Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă
Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea lor, deși referendumurile din regiunile ocupate de Rusia se încheie abia marți.
Potrivit unor surse de la Kremlin, anunțul va avea loc vineri, în parlamentul rus. Tot atunci, Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei.
De la Moscova vin și declarații voalate despre o ripostă nucleară, dacă viitoarele teritorii așa-zis rusești vor fi atacate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Americanii spun că vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia dacă va folosi arma nucleară, dar adaugă că nu există niciun semn care să arate iminența unui asemenea atac.
Vladimir Putin va ține un discurs pe 30 septembrie
Vladimir Putin va susține un discurs în parlamentul rus, în 30 septembrie, la două zile de la încheierea referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate. Potrivit unor surse citate de agenția rusă Ria Novosti, Putin va anunța anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă, iar ministrul rus de Externe a declarat în plenul Adunării Generale a ONU că orice teritoriu care devine parte componentă a Rusiei va intra sub „umbrela nucleară” a Moscovei.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Rusia are o doctrină de securitate nucleară, un document public, accesibil. Nu vreau să fac aici prognoze sumbre, dar întregul teritoriu al Federației Ruse, cel actual și cel care va fi consfințit prin Constituție în viitor, se află sub protecția deplină a statului. E elementar!”
Și președintele rus a făcut aluzii la arma atomică în discursul în care anunța mobilizarea parțială. Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru un așa-numit șantaj nuclear la adresa Rusiei.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Țara noastră are mijloace de distrugere variate și mai moderne decât cele ale statelor NATO. Când integritatea teritorială a țării noastre e amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru vom folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Asta nu e o cacealma”.
Ce spun oficialii din alte țări
Oficialii americani susțin că declarațiile trădează, de fapt, slăbiciunile rușilor. Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden spune, însă, că Vestul tratează cu seriozitate amenințările venite de la Moscova.
Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden: „Am transmis direct, în privat și la nivel înalt Kremlinului că orice utilizare a unor arme nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite și aliații noștri vor răspunde ferm și le-am spus clar și detaliat ce va însemna asta”.
Potrivit unor surse de la Pentagon, răspunsul Vestului va fi unul convențional. Fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, spune că asta ar putea însemna distrugerea flotei ruse din Marea Neagră sau a bazelor din Crimeea. Pe de altă parte, premierul britanic Liz Truss susține că Moscova apelează la amenințări nucleare pentru a compensa pierderile înregistrate pe front.
Liz Truss, premierul Marii Britanii: „Putin face asta pentru că nu câștigă. A făcut o greșeală strategică atunci când a invadat Ucraina și cred că a fost păcălit de ucraineni. Am văzut că ucrainenii câștigă teren împotriva rușilor și cred că (Putin) nu a anticipat forța cu care a reacționat lumea liberă. Cred că nu ar trebui să ascultăm de amenințările lui fictive”.
Și președintele american Joe Biden a criticat declarațiile oficialilor ruși.
Joe Biden, președintele SUA: „(Rusia) aruncă amenințări iresponsabile că va folosi armele nucleare. Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să aibă loc niciodată”.
97% dintre votanți au optat pentru alipirea la Rusia
Referendumurile din regiunile ocupate se încheie abia mâine, dar nimeni nu se îndoiește de rezultatul votului. Potrivit cifrelor prezentate de oficialii din așa-zisa Republică Populară Luhansk, 97% din votanți ar fi optat pentru alipirea la Rusia. Și în Donețk, autoritățile pro-ruse se laudă cu o prezență uriașă la urne.
Vladimir Vysotsky, președintele CEC al Republicii Populare Donețk: „În total, în două zile, prezența la vot în teritoriul Republicii Populare Donețk a ajuns la 55,05%. Aproape 860.000 de oameni au votat în primele două zile, și asta doar în Republica Populară Donețk. 235.000 de oameni au votat deja în secții de votare din străinătate”.
Pe de altă parte, Ucraina a anunțat că, dacă Rusia va duce la bun sfârșit anexarea regiunilor ocupate, orice negociere de pace cu Vladimir Putin devine imposibilă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi in ucraina, vladimir putin, teritorii,
Dată publicare:
26-09-2022 07:12