Situație revoltătoare în Bihor. Două grote au fost transformate în gropi de gunoi

Dată publicare: 14-05-2021 09:30
Dată actualizare: 14-05-2021 09:43


O situație absolut rușinoasă se regăsește într-o localitate din Bihor, de altfel cunoscută pentru frumusețile ei.

În comuna Bulz, două grote, care au fost, pe vremuri, folosite de cei care exploatau bauxită, au fost transformate în adevarate gropi de gunoi.

Autoritățile locale au fost sesizate de un grup de activiști de mediu, care au descoperit gunoaiele din grote.

Edilii din Bulz, Bihor, spun că au curățat intrările în grote în urma cu un an. N-a ajutat însă la nimic, deoarece gunoaiele s-au adunat din nou. Se pare - spune chiar primarul comunei - că este vorba de niște metehne vechi, de care lumea nu se poate debarasa.

Augustin Sărăcuț primarul comunei Bulz: „În primăvara anului acesta, iar au mai adus, unii cetățeni, diferite canapele, saci cu flacoane. O să luam masuri. Într-adevăr, în această grotă, în această galerie, foarte greu se intre un om simplu, pentru că de sus, din tavan, pot cădea pietre și stânci, care pot accidenta oamenii. O să încercăm să închidem, cumva, macar cu blocuri mari de stanca".

Au fost alertați și comisarii de mediu. Amenda, de 15.000 de lei, este usturătoare și va fi plătită din bugetul, și așa limitat, al comunei. Culmea este că, pâna și edilii locali, recunosc că de vină sunt chiar locuitorii comunei.

Gheorghe Cucuian, viceprimar Bulz: „Pâna la urmă, amenda o plătește comunitatea, dar nu toată comunitatea are vina pentru ce s-a întâmplat aici. Dar, să ne înțelegem: n-a venit nimeni din București sau din Oradea sau din altă parte, să arunce aici. Tot cetățeni ai comunei Bulz au făcut asta”.

De mirare este faptul că există un contract semnat de primărie cu o firmă de salubritate, pentru care fiecare localnic poate scapă de gunoaiele din casă în schimbul a doar șase lei și cinci zeci de bani. Și, totuși, unii se chinuie să le ducă în munte, să le arunce.

Localnic: „Nu știu cine le aruncă, habar n-am. Oamenii, localnici, cred că nu vine din altă țară”.

Localnic: „O părere proastă. Și un comportament prost cine face asemenea lucruri. Deci e o prostie! În loc să țină, să păstreze curățenia”.

Grotele urmează să fie ecologizate cu o firmă specializată, pentru a se evita accidentele. Apoi vor fi puse opreliști - din piatră sau metal - împotrivă celor care au astfel de obiceiuri.

 

Tags: grote, gunoi, bulz, bihor,


VIDEO PROTVPLUS.RO