Omega 3.

Chiar dacă materia primă este tot laptele, brânza de vaci și telemeaua fac parte din două categorii de alimente diferite. Brânza de vaci este un produs lactat proaspăt cu grăsime sub 10%, conține multe zer și proteine, dar și lactoză.

Telemeaua, pe de altă parte, reprezintă categoria brânzeturi fermentate și învechite, nu are lactoză și este concentrată în calciu și grăsime.

Citește și
cozonac
În restaurante, băcănii și patiserii a fost furnicar. Oamenii au ieșit pentru ultimele cumpărături, înainte de Paște
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

1 kg de telemea se obține din 7 kg de lapte și are valori nutriționale pe măsură: 280 cal/100g, 25% grăsime și 15% proteine.

Prin comparație în brânza proaspătă de vaci, avem doar 145 cal/100g și 8% grăsime.

Avem nevoie de 1 gram de calciu în fiecare zi

Pentru sănătatea oaselor și funcționarea corectă a metabolismului, avem nevoie zilnic de 1 g de calciu care să fie adus din alimentație. Asta înseamnă 3 porții de lactate de tipul brânză proaspătă, iaurt, lapte dulce sau fermentat. În plus, laptele este un aliment probiotic și conține factor de protecție împotriva obezității.

Înapoi la pască! Ca să fie cu adevărat un cozonac dietetic, fiți atenți la cantitatea de zahăr din rețetă. Aluatul nu este pufos și gustos datorită zahărului, ci felului în care a fost frământat. Folosiți făină și drojdie de calitate și respectați timpii de dospire, o pască reușită nu trebuie să fie foarte dulce. Compensați cu stafide din plin și parfumați cu vanilie și rom.

Cantitatea face și ea diferența: o felie de pască alături de o cafea cu lapte este meniul ideal pentru un mic dejun de sărbătoare sau o gustare de ora 5. Dacă o consumați pe post de desert, ar fi bine ca la masa respectivă să nu mai existe alte făinoase. După ciorbă de miel, stufat sau friptură și salată mâncate fără pâine, merge de minune o felie de pască. Respectăm echilibrul nutrițional și nici probleme cu silueta nu avem!

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște
Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște

Pasca de Paște foarte fi și fără aluat. Urmăriți pașii cu atenție pentru a realiza această reţetă simplă de pască, dar foarte apetisantă.

În restaurante, băcănii și patiserii a fost furnicar. Oamenii au ieșit pentru ultimele cumpărături, înainte de Paște
În restaurante, băcănii și patiserii a fost furnicar. Oamenii au ieșit pentru ultimele cumpărături, înainte de Paște

A fost ultima zi în care cei care au comandat specialități de Paște, au putut să își ridice comenzile.

Cum se evită excesele la masa de Paște. Dr. Mihaela Bilic: Farfuria ideală este de două palme
Cum se evită excesele la masa de Paște. Dr. Mihaela Bilic: Farfuria ideală este de două palme

Ne pregătim şi de sărbătoarea culinară dedicata Paștelui. Cum facem strategia să nu ne îngrăşăm? Repartizaţi mâncarea pe tot parcursul zilei. Porţia pentru un adult are două palme.

Românii cumpără de Paște de zece ori mai multă ciocolată decât într-o zi obișnuită
Românii cumpără de Paște de zece ori mai multă ciocolată decât într-o zi obișnuită

De Paște, pe lângă pască și cozonac, mâncăm mai multă ciocolată decât de obicei. De altfel, este greu să reziști simpaticelor figurine în formă de iepuri, găinușe sau oițe.  

Socăcițele pregătesc cozonaci, pasca, ouăle roșii și alte bunătăți de paște, în Maramureș
Socăcițele pregătesc cozonaci, pasca, ouăle roșii și alte bunătăți de paște, în Maramureș

Este freamăt pe ulițele din Maramureș, unde socăcițele, mândre bucătărese cu drag de tradiție și gătit, se adună în jurul meselor şi se pun pe treabă.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.