Scandal la DNA. Parchetul ICCJ a deschis dosar penal in cazul inregistrarilor audio cu procurorul sef Codruta Kovesi

×
Codul embed a fost copiat

Un nou scandal controversat o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA. Ea ar fi fost inregistrata in timp ce i-ar fi cerut unui subordonat sa ajunga la "premier" cu ancheta pe care o efectua, adica la Sorin Grindeanu.

Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie a deschis dosar penal, luni, cu privire la infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, dupa difuzarea unor inregistrari cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au declarat, pentru News.ro, reprezentantii institutiei.

De altfel, DNA a anuntat, in cursul zilei, ca a sesizat procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a aprecia asupra necesitatii sesizarii din oficiu in acest caz.

Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca inregistrarile audio sunt trucate:

"Inregistrarile respective nu sunt autentice, ele contin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera continutul real al afirmatiilor enuntate de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie in diverse imprejurari, cum ar fi sedinte publice ori sedinte de lucru cu procurorii sectiilor operative."

Citește și
Frans Timmermans, Sorin Grindeanu si Tudorel Toader fac declaratii de presa la Guvernul Romaniei, joi, 20 aprilie 2017
Sefa DNA si procurorul general, chemati la ministrul Justitiei. Ce a cerut premierul dupa intalnirea cu Timmermans
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

De asemenea, ministrul demisionar al Justitiei Tudorel Toader a anuntat ca a sesizat inspectia judiciara, care a inceput o ancheta.

Luni dupa-amiaza, DNA a anuntat intr-un comunicat de presa ca procurorii s-au sesizat din oficiu.

"Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie s-au sesizat din oficiu sub aspectul infractiunii prevazute de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, respectiv folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca la sedintele cu procurorii din sectiile operative se discuta aspecte ce tin de managementul intern al acestei unitati de parchet, imprejurari care nu sunt destinate publicitatii." - a anuntat DNA.

Fragmente din inregistrarea audio, potrivit DNA:

"Uncheselu, stiti ce-mi doresc: sa "decapati" institutional in dosarul ala cu casele si sa ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea.”

„Dar altceva ma ingrijoreaza, ca la astia cu dosarele vechi, fiecare stiti ce aveti. Ma ingrijoreaza de ce nu-i inhatam!”

„Eu dupa decizia Curtii Constitutionale mi-as fi dorit sa iesim cu un dosar cu un ministru, ca ma gandesc ca totusi presam. Sau, ma rog... ceva dosare importante”.

„Iar colegii au dovedit ca s-au depus documente in procesul legislativ si Curtea a venit si... aoleu, manca-ti-as gura... Patesc ca (...) de la Constanta…..”

De asemenea, Directia Nationala Anticoruptie, "a sesizat procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a aprecia asupra necesitatii sesizarii din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii prevazute de art. 268 alin. 2 Cod penal, respectiv inducerea in eroare a organelor judiciare".

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au sesizat si Inspectia Judiciara, exprimandu-si convingerea ca in cadrul Inspectiei Judiciare se pot efectua verificari, "avand in vedere ca respectiva compilatie de inregistrari a fost confectionata si utilizata in scopul evident de a crea o perceptie falsa fata de modul in care se desfasoara activitatea Directiei Nationale Anticoruptie si in scopul de a slabi capacitatea acesteia de a a-si indeplini atributiile prevazute de lege".

Ministrul Tudorel Toader anunta sesizarea Inspectiei Judiciare dupa inregistrarile cu Codruta Kovesi 

inquam
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat luni dimineata ca a sesizat Inspectia Judiciara in urma inregistrarilor cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

De asemenea, Inspectia Judiciara a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz.

Ministrul Justitiei a fost sesizat, s-a sesizat din oficiu, cu pivire la recentele declaratii, afirmatii, controverse aparute in spatiul public. Obligatia mea este de a clarifica aceste afirmatii si atunci am sesizat Inspectia Judiciara. In limitele competentelor pe care le are, Inspectia Judiciara va face verificarile de rigoare, iar daca va constata ca anumite verificari ii depasesc competentele, sigur vor fi antrenate si alte autoritati cum ar fi, de exemplu, in vederea efectuarii unei expertize tehnice. Vom vedea primele rezultate venite de la Inspectia Judiciara”, a spus Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justitiei, potrivit News.ro.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Alexandru Bogdan, a declarat, luni, pentru News.ro ca institutia s-a sesizat din oficiu, in urma aparitiei inregistrarilor de la postul Romania TV, facandu-se verificari prealabile ”pentru stabilirea existentei unei eventuale abateri disciplinare”.

”Pana la aceasta ora sesizarea lui Tudorel Toader privind aceeasi tema nu a ajuns la Inspectia Judiciara”, a precizat Alexandru Bogdan.

