Salah Abdeslam, inculpat pentru asasinat cu caracter terorist. A fost transferat in cea mai mare inchisoare din Europa

27-04-2016 22:13


Salah Abdeslam

Salah Abdeslam a fost inculpat miercuri de un judecator francez pentru asasinat cu caracter terorist si apartenenta la un grup infractional, a anuntat avocatul sau, Franck Berton, relateaza AFP.

Cu prilejul primei sale audieri la Palatul de justitie din Paris, Salah Abdeslam,  singurul supravietuitor al comandoului jihadist care a provocat moartea a 130 de persoane la Paris la 13 noiembrie, l-a asigurat pe judecatorul antiterorist ca 'va vorbi ulterior', a spus avocatul sau francez, precizand ca acesta va fi interogat pe 20 pe fond in acest dosar, relateaza Agerpres.

Detinut in Belgia de la arestarea sa la 18 martie, Salah Abdeslam "a fost predat in aceasta dimineata autoritatilor franceze" pentru executarea unui mandat de arestare emis la 19 martie 2016 de Franta, a anuntat anterior parchetul federal belgian.

El a fost transferat cu un avion sub escorta GIGN, unitate de elita a jandarmeriei franceze.

Judecatorul parizian l-a inculpat pe Abdeslam pentru asasinat si complicitate la asasinat cu caracter terorist, detinere si utilizare de arme si explozibili si respectiv sechestrare pentru faptele comise in sala de spectacole de la Bataclan.

Salah Abdeslam 'a fost plasat in detentie provizorie la Fleury-Mérogis', la sud de Paris, cea mai mare inchisoare din Europa, situata la circa 30 km de Paris, a mai spus Franck Berton.

El va fi plasat 'intr-o sectiune de izolare' si se va afla sub supravegherea unei echipe speciale, a declarat Jean-Jacques Urvoas, un reprezentant al corpului gardienilor.

Reprezentat pana acum de avocatul belgian Sven Mary, Salah Abdeslam va fi aparat in Franta de Franck Berton si de un alt avocat francez al carui nume nu a fost facut public.

Salah Abdeslam este singurul protagonist direct al atacurilor teroriste de la 13 noiembrie care a fost arestat in viata dupa moartea celorlalti noua, care s-au aruncat in aer ca fratele sau Brahim sau au fost impuscati mortal de politie, ca prietenul sau din copilarie Abdelhamid Abaaoud.

Desi el da asigurari, prin intermediul avocatului sau belgian, ca nu stia despre atentatele planuite pentru Bruxelles si comise la 22 martie, la patru zile dupa arestarea sa, el a avut in mod clar legaturi cu trei dintre indivizii care s-au aruncat in aer in timpul atacurilor din capitala Belgiei, noteaza AFP. La randul lor, acestia au avut legaturi cu atentatele jihadiste de la 13 noiembrie, cele mai sangeroase din istoria Frantei.

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO