Cine este Laszlo Sandor, administratorul firmei care a făcut lucrările ce au dus la prăbușirea internatului din Harghita

×
Codul embed a fost copiat

Magistrații din Târgu Mureș au judecat miercuri seară cererea procurorilor pentru arestarea administratorului firmei care a făcut lucrările ce au dus la prăbușirea internatului din Odorheiu Secuiesc. 

Laszlo Sandor a fost plasat sub control judiciar 60 de zile.

Ucidere din culpă, vătămare din culpă și executarea de modificări ale unei construcții, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea și rezistența - sunt acuzațiile care i se aduc administratorului.

Un băiat care urma să împlinească 18 ani peste câteva zile a murit sub dârâmături, iar trei fete au fost rănite.

Citește și
internat
Administratorul firmei care a săpat șanțul lângă internatul prăbușit din Harghita a fost reținut
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Laszlo Sandor, administratorul firmei care făcea lucrările la internatul liceului din Odorheiu Secuiesc este primul indicat de anchetori drept responsabil pentru tragedie.

Sandor a dormit noaptea trecută în arestul Poliției din Mureș, reținut 24 de ore, și miercuri un procuror a cerut arestarea lui preventivă.

Acuzațiile care i se aduc sunt de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Firma lui Laszlo Sandor - SC LARENO FA SRL - lucra fără contract la internatul liceului - a recunoscut, într-o discuție cu un reporter PRO TV, directorul economic al Arhiepiscopiei Romano - Catolice, Stelian Vereș.

Instituția este proprietarul clădirii și beneficiarul lucrării. Ar fi trebuit să desemneze un diriginte de șantier care să supravegheze execuția, dar a mers pe încredere.

Laszlo Sandor este un om de afaceri prosper, cunoscut în Harghita. Firma lui de construcții are o cifră anuală de afaceri de circa 7 milioane de lei și a făcut multe lucrări pentru bisericile și primăriile din zonă.

Pe platformele de licitații publice, societatea SC LARENO FA figurează în ultimii doi ani cu 29 de contracte din bani publici. Chiar și la liceul Tamasi Aron a mai lucrat, iar directorul școlii a fost mulțumit.

Grygory Laczko, director liceu Tamasi Aron: Până acum nu am avut probleme. Vedeți și clădirea asta și celelalte renovate.
Reporter: Dirigintele de șantier a fost pe șantier?

Grygory Laczko, director liceu Tamasi Aron: Asta nu știu.
Reporter: Dacă la dumneavoastră s-ar fi săpat atât de mult nu v-ar fi dat de bănuit?

Grygory Laczko, director liceu Tamasi Aron: Vă rog să mă lasați acum.”

Pe șantier, în zona în care s-a săpat șanțul, ar fi fost cel puțin doi muncitori cu excavatoare. Martorii indentificați până acum nu ar fi indicat prezența vreunui inginer, iar despre Laszlo Sandor, în Odorheiu Secuiesc, se spune că nu ar avea studii în domeniul construcțiilor.

Ionuț Pătraș este inginer constructor. A analizat proiectul tehnic al lucrării care se făcea la internatul din Odorheiu Secuiesc și imaginile de la locul tragediei și explică erorile făcute de Sandor și echipa lui.

Ionuț Pătraș, inginer constructor: „S-a săpat chiar lângă peretele de subsol al căminului fără protecție, fără sprijiniri și pe toată lungimea peretelui.”

La realizarea excavației adânci se vor expertiza tehnic toate construcțiile și instalațiile situate în zona adiacentă în scopul punerii în siguranță a acestora și al luării de măsuri de remediere/consolidare a acestora, după caz și potrivit legislației în vigoare.

În opinia inginerului Pătraș a greșit și Primăria care, potrivit normativului 120 din 2014, ar fi trebuit să ceară o expertiză terhnică a clădirii, înainte de a da autorizația de construcție. Primarul din Odorheiu Secuiesc se apără.

Arpad Galfi, primar Odorheiu Secuiesc:Nu trebuia să fie expertiza la autorizația pe care am emis-o. acolo e specificat clar prin documentație că se poate lucra la 2 m 20 de la zidul clădirii. Nu e vorba de reabilitatea clădirii ci este vorba de reabilitare exterioară.”

Acesta ar fi fost motivul pentru care au stat liniștiți și cei din conducerea liceului Tamasi Aron.

Ligia Deca, ministrul Educației: „De ce elevii nu au fost evacuați înainte de începerea lucrărilor? Asta e o întrebare bună. Am solicitat și eu să înteleg care ar fi trebuit să fie circuitul de notificare pentru că firma trebuia să notifice școala că se desfăsoară lucrări și dacă se pot desfașura cu copii sau nu în incintă.”

David, băiatul de care urma să devină major peste câteva zile, va fi înmormântat joi, în localitatea natală. Colega lui, Orsolya, cu leziuni severe la coloana vertebrală este în stare gravă în spitalul din Târgu Mureș. Celelalte două fete rănite ar urma să fie externate mâine.

În clădirea internatului liceului Tamasi Aron lucrurile copiilor au rămas nemișcate. Un rucsac și o chitară stau să cadă de pe o margine de podea. Un pulover roșu atârnă pe spătarul unui scaun, iar pe birourile - acum pline de praf - sunt risipite cărți și caiete.

La locul tragediei, colegii lui David au aprins lumânări. Se cer pedepse dure pentru vinovați.

În România, legea îi pedepsește pe șefii de șantier, cu închisoare de la 2 la 7 ani, pentru ucidere din culpă, dacă din cauza lor moare cineva ori cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă dacă nu iau măsuri de siguranță acolo unde lucrează.

În practică, însa rareori un astfel de inculpat ajunge după gratii. Surse juridice spun că majoritatea pedepselor sunt cu suspendare. 8 luni de închisoare ar fi primit șeful de șantier de la Pasajul Băneasa, pe care procurorii l-au găsit vinovat de moartea a 3 muncitori în 2009.

Iar un alt bărbat a primit 1 an și 6 luni tot cu suspendare după ce un muncitor a murit electrocutat acum 2 ani pe șantierul lui în sectorul 1 din București.
 

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Ultimele clipe de viață ale lui David, tânărul peste care s-a prăbușit zidul internatului. Mărturia colegului său de cameră
Ultimele clipe de viață ale lui David, tânărul peste care s-a prăbușit zidul internatului. Mărturia colegului său de cameră

Administratorul firmei, care a executat lucrările la clădirea prăbușită din Odorheiu Secuiesc, a fost reținut pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Administratorul firmei care a săpat șanțul lângă internatul prăbușit din Harghita a fost reținut
Administratorul firmei care a săpat șanțul lângă internatul prăbușit din Harghita a fost reținut

Administratorul firmei care a executat lucrările la clădirea prăbușită din Odorheiu Secuiesc a fost reținut marți seară. Acuzațiile sunt ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

În ciuda tragediei din Harghita, parlamentarii permit creșe și grădinițe în clădirile cu bulină
În ciuda tragediei din Harghita, parlamentarii permit creșe și grădinițe în clădirile cu bulină

Fără să le pese de nenorocirea de la Odorheiu Secuiesc, parlamentarii au votat pe repede înainte o lege care permite funcționarea spațiilor comerciale în clădirile cu risc seismic.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.