Referendumurile de anexare din Ucraina continuă a treia zi la rând. Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi

Referendum Rusia
Profimedia

Referendumuri de anexare a estului Ucrainei la Rusia au continuat duminică, pentru a treia zi la rând.

Parlamentul rus ar putea aproba anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie în câteva zile, regiuni care ar putea obţine astfel „protecţie deplină”, a anunţat şeful diplomaţiei ruse, la ONU, Serghei Lavrov, relatează Reuters, citată de News.ro.

Agresiune împotriva Rusiei

După o eventuală anexare a acestor teritorii ucrainene, Moscova poate prezenta contra-ofensiva ucraineană de recucerire a acestor regiuni drept o agresiune împotriva Rusiei.

O eventuală anexare ar spori riscul unei confruntări militare între Rusia şi NATO, în contextul în care Occidentul, inclusiv state membre NATO, înarmează trupele ucrainene.

Premierul britanic Liz Truss îndeamnă Regatul Unit şi aliaţii săi să nu ţină cont de ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de comiterea unei greşeli strategice.

Citește și
Ungaria anunță că va plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia în ruble
Băncile din Rusia au pierdut 25,5 miliarde de dolari din cauza războiului din Ucraina

Cred că nu a anticipat puterea reacţiei lumii libere”, a declarat Liz Truss pentru CNN.

Noi nu trebuie să-i ascultăm zăngănitul sabiei şi ameninţările false. Trebuie, în schimb, să continuăm să impunem sancţiuni Rusiei şi să-i susţinem pe ucraineni”, declară Truss în acest interviu, difuzat duminică.

Ucraina şi aliaţii săi resping referendumurile de anexare drept un „simulacru”, menit să justifice o escaladare a războiului şi mobilizării în urma înfrângerilor suferite în ultima perioadă de Rusia.

Mobilizarea partială a lui Putin

Putin a decretat, miercuri, prima mobilizare de la al Doilea Război Mondial, declanşând proteste în întreaga Rusie şi fuga multor tineri convocaţi.

Doi parlamentari de rang înalt s-au plâns, duminică, în privinţa acestei mobilizări şi au ordinat oficialilor regionali să rezolve situaţia şi „excese” care alimentează furia publicului.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a încercat, sâmbătă, să justifice invazia rusă a Ucrainei, reiterând minciuni ale Moscovei potrivit cărora Guvernul de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim şi este plin de neonazişti.

Trei sferturi din Adunarea Generală a ONU a mustrat Rusia, prin vot, şi a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Lavrov a anunţat după discurs, într-o conferinţă de presă, că regiunile ucrainene în care au loc referendumuri se vor afla sub „protecţia deplină” a Moscovei după anexare.

Întrebat dacă Rusia are motive să folosească armamentul nuclear pentru a apăra aceste regiuni ucrainene după anexare, Lavrov a răspuns că teritoriul rus, inclusiv teritoriul care urmează să fie „înscris în viitor” în Constituţia Rusiei, „se află sub prtotecţia deplină a statului”.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a răspuns că aceste ameninţări cu armamentul nuclear sunt „absolut inacceptabile”, iar Kievul nu va ceda în faţa lor.

Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi, iar Putin ar putea vorbi în Parlament vineri

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus ar putea dezbate, joi, proiecte de lege privind anexarea teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, a dezvăluit sâmbătă, citând surse anonime, agenţia oficială rusă de presă Tass.

Consiliul Federaţiei, Camera superoară a Parlamentului rus ar putea examina proiectul de lege în aceeaşi zi, potrivit unei surse citate de agenţia rusă de ştiri Interfax, iar Putin s-ar putea adresa camerelor reunite vneri, potrivit unei surse citate de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Aceste referendumuri organizate de Rusia în pripă, după ce Ucraina a recucerit o parte importantă a nord-estului ţării într-o contra-ofensivă, în septembrie, le permit locuitorilor regiunilor ucrainene ocupate să-şi exprime opinia, susţine Moscova.

Teritoriul ocupat de armata rusă şi de separatişti proruşi în Ucraina reprezintă 15% din suprafaţa ţării, iar împreună cu Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, Rusia şi-ar însuşi o porţiune a Ucrainei cât statul american Pennsylvania de mare.

Însă Rusia nu deţine controlul deplin asupra celor patru regiuni, ci doar asupa a 60% din regiunea Doneţk, de exemplu, aflată sub controlul unor separatişti proruşi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat duminică asigurări că Ucraina îşi va recuceri teritoriul de la Rusia.

Cu siguranţă ne vom elibera întreaga ţară, din Herson în Lugansk şi din Crimeea în regiunea Doneţk”, a declarat el într-o postare pe reţeaua de socializare Telegram.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, duminică, de atacuri vizând civili.

