Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște
Pasca de Paște foarte fi și fără aluat. Urmăriți pașii cu atenție pentru a realiza această reţetă simplă de pască, dar foarte apetisantă.
Rețetă de pască cu brânză de vaci
Listă de ingrediente
-100ml rom whisky sau apă caldă pentru înmuiat stafidele
-1 coaja rasă de lămâie
-amaretto
-esenţa de vanilie sau zahăr vanilat
-1 plic praf de copt
-5 linguri de făină
-8 linguri de zahăr
-5 ouă
-100g stafide
-600g brânză de vaci
Cum puteți prepara pasca fără aluat
Pentru început, punem stafidele la înmuiat în puţin alcool. Cât să le acopere. Dacă nu avem alcool, le putem înmuia şi în apă caldă. Cu cât este apă mai caldă, cu atât mai repede se vor înmuia.
Alegem gălbenuşurile de albuşuri şi amestecăm gălbenuşurile cu brânză de vaci, zahărul, stafidele, coajă de lămâie, şi vanilia. Amestecăm bine până se omogenizează compoziţia. Adăugăm faina cernută şi amestecată cu praful de copt şi un praf de sare. Amestecăm bine până nu mai avem cocoloaşe de făină. Aici trebuie să avem puţină grijă pentru că dacă brânză de vaci este uscată vom folosi mai puţină faină, iar dacă brânză este foarte moale, vom folosi mai multă faina.
Separat batem albușurile spumă cu un praf de sare. Amestecăm cu grijă şi albusele în compoziţie. Ideea este că aceasta compoziţie nu trebuie să fie foarte moale dar totuşi să curgă (greu).
Ungem o tavă cu unt şi o tapetăm cu făină sau gris. Turnăm compoziţia şi o băgăm în cuptorul încins la 180 grade (mediu) timp de 15 minute. Apoi scădeţi puţin temperatura (până la 160 grade) şi mai lăsaţi aproximativ 35-40 minute. Obligatoriu să faceţi testul cu scobitoarea. Înainte să o tăiaţi, lăsaţi-o să se răcească încet.
Rețetă de pască cu ciocolată
Un deliciu pentru cei mici și cei mari, deopotrivă, pasca cu ciocolată este un desert reinterpretat, dar care a căpătat o popularitate deosebită.
Aluatul rămâne același, dar compoziția se schimbă. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente pentru pasca cu ciocolată
-500g făină
-100g unt
-50g drojdie proaspătă
-200ml lapte călduț
-2 ouă
-50g zahăr
-1 linguriță de sare
Pentru umplutură:
-250 g ciocolată neagră
-250 g smântână
-250 g unt
-8 gălbenușuri
-150 g zahăr
-30 g amidon
Încălzește puțin laptele, apoi adăuga drojdia și amestecă până când se dizolvă. Lasă deoparte pentru ca drojdia să se activeze.
Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și zahărul, apoi adaugă untul la temperatura camerei și amestecă bine. Adaugă ouăle și laptele cu drojdia, apoi frământă bine până când obții un aluat moale și elastic.
Întinde aluatul cu un sucitor și așează-l într-o tavă rotundă. Taie surplusul, astfel încât să rămână cam un centimetru în afara formei.
Pentru umplutură, pune smântâna și ciocolata alături de unt pe foc, la topit. Adaugă zahărul și gălbenușurile și amestecă bine. Adaugă apoi amidonul. Toarnă crema în forma de aluat și rulează marginile spre interior. Din aluatul rămas poți face forme pe deasupra.
Se lasă pasca în tavă la crescut, apoi se ung marginile cu un ou bătut. Se bagă la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
După ce se scoate, se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se pune în frigider pentru măcar o oră, astfel încât crema să se întărească.