Biografie: Irina Petrescu - frumusetea clasica a filmului si teatrului romanesc

Irina Petrescu

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actrite de teatru si film din Romania, renumita pentru frumusetea sa clasica, a decedat marti, la varsta de 71 de ani, dupa o cariera in care si-a legat numele de cei mai importanti regizori romani.

IRINA PETRESCU s-a nascut pe 19 iunie 1941 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, promotia 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian si David Esrig.

S-a remarcat inca din timpul studentiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul.

Acesta a chemat-o sa dea probe pentru un proiect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost vazuta de Liviu Ciulei, care a distribuit-o in rolul principal Ana Strejan din "Valurile Dunarii" (1960).

___________

Citește și
Mircea Stoian
Mircea Stoian, fostul presedinte al postului de televiziune SOTI, a incetat din viata

Citeste si:

Actrita Irina Petrescu a murit la Spitalul Elias. Avea o suferinta cronica, agravata

Tudor Caranfil, despre moartea Irinei Petrescu: Fiecare aparitie ei starnea respectul si admiratia

__________

Cunoscuta pentru distinctia si eleganta sa, dar si pentru frumusetea sa clasica, Irina Petrescu a avut roluri importante in film, teatru radiofonic si teatru TV, in regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tanase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Pita, Mircea Veroiu.

IRINA PETRESCU a jucat in numeroase spectacole pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti, intre care: Lena - in "Leonce si Lena", de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei (1970); Elena - "Anuntul la mica publicitate", de N. Gingsburg, regia Sanda Manu; "A douasprezecea noapte", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1973); Cecil - "Elisabeta l", de Paul Foster, regia Liviu Ciulei (1974), Jennifer - "Ferma", de David Storey, regia Sanda Manu (1975); Cecilia - "Casa cea noua", de Carlo Goldoni, regia Valeriu Moisescu (1978), Cristina - "Judecata in noapte", de Buero Vallejo, regia Tudor Marascu (1981); Ines - "Cu usile inchise", de Jean Paul Sartre, regia Mihai Maniutiu (1982), Ea - "O, ce zile frumoase!", de Samuel Beckett, regia Mihai Maniutiu (1985), Margot - "Dimineata pierduta", de Gabriela Adamesteanu, regia Catalina Buzoianu (1986), Visa - "Io, Mircea Voevod", de Dan Tarachila, regia Alexandru Tocilescu (1986), Milordino - "Uriasii muntilor", de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu (1987), Celimene - "Mizantropul", de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989), Beatrice - "Teatrul comic", de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcarete (1992), Caesonia - "Caligula", de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu (1996), Doamna Diderot - "Libertinul", de E. E. Schmitt, regia Alexandru Tocilescu (1998), Regina mama - "Thomas a Becket", de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea (1999), Maria Vasilievna Voinitkaia - "Unchiul Vanea", de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy (2001), Maria Mihailovna - "Oblomov", dupa I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003), Arina Panteleimonovna - "Casatoria", de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy (2003).

Pe scena Teatrului Metropolis, IRINA PETRESCU a putut fi vazuta in spectacolele "Sfarsit de partida", de S. Beckett, in regia lui Alexandru Tocilescu, si in "Nebuna din Chaillot", montare a piesei lui J. Giraudoux, de Alice Barb.

Printre titlurile marcante din filmografia ei se numara debutul lui Lucian Pintilie cu "Duminica la ora 6" (1966), unde joaca alaturi de Dan Nutu, dar si "Dincolo de pod" al lui Mircea Veroiu, "O lumina la etajul X", in regia Malvinei Ursianu, si "Hotel de lux" (1992) al lui Dan Pita.

IRINA PETRESCU este cunoscuta si pentru filme precum "Strainul" (1964) si "Prin cenusa imperiului" (1976). A fost partenera lui Liviu Ciulei in "Facerea lumii" - film distins cu premiul ACIN in 1971 -, a lui Toma Caragiu si Geo Barton in "Nu vreau sa ma-nsor", a lui Radu Beligan in "Seful sectorului suflete" si a lui Stefan Iordache in "Diminetile unui baiat cuminte".

Gheorghe Vitanidis, cu care IRINA PETRESCU a colaborat la trei filme, a distribuit-o in "Rautaciosul adolescent", care i-a adus, in 1968, unul dintre cele mai importante premii internationale din palmaresul ei, pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de la Moscova.

"Rautaciosul adolescent" este un film deschizator de drumuri in cinematografia romaneasca: in el apare primul nud dintr-un film romanesc.

In "Rautaciosul adolescent", Iurie Darie si Irina Petrescu sunt protagonistii unei iubiri pe versuri de Nichita Stanescu: "Mai lasa-ma un minut/ Mai lasa-ma o secunda/ Mai lasa-ma o frunza, un fir de nisip/ Mai lasa-ma o unda".

Totodata, IRINA PETRESCU a jucat in filmul "Misiunea directorului de resurse umane" (2010), o coproductie Israel-Germania-Franta, semnata de Eran Riklis, care a avut premiera in Romania in februarie 2011.

"Misiunea directorului de resurse umane" a obtinut cinci trofee la gala premiilor industriei de film israeliene - Ophir Awards -, in 2010: pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu, cea mai buna actrita intr-un rol secundar (acordat actritei de origine romana Rosina Cambos) si cea mai buna coloana sonora.

De-a lungul carierei sale, IRINA PETRESCU a primit numeroase distinctii si premii. Astfel, in decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" in domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Romana pentru "creatia teatrala si cinematografica".

In 2007, IRINA PETRESCU a primit premiul pentru intreaga cariera la cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). De asemenea, in anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate (2002).

In anul 2000, actrita IRINA PETRESCU a fost decorata cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, de catre Presedintia Romaniei.

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
Actrita Irina Petrescu a murit. Trupul va fi depus la sala Liviu Ciulei, de la Teatrul Bulandra
Actrita Irina Petrescu a murit. Trupul va fi depus la sala Liviu Ciulei, de la Teatrul Bulandra

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actrite pe care le-a avut scena romaneasca, s-a stins marti, in discretie totala, la spitalul Elias din Bucuresti.

Mircea Stoian, fostul presedinte al postului de televiziune SOTI, a incetat din viata
Mircea Stoian, fostul presedinte al postului de televiziune SOTI, a incetat din viata

Mircea Stoian, fostul presedinte al SOTI, a decedat la varsta de 71 de ani, scrie paginademedia.ro. Inmormantarea va avea loc joi, la ora 11:00.

Actorul Dumitru Rucareanu a decedat duminica, la 81 de ani, si a fost incinerat miercuri
Actorul Dumitru Rucareanu a decedat duminica, la 81 de ani, si a fost incinerat miercuri

Actorul Dumitru Rucareanu a decedat duminica, la varsta de 81 de ani, si a fost incinerat miercuri, in jurul orei 13.00, a declarat, pentru Mediafax, George Mihaita, directorul Teatrului de Comedie din Bucuresti.

Recomandări
Surse: Noul Guvern va da după Crăciun ordonanța-trenuleț, dar și hotărârea care va fixa calendarul alegerilor prezidențiale
Surse: Noul Guvern va da după Crăciun ordonanța-trenuleț, dar și hotărârea care va fixa calendarul alegerilor prezidențiale

În doar o zi, pe repede înainte, noul guvern Marcel Ciolacu a fost propus, audiat, votat și instalat la Palatul Victoria. 240 de senatori și deputați au acordat încrederea Executivului, după discuții maraton în Parlament.

Crin Antonescu, întrebat cu ce s-a ocupat în ultimii ani: ”Nu am fost angajat, am trăit financiar din veniturile soției”
Crin Antonescu, întrebat cu ce s-a ocupat în ultimii ani: ”Nu am fost angajat, am trăit financiar din veniturile soției”

Posibilul candidat al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 2025, Crin Antonescu, a fost întrebat într-o emisiune televizată cu ce s-a ocupat în ultimii 10 ani.

Expert: Donald Trump vrea să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății în prima zi a mandatului
Expert: Donald Trump vrea să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății în prima zi a mandatului

Membrii echipei de tranziție prezidențială a lui Donald Trump pregătesc terenul pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății.