Traian Basescu: "Categoric, nu va fi razboi in zona Marii Negre. Romanii sa nu se teama de o agresiune"

Ultima actualizare: 20-03-2014 00:28
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca, in mod categoric, nu va fi razboi in zona Marii Negre, iar romanii nu trebuie sa se teama de vreo agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei.

Seful statului afirma ca - fata de Romania - nu exista riscuri de securitate directe. Conform Mediafax, care citeaza Adevarul, Traian Basescu a spus ca se astepta ca la referendumul din Crimeea sa fie in favoarea alipirii de Rusia in jur de 70-75% din votanti, nu 96,6%.

Intrebat daca va fi razboi, seful statului a raspuns: "Categoric nu, nu va fi razboi nici in regiunea Marii Negre, zic eu ca nici in Ucraina si cu atat mai putin in Crimeea. Deci, exclud varianta razboiului". El a precizat ca "riscurile militare Romania trebuie sa le aprecieze de la ceea ce stie, si nu de la ceea ce este in presa".

Presedintele a precizat ca, dupa referendum, din punct de vedere militar nu se schimba nimic in Crimeea, iar Federatia Rusa va mentine toata flota de la Marea Neagra, numarul de militari va fi tot 25.000, cat au fost si pana acum prin acord, iar activitatile militare, aceleasi. "In niciun caz romanii nu trebuie sa se teama de o agresiune la adresa Romaniei din partea Federatiei Ruse sau Ucrainei", a spus seful statului.

"Daca am fi fost in pericol direct, iminent, as fi spus-o si cu totul altul ar fi fost nivelul de alerta al Armatei", a continuat presedintele Basescu, precizand ca acum nivelul de alerta militar este unul obisnuit.

El a subliniat ca Romania nu are "riscuri directe de securitate", insa "riscurile regionale sunt in crestere".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO