Reactii din lumea filmului, dupa moartea Irinei Petrescu. Dorel Visan: O actrita speciala, un om bun

Dorel Visan

Actrita Irina Petrescu a murit marti, la Spitalul Elias din Capitala, dupa o scurta, dar foarte grea suferinta, a declarat pentru Mediafax directorul medical al unitatii sanitare, Dana Safta.

IRINA PETRESCU, una dintre cele mai importante actrite de teatru si film din Romania, renumita pentru frumusetea sa clasica, a decedat, la varsta de 71 de ani, dupa o cariera in care si-a legat numele de cei mai importanti regizori romani, intre care Liviu Ciulei si Lucian Pintilie.

_________

Citeste si:

Actrita Irina Petrescu a murit la Spitalul Elias. Avea o suferinta cronica, agravata

Citește și
irina petrescu
Actrita Irina Petrescu a murit. Trupul va fi depus la sala Liviu Ciulei, de la Teatrul Bulandra
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Biografie: Irina Petrescu - frumusetea clasica a filmului si teatrului romanesc

_________

TUDOR CARANFIL: FIECARE APARITIE A EI STARNEA RESPECT SI ADMIRATIE

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat, pentru Mediafax, ca Irina Petrescu a fost o actrita mare si fiecare aparitie a ei starnea respectul si admiratia.

"Nimic nu se poate spune mai limpede decat ca era o actrita mare. Fiecare aparitie a ei, fiecare compozitie in care aparea starnea respectul si admiratia. Ne-a parasit. Noi o ducem mai departe cat vom mai putea", a spus Tudor Caranfil.

DOREL VISAN: O ACTRITA SPECIALA, UN OM BUN

Actorul Dorel Visan a declarat, pentru Mediafax, ca Irina Petrescu a fost o artista speciala, care semana numai cu ea, frumoasa, talentata si un om minunat.

"A fost o artista speciala, care semana numai cu ea, frumoasa, talentata si un om minunat. Si-a fixat pagina in istoria culturii prin ceea ce a facut in teatru, in film si prin multe actiuni culturale (...) Murim pe rand si lasam goluri care nu se vor putea completa multe generatii, pana cand nu ne vom trezi si vom fi constienti de propriul blestem de a ne imprastia in lume", a spus Dorel Visan.

El a precizat ca este trist pentru ca, in ultima vreme, s-au dus multi artisti.

"In ultima vreme am avut parte numai de plecari, dar cred ca moartea este un instrument al vietii si pretuirea si iubirea raman ca o candela care lumineaza in intuneric chiar cand flacara se stinge", a mai spus Dorel Visan.

VLADIMIR GAITAN: IRINA PETRESCU A FOST UN INGER DE OM

Actorul Vladimir Gaitan a declarat pentru Mediafax ca deplange decesul Irinei Petrescu si este socat - desi stia de suferinta acesteia, fiind de parere ca actrita a avut "un caracter cum rar intalnesti".

"Sunt socat. Din pacate, aceasta-i viata si m-am obisnuit cu ideea", a spus Vladimir Gaitan pentru Mediafax.

Gaitan a adaugat ca Irina Petrescu a fost iubita de toti actorii, chiar daca nu i-au fost colegi de scena, pentru ca "a dat dovada de o calitate unica: aceea de a fi mereu cu picioarele pe pamant".

"Irina Petrescu a fost de o modestie si o generozitate iesite din comun, calitati pe care rar le mai intalnesti la oameni in ziua de azi. A suferit enorm si toti am stiut de suferinta ei, desi si-a purtat-o cu discretie. Era un inger de om. Un inger pe pamant. Sunt cu nodul in gat si ma doare inima, pentru ca a fost generoasa si buna cu cei din jurul ei, neconditionat", a mai spus Vladimir Gaitan.

TORA VASILESCU: IN ULTIMUL TIMP ATATIA PRIETENI AU MURIT

Actrita Tora Vasilescu a declarat, pentru Mediafax, ca ii pare foarte rau ca a decedat Irina Petrescu, precizand ca este foarte afectata din cauza ca in ultima vreme au murit foarte multi prieteni.

"Imi pare foarte rau. Chiar sunt data peste cap, pentru ca in ultimul timp atatia prieteni au murit. Dumnezeu sa o ierte", a spus Tora Vasilescu, foarte afectata.

Actrita Irina Petrescu a murit marti, la Spitalul Elias din Capitala, dupa o scurta, dar foarte grea suferinta, a declarat pentru Mediafax directorul medical al unitatii sanitare, Dana Safta.

ION DICHISEANU: IRINA PETRESCU A FOST O MARE ACTRITA A TEATRULUI, DE O MARE TINUTA SI SENSIBILITATE

Actorul Ion Dichiseanu a avut-o ca partenera pe Irina Petrescu in filmul "Actiunea autobuzul" si a declarat pentru Mediafax ca acela a fost prilejul cu care i-a descoperit caracterul "frumos si sensibil".

"Am ramas stupefiat la auzul mortii ei si mi-a creat o stare... Ce se intampla in breasla noastra? Este de neimaginat cum ne striga la catalog Doamne Doamne, ca sa folosc o metafora", a spus Ion Dichiseanu.

De asemenea, el a declarat pentru Mediafax ca Irina Petrescu "a fost o adevarata doamna, un om minunat si o mare actrita a teatrului, de o mare tinuta si de o sensibilitate cum rar a intalnit".

"Am avut-o partenera in filmul 'Actiunea autobuzul' si atunci mi-am dat seama de omul Irina Petrescu. Din pacate, nu mi-a fost partenera si in teatru", a mai spus acesta.

"Este o pierdere enorma pentru teatru. Era la varsta cand mai avea multe de spus si de aratat in aceasta profesie", a incheiat Ion Dichiseanu.

VALENTIN TEODOSIU: IRINA PETRESCU AVEA UN FARMEC DEOSEBIT, SPECIAL

Actorul Valentin Teodosiu a declarat, pentru Mediafax, ca Irina Petrescu a fost o actrita speciala, cu un farmec deosebit, dar si un om exceptional, care incuraja tinerele talente.

"Vorbim de o mare actrita, de o actrita speciala, de un om exceptional, care incuraja tinerele talente (...) Era o fata extraordinara, o actrita deosebita, de o vasta cultura. A avut sansa sa fie descoperita de Liviu Ciulei", a spus Valentin Teodosiu.

El a mai spus ca din nou dispare un artist care lasa un gol greu de umplut.

"Pacat. S-a dus o mare actrita, o actrita complexa si care avea un farmec deosebit, special. Este o mare pierdere ca a disparut dintre noi", a mai spus Valentin Teodosiu.

MEDEEA MARINESCU: IRINA PETRESCU INSPIRA NOBLETE

Actrita Medeea Marinescu a povestit pentru Mediafax ca amintirile ei despre Irina Petrescu dateaza dinainte de a se naste, iar mai tarziu, cand profesia le-a adus pe aceleasi platouri de filmare, celebra actrita a fost pentru ea un model.

"Am cunoscut-o pe Irina Petrescu de pe vremea copilariei. Am jucat impreuna in filmul lui Tudor Marascu 'Singur de cart', unde era fiica ei, si, mai tarziu, in 'Domnisoara Christina', si acolo tot fiica ei. Intalnirea cu dansa si cu Dragos Paslaru, care ne-a fost alaturi in cele doua filme, a fost o intamplare fericita. Insa amintirea mea cu Irina Petrescu incepe chiar inainte de a ma naste, pentru ca tatal meu a fotografiat-o si filmat-o si aveam fotografiile ei", a pus Medeea Marinescu pentru Mediafax.

"Mai tarziu, cand am jucat impreuna, am avut mereu senzatia ca am in fata o mare intelectuala, un artist de rasa, pentru ca facea parte din categoria din ce in ce mai rara a actorilor cu rasa si finete. Pentru mine, Irina Petrescu a fost un model. Inspira noblete. Dumnezeu sa o odihneasca!", a mai spus Medeea Marinescu.

MIRCEA ALBULESCU: A MURIT UNA DINTRE PUTINELE DOAMNE ALE TEATRULUI ROMANESC

Actorul Mircea Albulescu a declarat pentru Mediafax ca este profund indurerat de moartea Irinei Petrescu si a precizat ca aceasta a dorit discretie din partea colegilor ei de breasla, discretie care a caracterizat-o de-a lungul vietii.

"Nu pot sa spun decat ca regret enorm moartea ei. Ea ne-a rugat sa fim discreti, asa cum a trait si ea si, de aceea, nu pot decat sa fiu discret in declaratiile mele. A murit una dintre putinele doamne ale teatrului romanesc. Dumnezeu sa o odihneasca!", a spus Mircea Albulescu pentru Mediafax.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Biografie: Irina Petrescu - frumusetea clasica a filmului si teatrului romanesc
Biografie: Irina Petrescu - frumusetea clasica a filmului si teatrului romanesc

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actrite de teatru si film din Romania, renumita pentru frumusetea sa clasica, a decedat marti, la varsta de 71 de ani, dupa o cariera in care si-a legat numele de cei mai importanti regizori romani.

Actrita Irina Petrescu a murit. Trupul va fi depus la sala Liviu Ciulei, de la Teatrul Bulandra
Actrita Irina Petrescu a murit. Trupul va fi depus la sala Liviu Ciulei, de la Teatrul Bulandra

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actrite pe care le-a avut scena romaneasca, s-a stins marti, in discretie totala, la spitalul Elias din Bucuresti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.