Cum se va face vaccinarea anti-Covid-19 în România. Explicațiile coordonatorului campaniei

Ultima actualizare: 21-11-2020 16:38
Cum se va face vaccinarea anti-Covid-19 în România. Explicațiile coordonatorului campaniei
Shutterstock

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, afirmă că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 nu va fi obligatorie și va fi gratuită.

Coordonatorul Comitetului pentru vaccinarea anti-Covid: Vaccinare va fi gratuită şi va fi voluntară/ Valeriu Gheorghiţă afirmă că este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% pentru ca vaccinarea să ducă la stoparea pandemiei

Valeriu Gheorghiţă a menționat, de asemenea, că, din cauza resurselor limitate ale producătorilor, campania de vaccinare se va face în trei etape.

”Asta ne şi propunem şi sper să şi reuşim în final, să încercăm să lămurim, să demontăm toate miturile care există la acest moment şi fiecare să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina. Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz şi va fi condiţionată sau obligatorie şi din acest punct de vedere cred că fiecare trebui să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile ca să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, într-o intervenţie televizată, informează News.ro.

Potrivit medicului, pentru ca vaccinarea să ducă la sfârşitul pandemiei este nevoie de un nivel de imunitate colectivă care este estimat la aproximativ 60-70% din populaţie.

Valeriu Gheorghiţă spune că vaccinarea se va face în trei etape, începând cu angajaţii din sistemul sanitar şi din cel al asistenţei sociale şi finalizând cu populaţia generală.

”Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămânii viitoare. La început, capacitatea de producţie este depăşită, nu poate să facă faţă aceste cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaţionale. Vorbim în primul rând de lucrătorii din sistemul medical şi din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate şi respectiv din centrele de rezidenţă, din căminele pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice la care se adaugă pe acelaşi nivel de importantă persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populaţiei generale”
, a adăugat Gheorghiţă.

Acesta a precizat că după ce un vaccin va fi autorizat, acesta va fi distribuit simultan în toate ţările Uniunii Europene, iar România va avea o campanie de informare ”cât mai transparentă, cât mai onestă cu privire la acest vaccin”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO