Dezastru în magazine, înainte de Sărbători. Cum s-a îngrăşat preţul cărnii de porc în ajun

21-10-2019 21:30

Preţul cărnii a crescut cu aproape o treime în Uniunea Europeană, iar România este în topul țărilor în care se mănâncă cea mai scumpă friptură de porc.

Crescătorii de animale anunţă că vin vremuri şi mai grele. De vină este în special pesta porcină, care afectează ţara noastră, dar şi China, de unde proveneau majoritatea importurilor de carne de porc.

Carnea de porc ieftină a devenit o raritate încă din vara acestui an, se plâng procesatorii din România. Gheorghe Caruz, unul dintre cei mai cunoscuţi crescători de porci din România, spune că cifrele sunt îngrijorătoare. “La ora actuală se importă peste 80% din carnea de porc. Este un dezastru."

Numai anul trecut, în România a fost adusă carne de porc de peste un miliard de euro, care este importată pe continent de firme din Spania, Germania, Ungaria, Olanda sau Polonia. În celelalte state ale Uniunii o mare parte din carnea de porc e importată din China, tara afectată grav în ultima perioadă de pesta porcină. China a devenit din exportator, importator şi atunci preţul a explodat.

O carcasă de porc de 100 de kilograme se vinde cu 192 de euro în România, peste media europeană de 184 de euro. E mai scumpă decât în Franţa, Marea Britanie sau Olanda. Iar când ajunge la raft, în marile lanţuri de magazine, un kilogram de ceafă de porc depăşeşte 4 euro.

Dimitrie Muscă - director general Combinat Agroindustrial Curtici: "În concluzie, să strângem cureaua, pentru că mâncarea va fi mai scumpă, carnea va fi mai scumpă, repet nu noi decidem preţurile carnea de porc vine de afară ăla face preţurile cu cât o cumpăra îşi face calcule cu cât trebuie să o dea în ţară şi bineînţeles că mai trebuie să câştige şi el.”

Preţurile ar putea înregistra o nouă creştere în perioda următoare, dacă experţii care se vor reuni joi la Bruxelles vor decide extinderea zonelor din România unde este interzis comerţul cu carne de porc, din cauza pestei. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, un roman consuma, în medie, peste 30 de kilograme de carne de porc pe an.


VIDEO PROTVPLUS.RO