Romania TV a prezentat, duminica seara, mai multe inregistrari cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. In una dintre ele, Kovesi i-ar spune procurorului Jean Uncheselu ca isi doreste sa "ajunga mai repede" la "domnul premier” care a semnat "contractele cu casele".

"Uncheselu (procurorul Jean-Nicolae Uncheselu, care l-a trimis in judecata pe Victor Ponta in dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), stiti ce imi doresc? Sa decapati institutional in dosarul ala cu casele si sa ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Si-am avut o discutie la Cheile Gradistei si tot nu am auzit ce s-a intamplat. Poate asa, ca suntem toti, ne lamurim ce s-a intamplat", spune procurorul sef al DNA.

In alte inregistrari, Kovesi le reproseaza procurorilor ca nu isi fac treaba, ca "de cinci saptamani nimeni nu a invinuit pe nimeni in DNA", iar cine s-a speriat sau nu are chef de munca sa plece. Ea face referire si la dosarul privind Ordonanta de Urgenta 13. De asemenea, Kovesi mai spune ca si-ar fi dorit ca dupa decizia CCR privind ancheta declansata in cazul OUG 13 DNA sa iasa "cu un dosar, cu un ministru" sau macar cu un dosar important.

Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a declarat pentru News.ro ca inregistrarea cu Laura Codruta Kovesi difuzata de Romania TV contine "fragmente" rostite de procurorul sef al DNA in mod public sau la diverse sedinte, iar intre acele declaratii sunt intercalate sintagme care nu ii apartin lui Kovesi.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat pe Facebook inca de duminica seara, la scurt timp dupa apartia inregistrarii in care Kovesi il invoca pe premier, ca va sesiza Inspectia Judiciara luni in legatura cu afirmatiile aparute in spatiul public referitoare la solicitarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se "ajunge la premierul Sorin Grindeanu".

Basescu, dupa inregistrarile cu sefa DNA: "Femeia asta trebuie arestata pe loc"

inquam
Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica seara, la Romania TV ca oamenii politici sunt tinte pentru sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si ca aceasta ar trebui "incatusata" si "trimisa la beci, acolo unde a trimis atatia oameni nevinovati".

"Aceasta inregistrare imi confirma un lucru, si anume ca oamenii politici sunt tinte pentru doamna Kovesi. Am vazut afirmatia hai sa il reducem pe primul ministru, e vorba de Grindeanu, am vazut afirmatia ca are nevoie de 3-4 ministri, pentru ca astea-s de rasunet, am vazut afirmatia ca hai sa iesim cu ceva si hai iesiti cu Udrea, Ioana Basescu. (...) Deci sunt canalele controlate care executa politicieni. (...) OUG 13 nu este singurul dosar in care doamna Kovesi s-a implicat direct, sa controleze si sa aprobe tot ce trebuie ca sa se ajunga la tinta. Mai sunt dosare, eu mai stiu cel putin unul. (...)

Femeia asta trebuie arestata pe loc. Trebuie incatusata, trimisa la beci, unde a trimis atatia oameni nevinovati, si pe urma procurorii care au fost obligati sa faca dosare sa vina martori. Au stat zeci de oameni politici importanti in beciuri, pentru ca doamna avea nevoie sa iasa cu dosare rasunatoare", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca s-a "pacalit" atunci cand a numit-o pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA si ca "drama" este ca si presedintele Klaus Iohannis i-a prelungit mandatul.

Traian Basescu a mai afirmat ca sefa DNA "sacrifica destine pentru propria ei glorie" si ca in interiorul DNA sunt procurori care incep sa se revolte si ca "s-au saturat sa mai faca dosare la comanda".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR
Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 ca nu va veni la audiere.

Sefa DNA si procurorul general, chemati la ministrul Justitiei. Ce a cerut premierul dupa intalnirea cu Timmermans
Sefa DNA si procurorul general, chemati la ministrul Justitiei. Ce a cerut premierul dupa intalnirea cu Timmermans

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, au venit luni la Ministerul Justitiei pentru a discuta cu ministrul Tudorel Toader despre sistemul judiciar si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Kovesi si Lazar raman in functii dupa evaluarea facuta de Tudorel Toader:
Kovesi si Lazar raman in functii dupa evaluarea facuta de Tudorel Toader: "Nu e oportuna revocarea din functie"

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat concluziile evaluarii procurorului general Augustin Lazar si sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-o declaratie de presa. La final a anuntat ca acestia nu vor fi revocati din functii.

Sefa DNA, Codruta Kovesi, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei:
Sefa DNA, Codruta Kovesi, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei: "Nu mi s-a cerut demisia, nu intentionez sa-mi dau demisia"

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat luni, dupa ce a discutat cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca nu i s-a cerut demisia si nici nu intentioneaza sa si-o dea.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.