Peste 260.000 de ruși ar fi fugit din țară după mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin

×
Codul embed a fost copiat

Decretul de mobilizare parţiala emis de Vladimir Puţin naşte tensiuni din ce în ce mai mari. Hotărât să nu lupte în Ucraina un tânăr rus a deschis focul la centrul de recrutare, din Siberia la care, a fost chemat și l-a împușcat pe comandant.

Alte 11 birouri de înrolare și șase clădiri ale administrației militare au fost incendiate.

Între timp, a continuat votul la așa-zisele referendumuri din Ucraina, care vizează alipirea, unor teritorii de către Rusia. Asta, după ce Statele Unite, au avertizat asupra unor "consecințe catastrofale" dacă Moscova va folosi arme nucleare așa, cum sugerează pentru a proteja orice regiune anexată.

Într-un centru de înrolare din regiunea Irkutsk, în Siberia, un tânăr rus, în vârstă de 25 de ani, l-a împușcat pe comandantul militar, după ce i-a spus că refuză să lupte în războiul din Ucraina. A fost imobilizat rapid, iar victima sa a ajuns la terapie intensivă.

Pe de altă parte, au fost proteste de amploare și ciocniri cu poliția în Daghestan - în continuarea acțiunilor de frondă față de ordinul de mobilizare a rezerviștilor, decretat de președintele Puţin. Peste 100 de persoane au fost arestate în capitala regională Mahacikala.

Citește și
Putin spune că Rusia sparge „ca pe nuci” armele trimise de SUA în Ucraina
Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

"Nu vrem război!"

La un moment dat, un polițist a fost pus pe fugă de femeile furioase ca băieţii lor sunt înrolați pentru a fi trimişi pe front în Ucraina.

Daghestanul este o republică din Federația rusă, majoritar musulmană - deja cu pierderi - pe fronturile din Ucraina - mult mai mari decât oricare altă regiune a Federației ruse. 

Potrivit corespondentului publicației The Guardian la Moscova, un rus ar fi încercat să-și de foc într-o stație de autobuz din orașul Reazan, din estul tării, în timp ce striga că nu vrea să ia parte la războiul din Ucraina.

De miercuri, când Putin a anunțat mobilizare parțială, peste 2.000 de persoane au fost arestate la proteste împotriva încorporării rezerviștilor, în diferite locuri din Federația Rusă - dar mai ales la Moscova și Sankt Petersburg.

Observatorii arată că tocmai pentru a preîntâmpina protestele în orașele importante a fost lansataă o mobilizare totală, a tuturor bărbaților disponibili, mai ales în mediul rural, și în regiunile îndepărtate.

Dmitri Peskov, purtător cuvânt Kremlin: "Într-adevăr, sunt cazuri când decretul de mobilizare a fost încălcat. În unele regiuni, guvernatorii acționează activ pentru a corecta situația. O activitate susținută și foarte necesară este dusă și de jurnaliștii locali și reprezentanți ai organizațiilor publice, care atrag atenția asupra erorilor."

Zelenski încurajează rușii să dezerteze

De la Kiev, președintele Volodomir Zelenski a făcut apel la soldații ruși din Ucraina să saboteze operațiunile militare și să dezerteze cu prima ocazie.

Zelenski: "Mobilizarea criminală este folosită de Rusia nu doar pentru a prelungi suferinţa oamenilor din Ucraina şi pentru a destabiliza şi mai mult lumea, ci şi pentru a extermina fizic oameni - reprezentanţi ai popoarelor indigene care trăiesc în teritoriile controlate până acum, temporar, de Federaţia Rusă."

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă, potrivit ziarului digital 'Novaia Gazeta.Evropa', care citează surse din cadrul FSB.

În paralel, continuă exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați. Cozile kilometrice de la granița Rusiei cu Georgia au fost confirmate și de presă rusă de stat. Ieri, la un moment dat, peste 3.500 de mașini erau încolonate la un pun punct de trecere a frontierei.

Lukasenko: "Rusia are o bază de mobilizare de 25 de milioane de oameni. Să presupunem că 30.000 sau chiar 50.000 ar fi fugit, dar ar fi fost, totuși, oamenii buni, pe care poți conta dacă rămâneau? Lăsați-i să fugă!".

Referendumurile din Ucraina

Merg mai departe şi așa-zisele referendumuri în teritoriile ocupate de Rusia, în Ucraina.

Marți, urmează să se încheie votul... Dar, potrivit unor surse de la Kremlin, Vladimir Puţin se pregătește deja să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă. Liderul de la Kremlin ar urma să facă anunțul într-un discurs în parlament, vineri, pe 30 septembrie.

SUA au avertizat asupra unor "consecințe catastrofale" dacă Moscova va folosi arme nucleare

Pe de altă parte, Statele Unite au avertizat asupra unor "consecințe catastrofale" dacă Moscova va folosi arme nucleare pentru a proteja orice regiune anexată, așa cum a sugerat Serghei Lavrov, chiar la Adunarea generală a ONU.

Jake Sullivan: "Am transmis direct, în privat și la nivel înalt Kremlinului că orice utilizare a unor arme nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite și aliații noștri vor răspunde ferm și le-am spus clar și detaliat ce va însemna asta."

Potrivit unor surse de la Pentagon, răspunsul Vestului ar fi unul convențional. Fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, spune că asta ar putea însemna distrugerea flotei ruse din Marea Neagră sau a bazelor din Crimeea. Pe de altă parte, premierul britanic Liz Truss susține că Moscova apelează la amenințări nucleare pentru a compensa pierderile înregistrate pe front.

Liz Truss, premierul Marii Britanii: "Puţin face asta pentru că nu câștigă. A făcut o greșeală strategică atunci când a invadat Ucraina și cred că a fost păcălit de ucraineni. Am văzut că ucrainenii câștigă teren împotriva rușilor și cred că (Putin) nu a anticipat forța cu care a reacționat lumea liberă. Cred că nu ar trebui să ascultăm de amenințările lui fictive."
 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 215. Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor ocupate de Rusia. Referendumul continuă

vladimir putin
Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă

Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea lor, deși referendumurile din regiunile ocupate de Rusia se încheie abia marți.

mobilizare rusia
Continuă operațiunea de mobilizare parțială de militari în Rusia. Unii dintre ei sunt trimiși direct pe front | GALERIE FOTO

Continuă operațiunea de mobilizare parțială a unor noi contingente de militari, în Rusia. Apar informații că mulți dintre ei nici nu mai ajung în taberele de antrenament și sunt trimiși direct pe front.

wagner
Omul de afaceri apropiat Kremlinului Evgheni Prigojin recunoaşte că a înfiinţat grupul paramilitar Wagner

Un om de afaceri rus apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin, recunoaşte luni că a înfiinţat, în 2014, grupul paramilitar Wagner, cu scopul de a lupta în Ucraina, şi recunoaşte, de asemenea, prezenţa acestuia în Africa şi America Latină.

rusia si kazahstan
O țară cândva aliată cu Rusia afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei.

cimitir izium
Preşedintele Zelenski anunţă că la Izium au mai fost descoperite două gropi comune

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică seara că în oraşul Izium, eliberat recent de sub ocupaţia rusă, au fost găsite încă două gropi comune, unde se află rămăşiţele a sute de oameni.

Putin si patriarhul Kiril la slujba de Inviere
Patriarhul Kirill transmite că rușii care îşi sacrifică vieţile în Ucraina ''îşi spală toate păcatele''

Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Kirill, a declarat că ruşii care îşi sacrifică vieţile pe câmpul de luptă în Ucraina ''îşi spală toate păcatele'', transmite luni EFE, scrie Agerpres. 

mihailo dianov
Momentul impresionant în care Mihailo Dianov, unul dintre eroii de la Azovstal, se întâlnește cu familia sa | VIDEO

Mihailo Dianov, unul dintre soldații care au rezistat eroic în buncărele uzinei siderurgice Azovstal, din Mariupol, locație bombardată neîncetat de trupele invadatoare ale Rusiei, s-a reunit cu familia lui.

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Zelenski nu crede că Putin blufează în legătură cu armele nucleare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că şeful statului rus Vladimir Putin blufează când spune că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

 

Putin spune că Rusia sparge „ca pe nuci” armele trimise de SUA în Ucraina
Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin

Rusia nu caută o „confruntare directă”, spune ministrul adjunct de externe rus, iar un alt ambasador susține că Washingtonul și Moscova nu sunt aproape de „abisul” unui conflict nuclear, scrie Aljazeera.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
”Războiul Rece a fost o joacă”. De ce este, totuși, puțin probabil ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina
”Războiul Rece a fost o joacă”. De ce este, totuși, puțin probabil ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina

Rusia nu ar câștiga nimic din folosirea armelor nucleare în Ucraina, o mișcare care ar contrazice total întreaga strategie urmată până acum de Moscova în acest război. Armele nucleare vor fi folosite doar în cazul unui atac direct din partea NATO.

 

Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin
Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin

Rusia nu caută o „confruntare directă”, spune ministrul adjunct de externe rus, iar un alt ambasador susține că Washingtonul și Moscova nu sunt aproape de „abisul” unui conflict nuclear, scrie Aljazeera.

Un bărbat a fost arestat, după ce a tras cu arma într-un birou de recrutare din Irkuţk | VIDEO
Un bărbat a fost arestat, după ce a tras cu arma într-un birou de recrutare din Irkuţk | VIDEO

Guvernatorul regiunii Irkuţk din Rusia a anunţat, luni, că un bărbat a fost arestat după ce a tras cu arma într-un birou local de recrutare.

O țară cândva aliată cu Rusia afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei
O țară cândva aliată cu Rusia afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei.

Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă
Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă

Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea lor, deși referendumurile din regiunile ocupate de Rusia se încheie abia marți.

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște
A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște

A fost o noapte albă pe litoralul care a revenit la viață cu soare și veselie, gata pentru vacanța comasată de 1 Mai și Paște.