Actrita Irina Petrescu a murit. Trupul va fi depus la sala Liviu Ciulei, de la Teatrul Bulandra

Ultima actualizare: 22-03-2013 07:14

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actrite pe care le-a avut scena romaneasca, s-a stins marti, in discretie totala, la spitalul Elias din Bucuresti.

Era de o eleganta aristocrata, o aparitie speciala si demna. Isi alegea cu grija rolurile si la 71 de ani, inca juca in spectacole, la doua teatre.

Boala neiertatoare de care suferea a avut o evolutie rapida, semn ca Dumnezeu a iubit-o mult si nu a lasat-o sa sufere. Trupul Irinei Petrescu va fi depus joi, intr-un loc apropiat sufletului ei: Sala Liviu Ciulei, de la Bulandra.

A tanjit sa joace sublimele personaje inchipuite de Cehov sau Ibsen in anii studentiei. A muncit fiecare cuvant si fiecare respiratie, ca si cum si-ar fi rostit, de fiecare data, povestea propriei vieti. A stiut, mai intai de toate, sa asculte. Discreta ca o soapta, Irina Petrescu, odata vazuta, pe scena sau in film, era imposibil de uitat.

A fost descoperita de Liviu Ciulei, care a dovedit ca are si o intuitie extraordinara. A putut vedea, intr-o timida studenta la Litere, de 17 ani, o mare actrita. Si i-a oferit un rol urias, in filmul "Valurile Dunarii", din 1959, pelicula regizata de el, in care Ciulei avea si rolul principal.

"Filmul a sosit, pe neasteptate, ca un basm", marturisea, nu de mult, actrita.

Au urmat "Duminica la ora 6" ori "Diminetile unui baiat cuminte", in care joaca alaturi de Dan Nutu, un James Dean al cinematografiei romanesti. Apoi, filme mari, precum "Prin cenusa imperiului", "Cei care platesc cu viata" sau "O lumina la etajul 10".

Misterioasa precum Greta Garbo, a tinut enorm sa pastreze discretia in viata personala. A avut o casatorie scurta, in tinerete, apoi n-a mai facut acest pas.

Cui ii va fi dor de ea ii raman, pe langa filmele si spectacolele inregistrate pentru televiziune, si cartile cu vocea ei, pe audio-book-uri.

Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

Citeste si:

Biografie: Irina Petrescu - frumusetea clasica a filmului si teatrului romanesc

Tudor Caranfil, despre moartea Irinei Petrescu: Fiecare aparitie ei starnea respectul si admiratia

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO