Continuă operațiunea de mobilizare parțială de militari în Rusia. Unii dintre ei sunt trimiși direct pe front | GALERIE FOTO
Continuă operațiunea de mobilizare parțială a unor noi contingente de militari, în Rusia. Apar informații că mulți dintre ei nici nu mai ajung în taberele de antrenament și sunt trimiși direct pe front.
În acest context, au izbucnit proteste și în regiunea Daghestan, din Caucaz, în timp ce Moscova recunoaște că, din greșeală, ar fi fost recrutate și persoane în vârstă sau suferinde. Potrivit New York Times, rușii au început să-i mobilizeze cu forța și pe ucrainenii din regiunile ocupate, care ar putea ajunge în curând să lupte împotriva propriei țări.
Forțele de ordine au tras focuri de armă să potolească mulțimea care protesta
În timp ce protestele din Moscova sau din alte orașe importante din Rusia au fost pașnice, în capitala regiunii Daghestan din Caucaz, forțele de ordine au fost nevoite să tragă focuri de avertisment ca să potolească mulțimea. Sute de oameni, în special femei și copii, au scandat împotriva războiului.
Daghestanul, o republică autonomă din Caucaz, este una dintre regiunile rusești care au înregistrat cele mai multe decese ale militarilor trimiși să lupte în Ucraina.
Sute de oameni s-au adunat și într-o piață din orașul Yakuțk din Extremul Orient, și au manifestat împotriva eforturilor depuse de autoritățile ruse pentru mobilizarea parțială. Participanții au dansat și au scandat împotriva războiului, până să fie împrăștiați de forțele de ordine.
Mii de ruși au fost reținuți de forțele de ordine în urma protestelor
Potrivit unui bilanț provizoriu, în jur de 2.000 de ruși au fost reținuți de forțele de ordine în urma protestelor anti-mobilizare din ultimele zile, care au avut loc în toată țara.
Diana Magnay, corespondent Sky News: „Majoritatea celor arestați aici sunt femei, pentru că, dacă ești bărbat, riști serios să fii consemnat pentru front direct din centrul de detenție”.
O femeie le-a cerut jurnaliștilor Sky s-o filmeze, fiind totuși conștientă că astfel atrage atenția asupra ei și va fi sigur încătușată.
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat apelul către militarii ruși, să fugă de mobilizare sau să se predea când ajung pe front. Liderul de la Kiev a adăugat că autoritățile ruse din Crimeea îi cheamă sub arme, cu precădere, pe membrii minorităților etnice.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Cele mai multe dintre convocările la încorporare sunt trimise etnicilor tătari din Crimeea. Este încă o dovadă a politicii de genocid a Rusiei, încă un motiv pentru o reacție rapidă și dură a întregii lumi”.
Surse oficiale de la Moscova au admis că se fac excese și greșeli în aplicarea deciziei de mobilizare parțială. Convocările sunt distribuite haotic și trădează faptul că responsabilii care se ocupă de recrutări simt o presiune semnificativă pentru a face mobilizarea cât mai repede posibil. De altfel, apar informații potrivit cărora proaspeții soldați ruși sunt trimiși direct pe front, fără să mai treacă prin taberele de antrenament.
La granițele Rusiei cu Finlanda, Georgia și alte state din Asia, e în continuare aglomerație din cauza numărului mare de ruși care fug de mobilizare. Potrivit unor surse de la Moscova, peste 300.000 de oameni au părăsit Rusia în ultimele zile. De teamă că ar putea scăpa situația din mână, autoritățile ruse vor să le interzică bărbaților cu vârstă de încorporare să plece din țara. Anunțul ar putea veni în 28 septembrie, dar sunt informații că Rusia a închis deja punctele de trecere a frontierei cu Kazahstanul, într-o încercare de a opri exodul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, proteste, mobilizare,
Dată publicare:
26-09-2022 07:42