Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile anti-COVID pe care le va distribui Uniunea Europeană

Ultima actualizare: 20-11-2020 14:52
coronavirus
Getty

În contextul în care în spațiul public tot mai multe companii farmaceutice susțin că au dezvoltat vaccinuri anti-COVID, apar semne de întrebare cu privire la siguranța și eficiența acestora.

Până în prezent, Uniunea Europeană a semnat cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

În baza politicii unitare a Uniunii Europene, oficialii blocului european au anunțat că vor trimite dozele de vaccinuri în același timp în toate țările europene.

În ziua în care a fost semnat contractul cu cei de la CureVac, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Comisia și-a asigurat până în prezent cel puțin 1,2 miliarde de doze și își îndeplinește angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile nu numai pentru cetățenii UE, ci și pentru cei mai săraci și mai vulnerabili oameni din lume”.

La 1 ianuarie 2020, populația Uniunii Europene era de aproximativ 447,7 milioane, potrivit unei estimări oficiale.

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Cu un număr tot mai mare de pacienți cu COVID în întreaga UE, un vaccin sigur și eficient este mai important decât oricând pentru a stopa pandemia. Cu acest al cincilea acord de cumpărare anticipată a vaccinurilor, extindem în continuare posibilitățile ca cetățenii UE și economiile noastre să poată reveni în siguranță în curând la normalitate. Este încă o etapă importantă în strategia noastră de vaccinuri din UE și dovadă a beneficiilor colaborării într-o veritabilă Uniune Europeană a Sănătății”.

Pfizer şi BioNTech au anunţat miercuri, în urma unei analize finale, că vaccinul lor pentru COVID-19 are o eficacitate de 95% de prevenire a infectării.

Există și dezavantaje, cum ar fi necesitatea de transport la -80 de grade Celsius, ceea ce implică provocări majore de logistică.

De asemenea, compania de biotehnologie Moderna a anunţat la începutul acestei săptămâni că, potrivit rezultatelor preliminare ale studiului său clinic de fază a treia, vaccinul său pentru noul coronavirus are o eficacitate de 94,5%.

Ursula a mai declarat recent că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află ″în discuţii zilnice” cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru “sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor” anti-COVID-19.

“Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme, EMA ar putea să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie, a afirmat şefa executivului UE.

Fauci dă asigurări în privința vaccinurilor Pfizer și Moderna

 

Imunologul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, a asigurat că vaccinurile împotriva Covid-19 de la Pfizer/BioNTech şi Moderna sunt sigure, deşi au fost dezvoltate într-un timp record.

"Viteza procesului de dezvoltare nu a compromis siguranţa şi nici integritatea ştiinţifică", a spus el în timpul unei conferinţe de presă a celulei de criză de la Casa Albă, potrivit Le Figaro.

Părerea românilor despre vaccinarea anti-COVID

 

Peste 38% dintre respondenţii unui sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare.

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 septembrie - 16 octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. Volumul eşantionului a fost de 1.000 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor a fost de +/- 3%. Metoda folosită a fost ce a chestionarului aplicat telefonic.

Astfel, 38,6% dintre respondenţi au precizat că ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO