Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Pentru că vor să înceapă noul an fără prea multe kilograme în plus, mulți români vor încerca, de sărbători, câteva alternative la carnea de porc.
Așa că, pe mesele lor de Crăciun nu vor sta toba, cârnații, caltaboșii și slănina afumată, ci preparate mai ușoare: tochitură de mistreț cu vin alb, struț gătit pe cărbuni încinși, ori piftie de curcan.
La Castelul Cantacuzino din Buşteni, oaspeţii sunt aşteptaţi cu o delicatesă de sezon: medalion de mistreţ, aromat cu trufe.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Chef: "Un medalion de mistreţ pe dovleac, plăcintar, trufe proaspete culese de noi din pădurea din spatele castelului, ciuperci de pădure.”
Carnea de mistreţ, săracă în colesterol şi fără prea multă grăsime, este ţinută timp de 48 de ore într-un baiț special, care o frăgezeşte.
Nutriționist: "Cea mai slabă carne de vânat este mistreţul, are 4,3 la sută lipide, echivalent cu carnea de pui. Ar fi bine să alegem vânatul sau curcanul, carnea de porc având timpul de digestie dublu faţă de aceste cărnuri."
Găsiţi mistreţ la direcţiile silvice din ţară. Preţul variază între 9 şi 15 lei kilogramul.
O altă soluţie este carnea de struţ. Este mai săracă în colesterol prin comparaţie cu vita, puiul şi curcanul. Fileul se găteşte foarte uşor şi are o textură aparte.
Bucătar: "Ca să fie bună, suculentă, trebuie ţinută două minute pe o parte, două pe alta. Carnea de struţ este bogată în omega 3, omega 6, omega 9, bogată în fier. Textura este ca şi la carnea de vită, foarte fragedă."
Într-o fermă din Sebeş, sunt pregătite comenzile care vor fi livrate în toată ţara, dar şi în Germania şi Franţa. Preţul unui kilogram de carne de struţ variază între 40 şi 140 de lei.
Proprietar: "În această perioadă ni s-a dublat cererea. Oamenii vor file de struţ şi am avut cereri şi pentru carne pentru cârnaţi."
La Constanța, prosperă magazinele fermelor de curcani. Cei care preferă această carne întăresc statisticile care susţin că în ultimii ani se înregistrează o creştere uşoară a consumului.
Proprietar fermă: "Au început să consume din ce în ce mai mult, mai ales de sărbători. Pentru că au conştientizat că este o calitate net superioară la carnea de curcan faţă de carnea de porc."
Bucătar: "Putem să-l folosim şi pentru ciorbă, putem să-l folosim şi la piftie, îl putem înlocui şi în salata de boef. Putem să-l facem şi întreg la cuptor."
Potrivit asociaţiei crescătorilor de păsări, un român mănâncă în medie până la 20 de kilograme de carne de pasăre pe an, cu 35 la sută sub media Uniunii Europene.