Al 11-lea inculpat in cazul atentatelor din Paris. Ce a descoperit politia belgiana in cartierul musulman din Bruxelles

Ultima actualizare: 25-01-2016 07:00
operatiune politie belgia

Un belgian de 30 de ani a fost inculpat vineri pentru 'asasinate teroriste si participare la activitatile unui grup terorist' in cadrul anchetei privind atentatele de la Paris, a anuntat Parchetul federal belgian.

'Numitul Zakaria J., nascut in 1986, de nationalitate belgiana, care a fost retinut la 20 ianuarie pe Chaussée de Gand (cartierul Molenbeek) a fost plasat sub mandat de arestare (in arest provizoriu) de catre judecatorul de instructie', a precizat Parchetul intr-un comunicat citat de AFP. Este cea de a 11-a persoana inculpata in Belgia in cadrul anchetei privind atentatele din 13 noiembrie de la Paris, care s-au soldat cu 130 de morti.

Zakaria J. ar fi un apropiat al lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de la Paris, potrivit media belgiene. Parchetul nici nu a confirmat, nici nu a dezmintit aceasta informatie si nu a furnizat detalii privind faptele de care este acuzat. Potrivit legii belgiene, el ar urma sa compara in cinci zile in camera de consiliu, care va decide asupra mentinerii sau nu a starii de arest provizoriu.

Ancheta din Belgia a permis destructurarea unei parti a retelei care l-a ajutat pe unul dintre presupusii participanti la atentate, Salah Abdeslam, sa se intoarca in Belgia si apoi sa dispara. De asemenea, au fost descoperite trei locuinte folosite pentru pregatirea atacurilor de la Paris.

Dintre cei 11 oameni inculpati in Belgia, noua sunt in continuare incarcerati. Justitia belgiana a decis vineri sa-l elibereze pe Ayoub Bazarouj, cel de al zecelea inculpat. Ancheta derulata dupa arestarea sa la 30 decembrie 'a permis sa se constate ca nu exista suficiente indicii de culpabilitate la adresa sa', indica un comunicat al Parchetului federal.

La trei zile dupa atentate, domiciliul familiei Bazarouj, situat in Molenbeek, a fost vizat de o spectaculoasa operatiune de politie. Anchetatorii belgieni credeau in mod eronat ca Salah Abdeslam s-ar fi refugiat in acest cartier din care provin numerosi jihadisti dupa ce i-a transportat pe kamikaze la Stade de France.

Ayoub Bazarouj a fost arestat dupa ce a facut aluzie la Salah Abdeslam in cadrul unor convorbiri telefonice, dar era vorba despre simple 'glume', potrivit avocatului sau, Yannick De Vlamynck.

Dintre ceilalti inculpati, unul a inchiriat autovehiculul reperat in apropierea celor trei locuinte conspirative din Belgia. Un altul a avut contacte telefonice cu verisoara jihadistului belgian Abdelhamid Abaaoud. Amandoi au murit in asaltul fortelor speciale asupra unui apartement din suburbia pariziana Saint-Denis de la 18 noiembrie.

Pierre N., un belgian nascut in 1987, apropiat atacatorului sinucigas Bilal Hadfi, a iesit din arest provizoriu la finalul lui decembrie, dar continua sa fie inculpat.

Patru oameni sunt in continuare cautati, printre care Salah Abdeslam si Mohamed Abrini, ultimul suspectat ca a participat cel putin la stabilirea locurilor vizate de atacurile de la Paris.

Abrini a fost filmat pe 11 noiembrie la volanul unei masini care a fost folosita doua zile mai tarziu in timpul atacurilor teroriste din capitala Frantei. El a fost surprins de camerele de luat vederi intr-o benzinarie din nordul Frantei alaturi de Salah Abdeslam, suspectul cheie in atentatele din 13 noiembrie.

Intr-un apel la martori emis de politia federala belgiana, Mohamed Abrini a fost descris drept 'periculos si probabil inarmat'.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO