Turtă dulce – condimente esențiale pentru rețeta originală. De unde provine tradiția căsuțelor din turtă dulce

turta dulce
Getty

Turta dulce, acest desert savuros, plin de condimente, a captivat inimile și papilele gustative ale multor generații. Gustul său distinct și istoria bogată îl fac o parte esențială a sărbătorilor de iarnă în întreaga lume.  

De-a lungul secolelor, turta dulce a evoluat dintr-un simplu desert într-un simbol al sărbătorilor și al tradiției. Fie că o savurăm alături de o cană de ceai cald, o folosim pentru a construi case de turtă dulce sau o transformăm în cadouri speciale, turta dulce continuă să aducă bucurie și nostalgie.

Inițial, termenul „turtă dulce” se referea la ghimbir conservat. Cu timpul, acesta a evoluat și a ajuns să denumească un desert preparat cu miere și condimente. În franceză, turtă dulce este tradusă ca pain d'épices („pâine cu condimente”), iar în germană ca Lebkuchen sau Pfefferkuchen („pâine cu piper”). Aceste denumiri reflectă utilizarea unui amestec generos de condimente în rețetele tradiționale.

Turta dulce în diferite culturi

Se crede că turta dulce a fost adusă în Europa de călugărul armean Grigore din Nicopole, care s-a stabilit în Bondaroy, Franța, în anul 992. Acolo, el a învățat creștinii francezi să prepare această delicatesă. În secolul al XIII-lea, desertul a ajuns în Suedia, adus de imigranți germani, iar mai târziu a devenit popular în întreaga Europă.

Germania – Lebkuchen este denumirea turtei dulci în Germania. Turta dulce decorată cu glazură sau bomboane este un simbol al târgurilor de sărbători din Germania. Orașul Nürnberg a fost recunoscut drept „Capitala turtei dulci” încă din secolul al XVII-lea, datorită maeștrilor cofetari care creau adevărate opere de artă din aluatul condimentat.

Citește și
Accident Mortal în Mureș, pe DN 15. Patru persoane au murti după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit de un camion
Pericol în curtea unui cămin de bătrâni din Constanţa. Elicea unei eoliene funcţionează necontrolat din cauza vântului

Țările nordice - În Norvegia și Suedia, turta dulce este cunoscută sub numele de pepperkaker sau pepparkakor. Aceste biscuiți subțiri și crocanți sunt folosiți adesea ca decorațiuni, fiind pictați cu glazură și bomboane colorate.

PoloniaPierniki este versiunea poloneză a turtei dulci. Piernik toruński este o delicatesă tradițională, foarte apreciată încă din Evul Mediu.

Elveția și Țările de Jos - În Elveția, turta dulce, cunoscută sub numele de biber, este umplută cu marțipan și este decorată. În Olanda, peperkoek este un desert moale și sfărâmicios, servit deseori la micul dejun, cu unt deasupra.

Tradiția căsuțelor din turtă dulce

Tradiția caselor din turtă dulce își are originea în Germania secolului al XIX-lea. Acestea au fost inspirate de povestea Fraților Grimm, „Hansel și Gretel”, unde doi copii găsesc o casă comestibilă, decorată cu zahăr și dulciuri.

Casele din turtă dulce au devenit repede o tradiție de Crăciun. Acestea sunt „construite” din biscuiți crocanți lipițp cu zahăr caramelizat. Casele sunt ulterior decorate cu glazură și bomboane. În zilele noastre, această activitate este un prilej minunat de a petrece timp cu familia, mai ales pentru copii.

În Europa medievală, turta dulce era mult mai mult decât un desert. Reprezenta un simbol al artei populare și al evenimentelor religioase. Cofetarii sculptau modelele cu ajutorul unor matrițe de lemn, iar figurinele erau decorate cu glazură colorată sau chiar foiță de aur, conform kathleenlangecakes.com.

De asemenea, turta dulce era oferită la ocazii speciale. La nunți era oferită invitaților ca semn de noroc, iar la sărbători religioase figurinele reprezentau sfinți sau alte simboluri religioase.

Coloniștii germani au adus tradiția turtei dulci în America, unde biscuiții crocanți au devenit populari ca decorațiuni pentru pomul de Crăciun. De-a lungul timpului, rețetele s-au adaptat, iar varianta moale, cunoscută ca „gingerbread cake”, a câștigat popularitate.

Cum să folosești turtă dulce în decorul de sărbători

Turta dulce nu este doar delicioasă, ci și un element decorativ versatil:

  • Decorațiuni pentru pomul de Crăciun: Figurinele din turtă dulce, glazurate și colorate, pot fi atârnate în brad pentru un efect rustic și festiv.
  • Aranjamente de masă: Casele din turtă dulce sau platourile cu biscuiți în diferite forme adaugă un farmec aparte mesei de sărbători.
  • Cadouri personalizate: O cutie de biscuiți din turtă dulce, realizați manual, este un dar special pentru cei dragi.

Turtă dulce - rețeta tradițională

Turta dulce se remarcă prin combinația sa unică de condimente. Printre ingredientele esențiale se numără:

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 350 g făină albă (tip 000)
  • 150 g zahăr brun (pentru aroma sa bogată)
  • 150 g miere sau melasă (pentru gustul autentic)
  • 125 g unt nesărat, moale
  • 1 ou mare
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

Pentru glazură:

  • 200 g zahăr pudră
  • 1 albuș de ou
  • 1/2 linguriță suc de lămâie (pentru a menține glazura albă și lucioasă)

Condimente pentru turtă dulce

  • 1 linguriță ghimbir pudră
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță cuișoare măcinate
  • Un praf de sare

Într-un castron mare, cerne făina împreună cu bicarbonatul de sodiu, ghimbirul, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și sarea. Amestecă bine condimentele în făină pentru a distribui uniform aromele.

Într-un alt bol, bate untul moale cu zahărul brun folosind un mixer la viteză medie până când compoziția devine cremoasă și aerată (aproximativ 2-3 minute).

Adaugă mierea (sau melasa) și oul. Continuă să amesteci până când obții o compoziție omogenă.

Încorporează treptat ingredientele uscate în amestecul de unt, până când obții un aluat moale, dar care nu se lipește de mâini. Dacă aluatul este prea lipicios, adaugă 1-2 linguri de făină suplimentar.

Formează o bilă din aluat, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la frigider pentru cel puțin 2 ore sau, ideal, peste noapte. Acest pas este esențial pentru ca aromele să se dezvolte complet și aluatul să fie mai ușor de lucrat.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează tava cu hârtie de copt. Scoate aluatul din frigider și lasă-l să stea la temperatura camerei timp de 5-10 minute pentru a-l înmuia ușor.

Presară făină pe planșetă și întinde aluatul până la o grosime de 4-5 mm. Taie în formele dorite: oameni de turtă dulce, steluțe, brăduți sau inimioare.

Așază biscuiții în tavă, lăsând un mic spațiu între ei. Coace-i timp de 8-10 minute, până când marginile devin ușor aurii. Nu îi coace prea mult pentru a evita uscarea.

Lasă biscuiții să se răcească complet în tavă înainte de a-i decora.

Într-un bol curat, bate albușul de ou până devine spumos. Adaugă treptat zahărul pudră cernut, amestecând continuu.

Adaugă sucul de lămâie și continuă să amesteci până obții o glazură densă și lucioasă. Dacă glazura este prea subțire, mai adaugă zahăr pudră; dacă este prea groasă, adaugă câteva picături de apă.

Transferă glazura într-o pungă pentru ornat sau într-un cornet improvizat. Decorează biscuiții după preferințe: contururi simple, detalii festive sau bomboane colorate.

Lasă glazura să se usuce complet înainte de a depozita biscuiții într-un recipient etanș.

Pentru o aromă mai intensă, folosește condimente proaspăt măcinate. Ghimbirul proaspăt adăugat alături de cel pudră poate oferi un gust vibrant.

Biscuiții din turtă dulce se păstrează proaspeți timp de 2-3 săptămâni dacă sunt depozitați într-o cutie etanșă. De fapt, aroma lor devine chiar mai bună pe măsură ce trece timpul.

Dacă preferi biscuiții mai moi, coace-i timp de 7-8 minute și depozitează-i alături de o felie de măr într-o cutie sau un borcan.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Pericol în curtea unui cămin de bătrâni din Constanţa. Elicea unei eoliene funcţionează necontrolat din cauza vântului
Pericol în curtea unui cămin de bătrâni din Constanţa. Elicea unei eoliene funcţionează necontrolat din cauza vântului

Elicea unei eoliene din localitatea Poarta Albî, judeţul Constanţa, funcţionează necotrolat din cauza vântului. Eoliana este amplasată la zece metri de un cămin cu 72 de vârstnici.

Risc ridicat de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi şi Făgăraş. Avertismentul salvamontiştilor
Risc ridicat de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi şi Făgăraş. Avertismentul salvamontiştilor

Oficialii Salvamont Braşov anunţă că, în această perioadă, la altitudini mari, este risc ridicat de producere a unor avalanşe în Munţii Bucegi şi Munţii Făgăraş.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție
Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.

Recomandări
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au mai reușit să îl stabilizeze.

Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun
Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de copaci sau elemente de tencuială au căzut pe mașinile lor.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție
Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.