Patriarhul Kirill transmite că rușii care îşi sacrifică vieţile în Ucraina ''îşi spală toate păcatele''

Putin si patriarhul Kiril la slujba de Inviere

Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Kirill, a declarat că ruşii care îşi sacrifică vieţile pe câmpul de luptă în Ucraina ''îşi spală toate păcatele'', transmite luni EFE, scrie Agerpres. 

''Ştim că astăzi mulţi mor pe câmpurile de luptă internă. Biserica se roagă pentru ca această bătălie să se încheie cât mai repede cu putinţă, pentru ca un număr cât mai mic de fraţi să se ucidă între ei în acest război fraticid'', a afirmat patriarhul Kirill în slujba de duminică, citată de agenţia RIA Novosti.

Kirill a adăugat că Biserica Ortodoxă Rusă ''îşi dă seama dacă cineva, îmboldit de simţul datoriei, nevoia de a-şi respecta legământul, rămâne fidel vocaţiei sale şi va face ceea ce îi cere datoria să facă, şi dacă, în îndeplinirea datoriei sale o persoană moare, atunci fără nicio îndoială comite un act care echivalează cu un sacrificiu pentru ceilalţi''. ''Şi din acest motiv credem că acest sacrificiu spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut'', a susţinut patriarhul rus, care s-a rugat totodată pentru un sfârşit rapid al ''luptei interne'' din Ucraina şi pentru ''victoria'' Rusiei.

''Biserica, ce îşi exercită misiunea pastorală asupra popoarelor din Rusia, Ucraina, Belarus şi asupra multor alte popoare în imensitatea Rusiei istorice, suferă astăzi nespus şi se roagă în mod special pentru încetarea rapidă a luptelor interne'', a afirmat Kirill, care a spus că se roagă totodată pentru ''triumful dreptăţii, pentru că fără dreptate nu poate exista o pace durabilă, restaurând comuniunea fraternală şi depăşind tot ceea ce s-a acumulat de-a lungul anilor şi care a dus în cele din urmă la acest conflict sângeros''.

Kirill le-a spus rușilor să nu-i considere dușmani pe ucraineni

 

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a invocat anterior ideea că ucrainenii și rușii sunt un singur popor.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

El i-a îndemnat pe ruși, în timpul predicii sale, să nu-i considere pe ucraineni drept dușmani.

Potrivit lui Kirill, poporul ucrainean "este în pericol", adăugând că acum "este foarte important ca în inimi să nu existe sentimentul că există un dușman".

Totodată, Kirill și-a îndemnat congregația să se roage pentru întărirea "sentimentelor de fraternitate ale popoarelor din Sfânta Rusie", astfel încât "unitatea Bisericii, care este garanția păcii în imensitatea Rusiei, să devină și mai puternică".

De asemenea, Kirill a menționat că enoriașii din Ucraina continuă să se roage pentru "instaurarea păcii în întinderile Rusiei istorice".
De la începutul războiului, patriarhul Kirill a justificat conflictul prin discursuri despre Rusia ca fiind o "putere iubitoare de pace" care nu se angajează în "aventuri militare".

În iunie, el a spus că Rusia este "atacată" în întreaga lume din cauza sentimentelor de gelozie, invidie și indignare. Kirill a spus că el crede că acest lucru se întâmplă pentru că Rusia este "diferită".

Putin a declarat miercuri că mobilizarea sa parțială îi va afecta pe cetățenii care se află în rezervă și că aceștia vor fi supuși unor antrenamente suplimentare înainte de a fi desfășurați.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 215. Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor ocupate de Rusia. Referendumul continuă

vladimir putin
Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă

Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea lor, deși referendumurile din regiunile ocupate de Rusia se încheie abia marți.

mobilizare rusia
Continuă operațiunea de mobilizare parțială de militari în Rusia. Unii dintre ei sunt trimiși direct pe front | GALERIE FOTO

Continuă operațiunea de mobilizare parțială a unor noi contingente de militari, în Rusia. Apar informații că mulți dintre ei nici nu mai ajung în taberele de antrenament și sunt trimiși direct pe front.

wagner
Omul de afaceri apropiat Kremlinului Evgheni Prigojin recunoaşte că a înfiinţat grupul paramilitar Wagner

Un om de afaceri rus apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin, recunoaşte luni că a înfiinţat, în 2014, grupul paramilitar Wagner, cu scopul de a lupta în Ucraina, şi recunoaşte, de asemenea, prezenţa acestuia în Africa şi America Latină.

rusia si kazahstan
O țară cândva aliată cu Rusia afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei.

cimitir izium
Preşedintele Zelenski anunţă că la Izium au mai fost descoperite două gropi comune

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică seara că în oraşul Izium, eliberat recent de sub ocupaţia rusă, au fost găsite încă două gropi comune, unde se află rămăşiţele a sute de oameni.

mihailo dianov
Momentul impresionant în care Mihailo Dianov, unul dintre eroii de la Azovstal, se întâlnește cu familia sa | VIDEO

Mihailo Dianov, unul dintre soldații care au rezistat eroic în buncărele uzinei siderurgice Azovstal, din Mariupol, locație bombardată neîncetat de trupele invadatoare ale Rusiei, s-a reunit cu familia lui.

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Zelenski nu crede că Putin blufează în legătură cu armele nucleare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că şeful statului rus Vladimir Putin blufează când spune că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

 

Putin spune că Rusia sparge „ca pe nuci” armele trimise de SUA în Ucraina
Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin

Rusia nu caută o „confruntare directă”, spune ministrul adjunct de externe rus, iar un alt ambasador susține că Washingtonul și Moscova nu sunt aproape de „abisul” unui conflict nuclear, scrie Aljazeera.

rusi fuga
Peste 260.000 de ruși ar fi fugit din țară după mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin

Decretul de mobilizare parţiala emis de Vladimir Puţin naşte tensiuni din ce în ce mai mari. Hotărât să nu lupte în Ucraina un tânăr rus a deschis focul la centrul de recrutare, din Siberia la care, a fost chemat și l-a împușcat pe comandant.

Citește și...
Cafeaua ta de dimineață poate avea mai mult de jumătate de milion de ani. Studiul care schimbă tot ce știam
Cafeaua ta de dimineață poate avea mai mult de jumătate de milion de ani. Studiul care schimbă tot ce știam

Folosind gene de la plantele de cafea din întreaga lume, cercetătorii au construit un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, cunoscută de oamenii de știință ca Cofea arabica și de iubitorii de cafea pur și simplu ca „arabica”.

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări. Clădirea în care se afla bursa de valori a ars
400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări. Clădirea în care se afla bursa de valori a ars

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de un incendiu. Børsen, din secolul al XVII-lea, este una dintre cele mai vechi clădiri din oraș.

Cadavrul unui muncitor dat dispărut a fost găsit după trei săptămâni de la prăbușirea podului din Baltimore
Cadavrul unui muncitor dat dispărut a fost găsit după trei săptămâni de la prăbușirea podului din Baltimore

Corpul unui muncitor mexican dat dispărut după surparea unui pod lovit de o navă la 26 martie, la Baltimore, în estul Statelor Unite, a fost găsit, a anunţat Guvernul mexican, relatează AFP.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.