Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Crăciunul este tot mai aproape, aşa că în zonele vestite pentru specialităţile din carne de porc, nu are nimeni timp, să stea degeaba.
Zilnic se fac, zeci de metri de cârnaţi, organele pentru tobă sunt pe foc, iar în afumători se lucrează în 3 schimburi. Slănină şi jambonul stau în fum de fag sau prun pentru a prinde acea aromă care îţi lasa gura apă.
În Maramureş, lui Marin Rus i s-a dus vestea. Afumături ca el nu fac mulţi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marin Rus, producător: "Un factor important e afumarea care durează 5-7 zile. Rumeguşul trebuie să fie din fag, care nu amărește şi nu strică preparatul."
Clienţii fie vin aici cu marfa iar pentru un kilogram de slănină sau de jambon plătesc între 2 şi 5 lei
Client: "Al treilea an venim aici. Ne place cum iese şi acum am adus cârnaţi şi să mai venim cu slănină şi şuncă. Cred că depinde rumeguşul din ce-i făcut."
Client: "Cârnaţi, slănină şi şuncă, pentru că dacă am venit o dată şi i-a făcut cum trebuie, mergem unde cunoaştem. E mai bun afumat la gust şi ţine mai mult."
Şi un producător din Pecica, judeţul Arad, a învăţat în ani să prepare mezeluri tradiţionale. Ne mărturiseşte că fagul pentru rumeguş nu îl taie niciodată cu drujba, de teamă să nu se amestece cu urmele de combustibil.
Producător: "Are un miros mai îmbietor. Fumul să fie rece când ajunge aici, dacă e cald începe să încălzească salamul şi deja este perimat."
Zeci de tone de carne ies şi dintr-o afumătoare aflată la Timişoara. Mărfurile vor fi vândute la un târg de Crăciun.
Daniel Mara, reprezentant carmangerie: "Jambonul are nevoie minim trei zile de fum, slănină - minim două zile, cârnaţii - o zi e suficient."
Pentru că rezultatul final să fie unul de neuitat carnea este lăsată în sare şi trei săptămâni.
Cei iscusiţi atrag însă atenţia că prea mult fum poate strica savoarea.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!