Socăcițele pregătesc cozonaci, pasca, ouăle roșii și alte bunătăți de paște, în Maramureș
Este freamăt pe ulițele din Maramureș, unde socăcițele, mândre bucătărese cu drag de tradiție și gătit, se adună în jurul meselor şi se pun pe treabă.
În bătătura fiecărei case se pregătesc cozonaci, pasca, ouăle roșii, dar și rețete de post pentru ultimele zile din Săptămâna Mare.
Cam așa arată sarmalele de post, proaspăt scoase din oalele de lut, arse domol în cuptorul cu lemne.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Lăpușul Românesc, în inima Maramureșului, încă din zori, cele mai pricepute gospodine, numite socăcițe, se strâng în gospodăria unde urmează să gătească celebrele rețete.
Femeile, îmbrăcate în straie populare, încep să gătească doar după cântece bisericești locale, specifice Săptămânii Patimilor.
Socăcițele mai tinere ascultă de cea care are cea mai multă experiență. În Lăpușul Românesc pasca se face cu brânză sărată, iar aluatul este modelat cu măiestrie.
„Am făcut o coardă cu trei cozi mai subţiri şi le punem peste ea, după, lăsam puţin la dospit..." explică una dintre ele.
Tot femeile se ocupă și de focul din cuptor. Pe ceas, socăcița-șefă decide când bunătățile sunt puse la copt și cât durează până capătă o culoare rumen-aurie.
„Hai să o scoatem, că e de mai bine de un ceas, hai să vedem, vai, ce frumoasă e. Doamne fie lăudat că a ieşit!"
Viorelia Toma, socăciță: „Am învăţat de la lelea Elena, când venim de la biserică toate ni-s gata numai să avem stomac să putem mânca. Până aţi frământat şi aţi făcut pasca, am făcut şi sarmale, şi hai să mâncăm că suntem flămânde.. sunt cu ciuperci, cu soia, cu păsat, cu orez…”
Însă, după sarmale, cozonacul este regele în bucătărie.
Mirița Grigor, socăciță: „Haida, draga bunichii, să vezi cum se face cozonacul, să înveți și tu. Pe mama a învăţat-o moșica. Mama a fost socăcița satului, făcea mâncăruri pe la ospețe, și cozonaci făcea."
În Sâmbăta Mare, în Maramureș se pregătesc și celelalte bucate. Doar ouăle se înroșesc mâine cu foi de ceapă și sfeclă roșie, urmând a fi decorate cu diferite flori de câmp.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: maramures, preparate traditionale, pasca, oua rosii,
Dată publicare:
20-04-2022 19:51