Mobilizarea lui Putin provoacă anarhie în Rusia. Bătaie cruntă între polițiști și recruții nervoși

×
Codul embed a fost copiat

Pentru Rusia continuă șirul eșecurilor pe frontul din Ucraina. Mobilizarea decretată în urmă cu câteva zile nu pare să-i fie de prea mare folos lui Vladimir Putin.

Într-o încercare disperată de a opri haosul din armata rusă, liderul de la Kremlin a semnat, sâmbătă, un decret ce prevede 10 ani de închisoare pentru cei care se predau sau refuză să lupte. Putin l-a schimbat și pe generalul responsabil cu aprovizionare armatei.

Pe plan internațional, Kremlinul dă semnale pe toate canalele că ar putea face uz inclusiv de armele atomice dacă Ucraina va continua ofensiva în regiunile ocupate după anexarea lor de către Rusia.

La Moscova, alte sute de oameni au ieșit să protesteze în centrul orașului față de mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin în urmă cu câteva zile. Oamenii au fost săltați imediat de forțele de ordine și duși la dube.

Proteste au avut loc și în Novosibirsk, un oraș din Siberia, unde, pentru scurt timp, localnicii au cântat și au încins o horă. Jandarmii au curățat rapid zona de manifestanți.

Citește și
proteste rusia
Proteste masive în Rusia împotriva recrutării forțate a soldaților. Tinerii au primit ordinele de mobilizare chiar în arest
„Să nu credem că NATO, în cazul în care România va fi atacată, ne va ajuta cu muniție de 152...” Șeful armatei române, avertisment

Și în Sankt Petersburg, cel puțin 46 de persoane au fost arestate de forțele de ordine la un miting anti-mobilizare.

Mobilizare doar cu pumni și picioare

În acest timp, continuă mobilizarea rezerviștilor în toate regiunile Rusiei. Incidentele sunt la ordinea zilei. În orașul Omsk, o bătaie în toată regula a izbucnit între polițiști și câțiva recruți nervoși, care le-au cerut să meargă cu ei și să moară pe front.

O bătaie a izbucnit, sâmbătă, și în fața centrului de recrutare din orașul Peskov, aproape de granița cu Estonia. Mare parte din incidente sunt cauzate de consumul de alcool.

Sunt și ruși care merg la război cu zâmbetul pe buze, așa cum arată unele imagini în care apare o unitate de rezerviști, în drum spre tabăra de antrenament.

La fața locului, însă, realitatea este una cât de poate de dură. Pe internet au apărut imagini cu armele mâncate de rugină pe care le-au primit proaspeții soldați ruși.

În altă parte, niște tanchiști au primit arme la fel de ruginite, pe motiv că nu au nevoie de unele noi.

Scenele au fost surprinse în Daghestan, în sudul Federației Ruse. Jelind disperate, soții și mame fug pe lângă autobuze să-i mai zărească o dată pe cei dragi.

Deși Kremlinul a anunțat o mobilizare parțială, în care sunt chemați la război doar rezerviștii, apar tot mai multe informații că sunt încorporați studenți sau vârstnici fără pregătire militară și chiar femei. În plus, foarte mulți recruți sunt etnici minoritari din regiuni îndepărtate, probabil și pentru a diminua impactul în marile orașe.

Mongolia face apel la minoritățile etnice din Rusia

De altfel, președintele Federației Mondiale a Mongolilor a făcut apel la minoritățile etnice din Rusia, inclusiv buriați, calmuci și tuvani, să se refugieze în Mongolia ca să scape de război.

Elbegdorj Tsakhia, președintele Federației Mondiale a Mongolilor: „Noi, mongolii, vă primim cu brațele și inimile deschise! Iar celor obligați să participe la războiul lui Putin, le transmit: nu-i împușcați pe frații și surorile voastre ucrainene, nici pe copii și bătrâni! Nu le nimiciți libertatea! Ucraina are dreptul să existe!”.

În regiunile ocupate de ruși din Estul Ucrainei continuă așa-zisele referendumuri care ar trebui să ofere pretextul pentru alipirea teritoriilor separatiste la Federația Rusă. Pentru a înlesni votarea, echipe de voluntari însoțiți de soldați s-au deplasat cu urne mobile din casă în casă și au amplasat centre de votare ad-hoc în scări de bloc sau chiar pe stradă.

