Dosarul Transferurilor. Cei opt oameni de fotbal vor reveni in fata judecatorilor pe 16 aprilie


Ultimul update: Vineri 08 Martie 2013 01:04
Data publicarii: Marti 05 Martie 2013 12:02
Categorie: Stiri actuale

Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, marti, recursul celor opt inculpati din "dosarul transferurilor", dupa ce a decis amanarea la primul termen, din 11 februarie.

UPDATE 16:18 Sapte dintre cei opt oameni de fotbal inculpati in dosarul transferurilor de jucatori au aratat marti, la instanta suprema, ca vor da declaratii in faza judecarii recursului in acest caz, in vreme ce Ioan Becali le-a spus magistratilor ca se prevaleaza de dreptul la tacere.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a reluat, marti, judecarea recursului in acest dosar.

Instanta le-a cerut celor opt sa precizeze daca vor sa dea declaratie, iar George Copos, Gigi Netoiu, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica, Cristi Borcea si Victor Becali le-au aratat judecatorilor ca vor sa faca acest lucru in faza recursului.

La randul sau, Jean Padureanu a aratat ca ar dori sa dea o declaratie, insa nu la termenul de marti, din cauza unor probleme de sanatate.

Ioan Becali, in schimb, a spus ca se prevaleaza de dreptul la tacere si nu doreste sa dea nicio declaratie.

La randul sau, instanta a constatat ca la termenul de marti exista un viciu de procedura privind citarea uneia dintre parti, motiv pentru care a amanat din nou dezbaterile, pentru 16 aprilie.

Ziua Z in fotbalul romanesc. Instanta suprema ar putea transa astazi, definitiv, cel mai mare scandal de coruptie din fotbal, investigat de procurorii anticoruptie, Dosarul Transferurilor. 8 dintre cei mai importanti patroni si impresari din Liga lui Mitica stau in acest moment, cu sabia deasupra capului pentru ca procurorii cer pedepse grele pentru fiecare dintre ei.

Intre timp, ICCJ a respins cererea procurorilor DNA prin care acestia cereau ca cei opt inculpati sa nu paraseasca tara.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis pe 11 februarie sa amane pentru marti, 5 martie, judecarea recursurilor facute de cei opt oameni din fotbalul romanesc - Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu, Jean Padureanu, Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor si Ioan Becali, fata de condamnarile la inchisoare primite in dosarul transferurilor de jucatori, pedepse date de Curtea de Apel Bucuresti.

Pedepsele dictate de Curtea de Apel:

Ioan Becali - 8 ani de inchisoare cu executare

Cristi Borcea - 7 ani de inchisoare cu executare

Victor Becali - 7 ani de inchisoare cu executare

George Copos - 5 ani de inchisoare cu executare

Mihai Stoica - 4 ani de inchisoare cu executare

Jean Padureanu - 3 ani de inchisoare cu suspendare

Gica Popescu - 3 ani de inchisoare cu suspendare

Gigi Netoiu - 3 ani de inchisoare cu suspendare

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie 2012 i-a condamnat pe toti cei opt oameni de fotbal la pedepse cu inchisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

VIDEO PROTVPLUS.RO