Francois Hollande, declaratii dupa atacurile din Paris. "Suntem in razboi, trebuie sa construim o mare coalitie"

Ultima actualizare: 21-11-2015 07:00
Francois Hollande

François Hollande le-a cerut miercuri francezilor sa nu cedeze 'tentativelor de retragere', 'temerilor' si 'supralicitarii', dupa atentatele comise la Paris vinerea trecuta de gruparea jihadista Statul Islamic si soldate cu 129 de morti, relateaza AFP.

Operatiunea antiterorista efectuata miercuri la Saint-Denis, in nordul Parisului, 'ne confirma inca o data ca suntem in razboi, un razboi impotriva terorismului care el insusi a decis sa ne duca la razboi', a adaugat Hollande intr-un discurs rostit in fata primarilor din orasele franceze.

'Din teroare, Daesh (acronim arab al Statului Islamic) pot instaura otrava suspiciunii, stigmatizarea, divizarea', a avertizat presedintele. 'Sa nu cedam tentatiilor de repliere, nu mai cedam temerilor, exceselor si supralicitarii', a subliniat el.

Presedintele francez a adaugat ca politiile municipale, complementare politiei si jandarmeriei nationale, vor putea sa fie echipate cu arme din stocul politiei nationale. In Franta, 3.900 de politisti municipali nu sunt in principiu inarmati.

Desfiintarea gruparilor care fac 'apologia terorismului', facilitata in cadrul starii de urgenta de un proiect de lege prezentat miercuri in Consiliului de ministri, se va face imediat, a promis presedintele Frantei.

'Daca unii indivizi fac apologia terorismului, in unele locuri, in asociatii, in grupuri, proiectul de lege prezentat in aceasta dimineata prevede ca vor putea fi dizolvati', a adaugat el.

Cele mai importante declaratii ale lui Francois Hollande:

- suntem in razboi impotriva celor care ne-au declarat razboi

- teroristii au vizat insasi ideea de Franta

- in fata violentei teroriste, clivajele de partid nu au sens

- Franta trebuie sa contruiasca o mare coalitie

- Prin teroare, Statul islamic vrea sa ne otraveasca. Coeziunea sociala e cel mai bun raspuns. Trebuie sa fim implacabili fata de toate formele de ura

- avem o datorie fata de refugiati, dar si una fata de francezi

- vom face toate verificarile necesare inainte de a accepta refugiati pe teritoriul nostru

- reforma dreptului de azil va permite sa expulzam orice imigrant care ameninta siguranta Frantei

- in republica noastra, oricine are dreptul sa creada sau sa nu creada

- ce ar fi tara noastra fara cafenele, competitii sportive, muzee?

- in acest razboi, Traiasca Republica si Traiasca Franta!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO