"E timpul razbunarii". Dialogurile terifiante dintre teroristi, ostatici si politisti din timpul masacrului de la Bataclan

15-04-2016 18:04


bataclan

Anchetatorii francezi au reusit sa faca reconstituirea atentatului de la sala de concerte Bataclan, din Paris, iar dialogurile inregistrate de un dictafon abandonat de un spectator sunt infioratoare.
 

Pentru prima data, detalii concrete despre ceea ce s-a spus in timpul masacrului sunt date publicitatii de catre investigatorii din Paris, scrie Le Parisien. Timp de mai bine de 2 ore, dictafonul gasit la primul etaj al salii de spectacole a inregistrat amenintarile si ordinele date de teroristi, rugamintile victimelor si ploaia de gloante.

La un moment dat, una dintre victime spune: "Este un vis sau ce?". Ulterior, un spectator ii roaga pe politisti: "Va rog nu intrati pentru ca o sa arunce totul in aer". Transcrierea acestei inregistrari, alaturi de cea a discutiilor prin statii radio intre politisti - de care Le Parisien scrie ca are cunostinta - retraseaza, secunda cu secunda, desfasurarea tragediei si dezvaluie pentru prima data cuvintele exacte pe care le-au spus atacatorii in timpul masacrului.

Cum s-au desfasurat lucrurile in orele in care 89 de oameni au fost ucisi:

9:47 Incepe atacul

9:56 Radioul politiei - Sunt multi oameni la Bataclan si s-au tras focuri de arma

Spectator: Lasati-va in jos

Spectator: Este un vis sau ce e?

Atacator: Ridicati-va sau va ucid

Atacator: Stati jos sau trag

Atacator: Ne bombardati fratii in Siria si in Irak. De ce suntem aici? Am venit pana in Siria (sic) sa va facem acelasi lucru.

Atacator: Suntem barbati, va bombardam la sol. Nu avem nevoie de avioane. Iata, l-ati ales pe presedintele vostru Hollande, iata (aceasta este) campania lui. Multumiti-i.

Atacator: Cel care incearca sa faca pe justitiarul il omor. A venit timpul razbunarii.

Dupa 12 minute de executii in serie, teroristii isi revendica, de aceasta data in mod clar, apartenenta la gruparea Statul Islamic.

Atacator: Cunoasteti Daech (...). Daech este Statul islamic. Ei sunt peste tot, in Franta, in Statele Unite. Vom lovi totul.

Un minut mai tarziu, un prim politist din cadrul Brigazii de lupta impotriva criminalitatii (BAC) intra in sala pe intrarea principala si il ia pe Samy Amimour in catare.

Atacator: Iesi afara, iesi afara nenorocitule!

Politistul trage asupra teroristului.

Centura exploziva se declanseaza in acelasi moment. "Allahu Akbar", striga cei doi complici ai teroristului.

Ismael Omar Mostefai si Foued Mohamed-Aggad decid sa urce la balconul salii si sa intre in contact cu politia prin intermediul unui spectator, pe care-l obliga sa se posteze in apropierea unei usi in spatele careia se refugiaza impreuna cu aproximativ zece ostatici.

Spectatorul: Suntem luati ostatici. Au centuri explozive. Nu venti, ca altfel arunca totul in aer.

Teroristii cautau un walkie-talkie cu care sa "vorbeasca cu un conducator". Politia incearca sa comunice cu atacatorii cu ajutorul unui telefon mobil al unui spectator, dar apelurile erau efectuate cu dificultate.

Politist, prin radio: "Scoateti-i de acolo, e grav".

12:17 a.m. Are loc asaltul final si ultimii ostatici sunt eliberati.


 

Sursa: Le Parisien

VIDEO PROTVPLUS.RO