De cât calciu avem nevoie în fiecare zi. Beneficiile neaștepate pe care le are pasca
Un cozonac delicios, din care putem mânca liniștiți câte o felie la micul dejun, pasca făcută cu puțin aluat, brânza proaspătă dulce și multe stafide nu reprezintă o bombă calorică.
Ci o sursă accesibilă de proteine, vitamine și minerale de care corpul are mare nevoie, cu precădere acum, la ieșirea din iarnă. Mai multe detalii, la ”Doctor de Bine”.
Ce este pasca? Un cozonac de primăvară. Umplutura consistentă de nucă, cacao și zahăr din timpul iernii este înlocuită de brânză proaspătă și stafide. Niciodată laptele nu este atât de gras și gustos ca primăvara, acum este sezonul în care văcuțele mănâncă iarbă proaspătă plină de Omega 3.
Chiar dacă materia primă este tot laptele, brânza de vaci și telemeaua fac parte din două categorii de alimente diferite. Brânza de vaci este un produs lactat proaspăt cu grăsime sub 10%, conține multe zer și proteine, dar și lactoză.
Telemeaua, pe de altă parte, reprezintă categoria brânzeturi fermentate și învechite, nu are lactoză și este concentrată în calciu și grăsime.
1 kg de telemea se obține din 7 kg de lapte și are valori nutriționale pe măsură: 280 cal/100g, 25% grăsime și 15% proteine.
Prin comparație în brânza proaspătă de vaci, avem doar 145 cal/100g și 8% grăsime.
Avem nevoie de 1 gram de calciu în fiecare zi
Pentru sănătatea oaselor și funcționarea corectă a metabolismului, avem nevoie zilnic de 1 g de calciu care să fie adus din alimentație. Asta înseamnă 3 porții de lactate de tipul brânză proaspătă, iaurt, lapte dulce sau fermentat. În plus, laptele este un aliment probiotic și conține factor de protecție împotriva obezității.
Înapoi la pască! Ca să fie cu adevărat un cozonac dietetic, fiți atenți la cantitatea de zahăr din rețetă. Aluatul nu este pufos și gustos datorită zahărului, ci felului în care a fost frământat. Folosiți făină și drojdie de calitate și respectați timpii de dospire, o pască reușită nu trebuie să fie foarte dulce. Compensați cu stafide din plin și parfumați cu vanilie și rom.
Cantitatea face și ea diferența: o felie de pască alături de o cafea cu lapte este meniul ideal pentru un mic dejun de sărbătoare sau o gustare de ora 5. Dacă o consumați pe post de desert, ar fi bine ca la masa respectivă să nu mai existe alte făinoase. După ciorbă de miel, stufat sau friptură și salată mâncate fără pâine, merge de minune o felie de pască. Respectăm echilibrul nutrițional și nici probleme cu silueta nu avem!