Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea lor, deși referendumurile din regiunile ocupate de Rusia se încheie abia marți.

Potrivit unor surse de la Kremlin, anunțul va avea loc vineri, în parlamentul rus. Tot atunci, Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei.

De la Moscova vin și declarații voalate despre o ripostă nucleară, dacă viitoarele teritorii așa-zis rusești vor fi atacate.

Americanii spun că vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia dacă va folosi arma nucleară, dar adaugă că nu există niciun semn care să arate iminența unui asemenea atac.

Vladimir Putin va ține un discurs pe 30 septembrie 

Vladimir Putin va susține un discurs în parlamentul rus, în 30 septembrie, la două zile de la încheierea referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate. Potrivit unor surse citate de agenția rusă Ria Novosti, Putin va anunța anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă, iar ministrul rus de Externe a declarat în plenul Adunării Generale a ONU că orice teritoriu care devine parte componentă a Rusiei va intra sub „umbrela nucleară” a Moscovei.

Citește și
Referendum Rusia
Referendumurile de anexare din Ucraina continuă a treia zi la rând. Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe:Rusia are o doctrină de securitate nucleară, un document public, accesibil. Nu vreau să fac aici prognoze sumbre, dar întregul teritoriu al Federației Ruse, cel actual și cel care va fi consfințit prin Constituție în viitor, se află sub protecția deplină a statului. E elementar!

Și președintele rus a făcut aluzii la arma atomică în discursul în care anunța mobilizarea parțială. Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru un așa-numit șantaj nuclear la adresa Rusiei.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Țara noastră are mijloace de distrugere variate și mai moderne decât cele ale statelor NATO. Când integritatea teritorială a țării noastre e amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru vom folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Asta nu e o cacealma”.

Ce spun oficialii din alte țări

Oficialii americani susțin că declarațiile trădează, de fapt, slăbiciunile rușilor. Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden spune, însă, că Vestul tratează cu seriozitate amenințările venite de la Moscova.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden:Am transmis direct, în privat și la nivel înalt Kremlinului că orice utilizare a unor arme nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite și aliații noștri vor răspunde ferm și le-am spus clar și detaliat ce va însemna asta”.

Potrivit unor surse de la Pentagon, răspunsul Vestului va fi unul convențional. Fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, spune că asta ar putea însemna distrugerea flotei ruse din Marea Neagră sau a bazelor din Crimeea. Pe de altă parte, premierul britanic Liz Truss susține că Moscova apelează la amenințări nucleare pentru a compensa pierderile înregistrate pe front.

Liz Truss, premierul Marii Britanii:Putin face asta pentru că nu câștigă. A făcut o greșeală strategică atunci când a invadat Ucraina și cred că a fost păcălit de ucraineni. Am văzut că ucrainenii câștigă teren împotriva rușilor și cred că (Putin) nu a anticipat forța cu care a reacționat lumea liberă. Cred că nu ar trebui să ascultăm de amenințările lui fictive”.

Și președintele american Joe Biden a criticat declarațiile oficialilor ruși.

Joe Biden, președintele SUA: (Rusia) aruncă amenințări iresponsabile că va folosi armele nucleare. Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să aibă loc niciodată”.

97% dintre votanți au optat pentru alipirea la Rusia

Referendumurile din regiunile ocupate se încheie abia mâine, dar nimeni nu se îndoiește de rezultatul votului. Potrivit cifrelor prezentate de oficialii din așa-zisa Republică Populară Luhansk, 97% din votanți ar fi optat pentru alipirea la Rusia. Și în Donețk, autoritățile pro-ruse se laudă cu o prezență uriașă la urne.

Vladimir Vysotsky, președintele CEC al Republicii Populare Donețk: În total, în două zile, prezența la vot în teritoriul Republicii Populare Donețk a ajuns la 55,05%. Aproape 860.000 de oameni au votat în primele două zile, și asta doar în Republica Populară Donețk. 235.000 de oameni au votat deja în secții de votare din străinătate”.

Pe de altă parte, Ucraina a anunțat că, dacă Rusia va duce la bun sfârșit anexarea regiunilor ocupate, orice negociere de pace cu Vladimir Putin devine imposibilă. 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 215. Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor ocupate de Rusia. Referendumul continuă

mobilizare rusia
Continuă operațiunea de mobilizare parțială de militari în Rusia. Unii dintre ei sunt trimiși direct pe front | GALERIE FOTO

Continuă operațiunea de mobilizare parțială a unor noi contingente de militari, în Rusia. Apar informații că mulți dintre ei nici nu mai ajung în taberele de antrenament și sunt trimiși direct pe front.

wagner
Omul de afaceri apropiat Kremlinului Evgheni Prigojin recunoaşte că a înfiinţat grupul paramilitar Wagner

Un om de afaceri rus apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin, recunoaşte luni că a înfiinţat, în 2014, grupul paramilitar Wagner, cu scopul de a lupta în Ucraina, şi recunoaşte, de asemenea, prezenţa acestuia în Africa şi America Latină.

rusia si kazahstan
O țară cândva aliată cu Rusia afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei.

cimitir izium
Preşedintele Zelenski anunţă că la Izium au mai fost descoperite două gropi comune

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică seara că în oraşul Izium, eliberat recent de sub ocupaţia rusă, au fost găsite încă două gropi comune, unde se află rămăşiţele a sute de oameni.

Putin si patriarhul Kiril la slujba de Inviere
Patriarhul Kirill transmite că rușii care îşi sacrifică vieţile în Ucraina ''îşi spală toate păcatele''

Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Kirill, a declarat că ruşii care îşi sacrifică vieţile pe câmpul de luptă în Ucraina ''îşi spală toate păcatele'', transmite luni EFE, scrie Agerpres. 

mihailo dianov
Momentul impresionant în care Mihailo Dianov, unul dintre eroii de la Azovstal, se întâlnește cu familia sa | VIDEO

Mihailo Dianov, unul dintre soldații care au rezistat eroic în buncărele uzinei siderurgice Azovstal, din Mariupol, locație bombardată neîncetat de trupele invadatoare ale Rusiei, s-a reunit cu familia lui.

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Zelenski nu crede că Putin blufează în legătură cu armele nucleare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că şeful statului rus Vladimir Putin blufează când spune că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

 

Putin spune că Rusia sparge „ca pe nuci” armele trimise de SUA în Ucraina
Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin

Rusia nu caută o „confruntare directă”, spune ministrul adjunct de externe rus, iar un alt ambasador susține că Washingtonul și Moscova nu sunt aproape de „abisul” unui conflict nuclear, scrie Aljazeera.

rusi fuga
Peste 260.000 de ruși ar fi fugit din țară după mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin

Decretul de mobilizare parţiala emis de Vladimir Puţin naşte tensiuni din ce în ce mai mari. Hotărât să nu lupte în Ucraina un tânăr rus a deschis focul la centrul de recrutare, din Siberia la care, a fost chemat și l-a împușcat pe comandant.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Referendumurile de anexare din Ucraina continuă a treia zi la rând. Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi
Referendumurile de anexare din Ucraina continuă a treia zi la rând. Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi

Referendumuri de anexare a estului Ucrainei la Rusia au continuat duminică, pentru a treia zi la rând.

Rusia recunoaște ”erori” în mobilizarea dictată de Putin. Bătrâni bolnavi, moașe și studenți, chemați să meargă la război
Rusia recunoaște ”erori” în mobilizarea dictată de Putin. Bătrâni bolnavi, moașe și studenți, chemați să meargă la război

Înalți oficiali ruși, aliați ai președintelui Vladimir Putin, au recunoscut că mobilizarea dictată de Kremlin generează numeroase greșeli și ordonă remedierea acestora. 

 

Băncile din Rusia au pierdut 25,5 miliarde de dolari din cauza războiului din Ucraina
Băncile din Rusia au pierdut 25,5 miliarde de dolari din cauza războiului din Ucraina

Băncile din Rusia au pierdut 1.500 de miliarde de ruble (25,5 miliarde de dolari) în urma problemelor provocate de conflictul din Ucraina, potrivit unui oficial al băncii centrale din această ţară.

Mobilizarea lui Putin provoacă anarhie în Rusia. Bătaie cruntă între polițiști și recruții nervoși
Mobilizarea lui Putin provoacă anarhie în Rusia. Bătaie cruntă între polițiști și recruții nervoși

Pentru Rusia continuă șirul eșecurilor pe frontul din Ucraina. Mobilizarea decretată în urmă cu câteva zile nu pare să-i fie de prea mare folos lui Vladimir Putin.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.