Franta va coopera cu Rusia impotriva Statului Islamic. Ordinul dat de Vladimir Putin flotei din Mediterana

17-11-2015 17:03

Presedintele Frantei a promis bombardamente si mai inversunate in Siria, asupra a ceea ce el a numit: "fabrica de teroristi" a jihadistilor

Hollande va merge in zilele urmatoare la Washington si la Moscova, pentru a crea o coalitie internationala de lupta impotriva ISIS. Iar in marti dimineata, ministrul francez al apararii, a cerut tarilor Uniunii Europene, sprijin in campania impotriva jihadistilor.

Francois Hollande, Presedintele Frantei: "Franta e in razboi. Suntem in razboi impotriva terorismului jihadist, care ameninta intreaga lume"

Cu aceasta declaratie fara echivoc, presedintele Frantei a anuntat intensificarea bombardamentelor din Siria si a cerut o mare coalitie impotriva jihadistilor. Si luni noapte, avioanele franceze au efectuat bombardamente in Raqqa, in nordul Siriei, distrugand un centru de comanda si un centru de antrenament al teroristilor. Portavionul Charles de Gaulle, care va ajunge maine in estul Mediteranei, va tripla capacitatea de actiune a Frantei.

Kremlinul a anuntat marti dupa-amiaza un acord cu Parisul privind cooperarea in lupta impotriva Statului Islamic. Vladimir Putin a ordonat fortelor sale navale din Mediterana sa coopereze "ca aliati" cu flota franceza din zona, careia in curand i se va alatura portavionul Charles de Gaulle, trimis dupa atacurile din Paris.

Hollande a cerut ca Statele Unite si Rusia sa isi uneasca fortele impotriva dusmanului comun: Statul Islamic.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Ma voi intalni cu presedintele Obama si presedintele Putin, in zilele urmatoare, ca sa ne unim eforturile pentru a ajunge la un rezultat."

Pentru asta, Francois Hollande a fost dispus sa faca o concesie- a admis ca Bashar al-Assad nu mai este o tinta prioritara pentru Franta, exact ce isi dorea Vladimir Putin sa auda. Din Antalya, presedintele Rusiei a aratat cu degetul catre tari din G20 care finanteaza teroristii Statului Islamic.

Vladimir Putin a avut si o convorbire telefonica cu Francois Hollande, in care au cazut de acord privind cooperarea militara, dar si intre servicii. Cei doi presedinti se vor intalni cu prilejul vizitei lui Hollande la Moscova, pe 26 noiembrie. Pe 24, seful statului francez va purta discutii si cu Barack Obama, la Washington.


Vladimir Putin, presedintele Rusiei: Canalele de finantare ale teroristilor trebuie sa fie taiate. Am dat exemple despre cum ISIS este finantata de indivizi din diverse tari. Banii vin, dupa cum a aflat, din 40 de tari, printre care si cateva state din G-20

Administratia Obama l-a trimis la Paris pe seful diplomatiei, John Kerry, care a vorbit despre hotararea celor doi aliati de a lupta impotriva terorismului.

John Kerry, Secretar de Stat al SUA: Sunt, de fapt, niste monstri psihopati. Vom invinge Daesh (nr.: Statul Islamic) si pe toti cei care ii impartasesc ideologia de neconceput.

Sambata, fostul premier francez Alain Juppe, posibil candidat al dreptei la prezidentialele din 2017, declara ca "prioritatea este zdrobirea Statului Islamic" si ca inlaturarea lui al Assad e secundara in clipa de fata. Juppe a vorbit cu acelasi prilej si despre posibilitatea colaborarii militare cu Rusia.

Pana la intalnirea cu Barack Obama, de saptamana viitoare, Francois Hollande cere sprijinul Uniunii Europene. Franta a invocat pentru prima data clauza de asistenta mutuala din tratatele Uniunii Europene, solicitandu-le partenerilor sai ajutor militar si de alt tip in misiunile din Orientul Mijlociu si Africa.

Jean-Yves Le Drian, ministru francez al Apararii: Ce va insemna asta in practica va fi implicarea in operatiunile Frantei in Siria si Irak sau ajutorul acordat Frantei in alte operatiuni. Ar trebui sa ne mai ia din responsabilitatile din alte zone... Dupa cum le-am spus si colegilor, Franta nu poate face totul!


VIDEO PROTVPLUS.RO