Sumele uriaşe cheltuite de români pe mezeluri. Producătorii se plâng, apoi scumpesc
Deși mai e până la Crăciun, carmangeriile din toată țara și-au mărit producția.
Unii își atrag clienții cu rețete vechi, fără aditivi, dar și cu prețurile, aceleași de anul trecut. Sunt însă și producători care se plâng că au fost nevoiți să ceară mai mult, din cauza cărnii de porc, tot mai scumpă.
Într-o carmangerie din Timișoara este cea mai aglomerată perioadă din an. În jur de 20 de tone de mezeluri sunt pregătite pentru perioada sărbătorilor.
Cum clienții sunt destul de pretențioși, toate mezelurile sunt procesate fără aditivi.
Tehnolog: „Sunt sărate, fierte și afumate. Afumate dublu, sunt lăsate la sărat, apoi sunt lăsate la desărat 24 de ore.”
Reporter: „Cum este pentru voi ca volum de muncă atunci când se apropie Crăciunul?”
Tehnolog: „Vai, foarte mult de lucru.”
Administrator carmangerie: „Produsul nostru de bază, cârnații tradiționali, vor fi 30 de lei kilogramul. Ceafa, cotletul, produse foarte căutate, 40 de lei. Producția aproape s-a dublat în această perioadă, după venirea frigului. În carmangeriile din Bihor au apărut deja cârnații uscați de casă, pieptul afumat sau țărănesc și șunca. Prețurile sunt mai mari ca cele de anul trecut.”
Vânzătoare: „Cârnatul de casă uscat la 38,90, cârnatul de casă picant 39,90, cârnat țărănesc la 25,90. Avem șuncă de casă, piept de porc afumat la 25 de lei și 90 de bani, piept țărănesc la 43,90."
Femeie: „Ok. În raport calitate, preț, foarte bune. Calitatea contează, nu prețul."
Femeie: „Destul de bune. Față de supermarket sunt mult mai bune.”
Reporter: „Și de ce preferați să luați de aici?”
Femeie: „Fiindcă totdeauna sunt proaspete."
Anul acesta, carnea de porc folosită și pentru produsele de carmangerie a fost mai greu de găsit, din cauza pestei porcine. Este și mai scumpă. Un producător din Bihor ia 70% din carne din alte țări.
Sergiu Moldovan, reprezentant firmă de carmangerie: „În acest an, datorită pestei porcine, posibil ca acest Crăciun să fie puțin mai scump ca în anii precedenți."
O fermă din Maramureș care produce mezeluri tradiționale se pregătește deja să facă primele livrări. Oamenii au comenzi din toată țara, în special de la companii.
Proprietar fermă: „Sunt foarte mulți administratori de firme care fac coșuri cadou pentru salariații lor și avem deja patroni din Cluj, Brașov, Timișoara, Baia Mare care fac comenzi cârnați de casă, caltaboș, slănină afumată, tobă.”
Un astfel de coș cu produse tradiționale costă între 250 și 1000 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!