Cât de dăunătoare sunt prăjelile în organismul nostru și de ce nu este bine să luăm medicamente pentru bilă
Excesul alimentar. Nu, nu luați medicamente anti-arsuri stomacale, medicamente pentru bilă haotic. Ajutorul vine din pauza alimentară. De la apa băută constant. De la mișcare. Argumentele sunt biologice.
Mâncare prăjită. Multe calorii dintr-o dată. Toate bacteriile din intestin, alături de care trăim, sunt bulversate. Și fac inflamație.
O rețea de inflamație - determină citokinele inflamatorii. Rețeaua de inflamație produce reacții în lanț. Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „De aici, intestinul iritabil, cu tulburări de constipație. Produșii toxici nu sunt eliminați cum trebuie ajung să influențeze alte organe – ficatul se încarcă cu grăsimi, ficatul gras non-alcoolic”.
Ficatul gras non-alcolic înseamnă că grăsimile, numite trigliceride, au făcut ele însele o rețea. Chiar în ficat.
Ficatul metabolizează și grăsimile, și zahărul din alimente. Nu mai poate să le descompună corect, se încarcă el însuși cu grăsime. Agresiunea alimentară continuă, apare inflamația la nivelul ficatului. Se numește steato-hepatită. Acum e momentul ca, în ficat, să se activează celule periculoase. Care îi distrug funcția.
Nu medicamentele luate după un exces alimentar rezolvă inflamația cronică. Ci pauza alimentară. Urmată de cantiți mici de mâncare. Tot timpul. Prăjeli? Extrem de rar.
Aceasta e de fapt echilibrul tuturor sistemelor de comunicare din organism.
Ficatul descarcă lichidul, numit bilă, în vezicula biliară sau colecist. Prea multe prăjeli? Prea multă mâncare? Colesteroul se depune aici. Lichidul devine vâscos.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Bila ca atare nu mai e fluidă ca sa poată fi eliminată de la ficat și ajunge să se facă ca un mâl, ca un nămol. Apoi se precipită și se formează acei calculi. Fie pleacă un calcul mic pe unde nu trebuie și te îngălbenești și operația e laborioasă. Fie, dacă e un calcul mai mare, faci infecție, febră, dureri mari și e infecție în abdomen. Să nu mănânci gras, să nu mănânci prăjeli, asta trebuie educație de când ești mic. Toate țin de comportamentul nostru, de educație. Dacă nu a vut cine să ne facă educație, ține de auto-educație. Și nu de a lasa de azi pe mâine. De mâine mă transform, ci de la început”.
Suferința bilei nu se rezolvă cu medicamente. Luate după prea mult. Ci cu pauză alimentară. Cu mișcare. Și cu mai puțin în farfurie. Zilnic.
Beți cafea? Atunci doar după masă, dacă aveți această situație în vezicula biliară, în colecist.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Cine are o patologie de genul asta, cafeaua pe nemâncate, stimulează colescistul și se contractă în gol si poate să apară colica biliară. La cine are deja această suferință”.
Cafea fără zahăr după masă. Și, din nou, mișcare.