Salah Abdeslam, suspectul-cheie in cazul atentatelor teroriste din Paris, a fost extradat de Belgia. Ce il asteapta in Franta

Ultima actualizare: 30-04-2016 07:12
salah abdeslam

 Salah Abdeslam, unul dintre suspectii cheie in atacurile teroriste din noiembrie 2015 de la Paris, a fost extradat in Franta, au declarat miercuri procurori federali pentru agentia de stiri Belga, transmite DPA.

Abdeslam era incarcerat din 19 martie intr-o inchisoare din Bruges (nord-vest), intr-o celula din aripa de securitate speciala si individuala creata in 2008 pentru persoanele care prezinta un risc de evadare si cei care au probleme de comportament in inchisorile normale.

Francezul de origine marocana,in varsta de 26 de ani, a fost inculpat pentru crime teroriste si participare la activitatile unui grup terorist.

Abdeslam va aparea miercuri in fata judecatorilor

Salah Abdeslam va comparea miercuri in fata magistratilor de instructie francezi in vederea inculparii sale, dupa ce a fost extradat din Belgia in cursul diminetii, a anuntat Parchetul francez, intr-un comunicat citat de AFP, Reuters si Le Monde.

Parchetul a precizat ca va cere plasarea lui Salah Abdeslam in arest preventiv.

Francezul de origine marocana, in varsta de 26 de ani, a fost arestat pe 18 martie la Molenbeek, Bruxelles, dupa patru luni in care fusese dat in urmarire prin mandate emis de justitia franceza.

El a fost plasat in arest preventiv si inculpat pentru 'crime teroriste si participare la activitatile unui grup terorist', in ancheta referitoare la atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris.

Suspectul este inculpat si in Belgia pentru 'tentativa de omor ca autor sau coautor' in ancheta privind schimbul de focuri cu politia intervenit in cursul unei perchezitii in comuna Forest, pe 15 martie.

Abdeslam a fost extradat din Belgia in cursul diminetii si a ajuns in Franta la ora 07:05 GMT, potrivit procurorilor francezi.

Parchetul federal belgian informase anterior despre predarea lui Salah Abdeslam catre autoritatile franceze, mentionand insa ca nu va comunica 'nici informatie complementara despre ora si circumstantele' acestui transfer, realizat in conditii de discretie.

Salah Abdeslam, ultimul supravietuitor al comandoului jihadist in atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, va fi aparat in Franta de avocatul francez Frank Berton, care va forma o echipa cu belgianul Sven Mary si un al doilea avocat francez, al carui nume nu a fost anuntat.

Potrivit lui Franck Berton, suspectul este 'nerabdator sa dea explicatii'. 'Ceea ce ma intereseaza este sa existe un proces echitabil, iar el sa fie condamnat pentru lucrurile pe care le-a facut si nu pentru lucrurile pe care nu le-a facut', a declarat avocatul la postul de radio BFM.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO