INTERVIU cu Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid: Când ajunge vaccinul la populație

×
Codul embed a fost copiat

Toate informațiile arată că ne apropiem tot mai mult de momentul așteptat de întreaga planetă - cel al începerii vaccinării împotriva Covid-19.

Doar că aceleași informații arată că vaccinul necesită condiții extrem de riguroase pentru transport, stocare și distribuție.

Discutăm despre acest subiect cu medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional.

Vaccinul în România va fi disponibil imediat ce va primi toate autorizațiile de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Acest lucru se preconizează a fi după a doua jumătate a lunii decembrie, poate în scenariile mai realistae la începutul lunii ianuarie”, a spus Valeriu Gheorghiță pentru Știrile PRO TV.

Potrivit acestuia, ”vaccinurile care în momentul de față sunt în studiu pentru imunizarea împotriva SARS-Cov-2 se suprapun peste trei tipuri de lanțuri de frig. Și anume lanțul de frig cel mai riguros, la minus 80 de grade, vorbim de un lanț de frig la minus 20 de grade și de un lanț de frig obișnuit, la 2 grade. Noi nu avem o certitudine în momentul de față vizavi de unul sau mai multe vaccinuri, motiv pentru care trebuie să fim pregătiți pentru orice tip de scenariu. România, în momentul de față, este pregătită să preia aceste tipuri de vaccinuri indiferent de condițiile de frig la care ar trebui păstrate și distribuite”.

Citește și
Klaus Iohannis: Campania de vaccinare este chestiune de securitate naţională
Klaus Iohannis: Campania de vaccinare este chestiune de securitate naţională. Lucrurile vor arăta mai bine
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

”Principala zonă de stocare este Institutul Cantacuzino și vom avea mai multe centre regionale de stocare și distribuție. Sunt în momentul de față dezbateri pentru identificarea celor mai bune soluții, astfel încât la momentul când vom avea un vaccine disponibil în România să nu existe sincope în tot cee ace înseamnă recepie, stocare, distribuție până la nivelul fiecărui centru de vaccinare în teritoriu”, explică medicul militar.

Strategia României stabilește trei categorii mari de persoane prioritizate pentru vaccinare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19 a explicat și care sunt categoriile prioritizate.

Astfel, ”vorbim de prima categorie și anume lucrătorii din sistemul medical și cei din domeniul asistenței sociale. Foarte probabil că aici vom vorbi de vaccinarea la locul de muncă.

A doua categorie mare de persoane prioritizate pentru vaccinare o reprezintă persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice, la care se adaugă cei care deserves activitățile esențiale din infrastructura critică.

Și aici avem două abordări: vaccinarea la centrele de vaccinare, care vor fixe/mobile și prin echipele mobile de vaccinare care se vor deplasa la locul de muncă.
Iar în cea de-a treia etapă, în care vom vorbi de vaccinarea populației generale, abordarea este mult mai largă”.

 

Nu se fac liste în ministere, ci se caută categoriile prioritizate

 

”Vom vorbi de vaccinarea la centrele de vaccinare fixe/mobile, se vor include și activitățile de vaccinare prin intermediul rețelei de medicină primară, de medicină de familie, în idea de a lărgi accesibilitatea fiecărei persoane la vaccinare, pentru că ne interesează ca într-un timp relativ scurt să avem o acoperire cât mai mare la nivelul populației”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Conform acestuia, ”referitor la listele cu persoanele din ministere prioritizate pentru vaccinare, mesajul a fost puțin scos din context”.

”Datoria noastră a fost să facem o evaluare a tuturor activităților esențiale și să avem o estimare cât se poate de reală a numărului de persoane care deserves aceste tipuri de activități critice, esențiae, tocmai pentru a ne calibra etapa pe care urmează să o desfășurăm în continuare.

Drept pentru care s-a cerut acestor ministere să își identifice activitățile esențiale și persoanele care deservesc aceste activități.

Asta nu înseamnă că dacă la nivelul unui minister nu există activități esențiale sau critice vor fi vaccinate prioritar acele persoane.

Trebuie să înțelegem realitatea, face parte din planul de pregătire la care noi astăzi lucrăm cu toți experții din toate instituțiile cheie și face parte dintr-o planificare a activităților care urmează să fie desfășurate”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

”Există o campanie europeană pentru vaccinare, suntem pe picior de egalitate cu toate țările UE. Avem datoria să desfășurăm o campanie de comunicare și informare cât se poate de transparentă și de onestă, astfel încât fiecare persoan să înțeleagă beneficiile, riscurile și importanța activității de vaccinare în general”, a mai spus medicul.

 

Vaccinuri pentru 10,7 milioane de români

 

”Doar printr-o comunicare și informare corectă fiecare persoană poate să decidă voluntar dacă optează sau nu să se vaccineze.
Interesul nostru, al tuturor, este să transmitem aceste informații fiecăruia, informarea și comunicarea vor face diferența.

Comunicarea se va face în baza unor experți în comunicare, cu care în momentul de față suntem în colaborare și dorim să încheiem acest parteneriat.

Vom avea o platformă web dedicate pentru informarea publicului larg, în care vor fi prezentate în fiecare zi cele mai relevante informații, atât de la nivelul organismelor internaționale, cât și din România.

Evident, vom vorbi și de alte canale de comunicare, canale media, prin diverse asociații profesionale, asociații de pacienți, suntem în discuție cu UNICEF, cu OMS. Ne dorim ca același mesaj să fie transmis prin mai multe canale de comunicare”, a completat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus și când va fi ajunge vaccinul la populația generală.

”România are un acord pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, ceea ce înseamnă în jur de 22 de milioane de doze de vaccin.

Acest lucru înseamnă că vom vorbi despre vaccinarea unui număr mare de persoane din populația general, acest lucru se va întâmpla cu un decalaj de 3-4 luni față de momentul când începem vaccinarea categoriilor prioritizate.

Vorbim despre 2 doze de vaccin, care se va efectua la un interval de 21 sau 28 de zile”, a precizat medicul .

 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
A început testarea unui nou tratament anti-Covid: un ”cocktail de anticorpi”, creat pentru oamenii care nu pot fi vaccinați
A început testarea unui nou tratament anti-Covid: un ”cocktail de anticorpi”, creat pentru oamenii care nu pot fi vaccinați

Un voluntar din Marea Britanie este primul om din lume pe care se testează un nou tratament împotriva Covid-19, un ”cocktail de anticorpi” destinat persoanelor cu sistemul imunitar slăbit, care nu pot fi vaccinate.

Klaus Iohannis: Campania de vaccinare este chestiune de securitate naţională. Lucrurile vor arăta mai bine
Klaus Iohannis: Campania de vaccinare este chestiune de securitate naţională. Lucrurile vor arăta mai bine

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că luni va avea o şedinţă cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne pentru a clarifica aspectele care ţin de campania de vaccinare anti-COVID ca şi chestiune de securitate naţională.

Orban: Avem un memorandum privitor la structura Comitetului de conducere a campaniei de vaccinare
Orban: Avem un memorandum privitor la structura Comitetului de conducere a campaniei de vaccinare

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul este pregătit cu un memorandum privind structura Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).