Armata ucraineană acuză armata rusă de lansarea a zeci de atacuri cu rachetă şi aeriene vizând militari şi civili în ultimele 24 de ore.

Rusia a atacat cu drone iraniene portul Odesa (sud), fără să provoace victime. Rusia neagă orice atac vizând civili.

Forţe ucrainene au bombardat un hotel din Herson, ocupat la începutul invaziei de ruşi, şi au ucis două persoane, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Ucraina nu a răspuns imediat acestor acuzaţii.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata ucraineană şi-a continuat atacurile în zona Centralei Nucleare Zaporijjea (sud), asupra căreia deţine controlul, vizată cu opt „drone kamikaze”.

Reuters scrie că nu a fost în măsură să verifice aceste informaţii pe teren.

Mobilizarea lui Putin în Războiul rus din Ucraina a stârnit tulburări în Rusia.

Peste 2.000 de persoane au fost arestate în întreaga Rusie la proteste împotriva mobilizării, potrivit OVD-Info, o organizaţie specializată în numărarea arestărilor.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 214. „Referendumurile” continuă în zonele ocupate, sub amenințarea armelor

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov promite protecţie deplină pentru orice teritoriu anexat de Rusia. Reacția imediată a Ucrainei

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova.

mobilizare rusia
Mobilizarea lui Putin provoacă anarhie în Rusia. Bătaie cruntă între polițiști și recruții nervoși

Pentru Rusia continuă șirul eșecurilor pe frontul din Ucraina. Mobilizarea decretată în urmă cu câteva zile nu pare să-i fie de prea mare folos lui Vladimir Putin.

zelenski
Cele trei promisiuni pe care Zelenski le face fiecărui soldat rus care se predă: Mai bine decât să mori ca un criminal

Președintele Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina garantează militarilor ruși care se predau un tratament civilizat, secretizarea circumstanțelor predării și posibilitatea de a nu se întoarce în Rusia.

soldați ruși
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

recruti rusia
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.

drone
Ucraina denunţă un nou atac cu drone iraniene asupra oraşului Odesa

Oraşul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, a fost din nou atacat cu drone de fabricaţie iraniană folosite de forţele ruseşti, au anunţat duminică autorităţile militare ucrainene.

putin
Declarații alarmante făcute de Serghei Lavrov la New York. „Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent”

Oficialii rușii continuă să stârnească indignare.

liz truss
Premierul britanic Liz Truss susţine că aliaţii trebuie să rămână fermi în sprijinul pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Liz Truss a declarat că aliaţii ar trebui să rămână fermi în privinţa Ucrainei şi să ignore tentativele de intimidare ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

israel
Israelul va acorda îngrijiri medicale unui număr de 20 de militari ucraineni răniţi în război

Ambasada Israelului la Kiev a anunţat duminică faptul că statul evreu va prelua 20 de soldaţi ucraineni răniţi în timpul războiului cu forţele ruse pentru a le acorda îngrijiri medicale.

 

Jake Sullivan
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Citește și...
Rusia recunoaște ”erori” în mobilizarea dictată de Putin. Bătrâni bolnavi, moașe și studenți, chemați să meargă la război
Rusia recunoaște ”erori” în mobilizarea dictată de Putin. Bătrâni bolnavi, moașe și studenți, chemați să meargă la război

Înalți oficiali ruși, aliați ai președintelui Vladimir Putin, au recunoscut că mobilizarea dictată de Kremlin generează numeroase greșeli și ordonă remedierea acestora. 

 

Băncile din Rusia au pierdut 25,5 miliarde de dolari din cauza războiului din Ucraina
Băncile din Rusia au pierdut 25,5 miliarde de dolari din cauza războiului din Ucraina

Băncile din Rusia au pierdut 1.500 de miliarde de ruble (25,5 miliarde de dolari) în urma problemelor provocate de conflictul din Ucraina, potrivit unui oficial al băncii centrale din această ţară.

Mobilizarea lui Putin provoacă anarhie în Rusia. Bătaie cruntă între polițiști și recruții nervoși
Mobilizarea lui Putin provoacă anarhie în Rusia. Bătaie cruntă între polițiști și recruții nervoși

Pentru Rusia continuă șirul eșecurilor pe frontul din Ucraina. Mobilizarea decretată în urmă cu câteva zile nu pare să-i fie de prea mare folos lui Vladimir Putin.

Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Duma ce Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

Proteste masive în Rusia împotriva recrutării forțate a soldaților. Tinerii au primit ordinele de mobilizare chiar în arest
Proteste masive în Rusia împotriva recrutării forțate a soldaților. Tinerii au primit ordinele de mobilizare chiar în arest

La apelul mai multor organizații de opoziție, rușii au ieșit din nou pe străzi în mai multe orașe, de la Moscova și până în Siberia, ca să denunțe mobilizarea decretată de Kremlin cu trei zile în urmă.  

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.