De Paște, pe lângă pască și cozonac, mâncăm mai multă ciocolată decât de obicei. De altfel, este greu să reziști simpaticelor figurine în formă de iepuri, găinușe sau oițe.  

Pe lângă fabricile clasice de ciocolată, în România și-au făcut loc și cele artizanale. Mari, mici, cu diferite gusturi și dimensiuni, unele chiar pictate manual, toate aceste dulciuri vor fi lăsate de iepuraș în casele copiilor cuminți.

Andrei Grosu, manager de producție într-o ciocolaterie: ”Începe prin procesul de pictare. Pictarea se execută manual, ochi, urechi, sprâncene. După care avem partea de dozare ciocolată, unde figurinele sunt umplute cu ciocolată specifică fiecărui produs în parte. Avem ciocolată albă și ciocolată lapte. După, avem partea unde împrăștiem ciocolata pe întreaga suprafață a formei, să obținem figurinele. După, urmează partea de rotisare”.

Georgiana Pocol: ''Suntem în camera de răcire. Aici, figurinele sunt ținute în jur de 15 minute la o temperatură de 9 grade, după care sunt gata de ambalare”.

După ambalare, dulciurile ajung în magazine, însă nu stau mult, pentru că în această perioadă a anului cumpărăm ciocolată în cantități industriale.

Cristian Preotu, proprietar magazine produse gourmet: ”De exemplu, acest ciocolatier din Bordeaux prezintă fructe proaspete confiate în ciocolată, un altul din Sicilia în colaborare cu o mare casă de modă a făcut un cozonac cu căpșuni și ciocolată din Sicilia. Pe urmă, din Paris avem ouăle acestea cu ciocolată neagră, un ou în stil Faberge, ori cu ciocolată albă ori neagră”.

Au apărut și la noi atelierele de ciocolată artizanală

La modă sunt și găinile de ciocolată sau cele roz din porțelan, umplute desigur cu ouă si bomboane surpriză.

Anca Codreanu, ciocolaterie: ”Avem figurine de ciocolată mici, mari, iepurași, găinușe, cu asortiment de mini ouă, iepurași pictați, avem diverse variante, ajungem și la partea de cutii cadou de sezon, în formă de ou în interior praline. Sunt bomboniere din ceramică, găinușe, umplute cu un asortiment de praline, avantajul este că după ce se consumă pralinele, e această bombonieră, poate fi folosita ca element decorativ”.

De la o vreme, au apărut și la noi atelierele de ciocolată artizanală.

Andreea Budulan, fondator de ciocolaterie: ”Pot să zic că explodează vânzările, într-o zi în apropierea sărbătorii vânzările sunt de 10 ori mai mari decât într-o zi obișnuită. Am pregătit ouăle de cicolată pictate manual cu unt de cacao, avem culori diferite, două straturi de ciocolată, în interior mix de fructe uscate, nuci, avem și praline ușoare cu mango, căpșuni, ouăle sunt vedetele”.

Cifra de afaceri a comercianților de dulciuri din România a tot crescut în ultimii ani, deși mâncăm mai puțină ciocolată față de alți europeni.