Potrivit unei publicații rusești, Moscova plănuiește să impună legea marțială dacă Ucraina continuă să atace teritoriile pe care Rusia vrea să le anexeze ilegal. Iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat ieri că toate legile, doctrinele și strategiile Federației Ruse se aplică la întregul său teritoriu. Lavrov a mai promis protecție totală pentru orice regiune care va fi anexată de Rusia.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 214. „Referendumurile” continuă în zonele ocupate, sub amenințarea armelor

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov promite protecţie deplină pentru orice teritoriu anexat de Rusia. Reacția imediată a Ucrainei

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova.

zelenski
Cele trei promisiuni pe care Zelenski le face fiecărui soldat rus care se predă: Mai bine decât să mori ca un criminal

Președintele Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina garantează militarilor ruși care se predau un tratament civilizat, secretizarea circumstanțelor predării și posibilitatea de a nu se întoarce în Rusia.

soldați ruși
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

recruti rusia
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.

drone
Ucraina denunţă un nou atac cu drone iraniene asupra oraşului Odesa

Oraşul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, a fost din nou atacat cu drone de fabricaţie iraniană folosite de forţele ruseşti, au anunţat duminică autorităţile militare ucrainene.

putin
Declarații alarmante făcute de Serghei Lavrov la New York. „Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent”

Oficialii rușii continuă să stârnească indignare.

Referendum Rusia
Referendumurile de anexare din Ucraina continuă a treia zi la rând. Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi

Referendumuri de anexare a estului Ucrainei la Rusia au continuat duminică, pentru a treia zi la rând.

liz truss
Premierul britanic Liz Truss susţine că aliaţii trebuie să rămână fermi în sprijinul pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Liz Truss a declarat că aliaţii ar trebui să rămână fermi în privinţa Ucrainei şi să ignore tentativele de intimidare ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

israel
Israelul va acorda îngrijiri medicale unui număr de 20 de militari ucraineni răniţi în război

Ambasada Israelului la Kiev a anunţat duminică faptul că statul evreu va prelua 20 de soldaţi ucraineni răniţi în timpul războiului cu forţele ruse pentru a le acorda îngrijiri medicale.

 

Jake Sullivan
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Duma ce Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

Proteste masive în Rusia împotriva recrutării forțate a soldaților. Tinerii au primit ordinele de mobilizare chiar în arest
Proteste masive în Rusia împotriva recrutării forțate a soldaților. Tinerii au primit ordinele de mobilizare chiar în arest

La apelul mai multor organizații de opoziție, rușii au ieșit din nou pe străzi în mai multe orașe, de la Moscova și până în Siberia, ca să denunțe mobilizarea decretată de Kremlin cu trei zile în urmă.  

Vladimir Putin îl destituie, în plină mobilizare, pe generalul de armată Dmitri Bulgakov, viceministru al Apărării
Vladimir Putin îl destituie, în plină mobilizare, pe generalul de armată Dmitri Bulgakov, viceministru al Apărării

Rusia a anunţat, sâmbătă, înlocuirea generalului de armată Dmitri Bulgakov, însărcinat cu logistica, după ce ofensiva rusă în Ucraina a întâmpinat dificultăţi în acest domeniu.  

Recomandări
„Europa riscă să devină o trambulină pentru un război”. Rusia trece din nou la amenințări
„Europa riscă să devină o trambulină pentru un război”. Rusia trece din nou la amenințări

Moscova afirmă din nou că Europa, alături de Ucraina, este "atrasă în mod constant" în conflict de către Statele Unite.

Politologul Cristian Pîrvulescu avertizează: „Dacă frontul din Ucraina merge prost, Moldova va deveni următoarea țintă”
Politologul Cristian Pîrvulescu avertizează: „Dacă frontul din Ucraina merge prost, Moldova va deveni următoarea țintă”

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, sâmbătă, în cadrul Știrilor PRO TV, despre situația actuală de pe frontul din Ucraina, în ziua în care se implinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Ciolacu, mesaj clar pentru maghiari: „Haideți să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu va fi niciodată””
Ciolacu, mesaj clar pentru maghiari: „Haideți să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu va fi niciodată””

Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă în judeţul Harghita, că „să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc” şi a adăugat că acest lucru nu a fost şi nu va fi niciodată. El a mai spus că nimeni nu va împărţi Ardealul.