Reacțiile liderilor politici, după violențele din Piața Victoriei. Stănescu: „Putem face paralelă cu Colectiv”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Protest in Piata Victoriei
Agerpres

Liderii politici, între care Ludovic Orban și Kelemen Hunor, au reacționat cu privire la violențele care au avut loc între protestatari și Jandarmeria Română, la protestele de vineri seara.

Teodor Meleșcanu: „E important să nu escaladeze în violențe”

„Violenţele la un miting paşnic, democratic sunt inacceptabile, protestele paşnice sunt un exemplu de exercitare legitimă a democraţiei. Sunt convins că o mare parte dintre cei prezenţi la această manifestaţie au dorit să-şi exercite dreptul fundamental la exprimare politică, însă este foarte important ca acesta să nu escaladeze în violenţe", a afirmat Meleşcanu într-un mesaj postat pe Facebook.

El subliniază că România, ca stat membru al UE, condus de un Guvern ales în mod liber, democratic, consideră libertatea de exprimare un drept fundamental şi ţine cont de acest lucru în toate acţiunile sale.

„Îmi exprim public regretul profund cu privire la existenţa de răniţi în rândurile manifestanţilor şi jurnaliştilor care îşi exercitau profesia, dar şi al forţelor de ordine. În anul Centenarului, îmi doresc ca tensiunile din societatea românească să nu escaladeze dincolo de dialog. În acest an festiv al Unirii noastre, trebuie să ne amintim că suntem un singur popor, că ne dorim să continuăm ceea ce au început înaintaşii noştri în 1918", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Vicepremierul Paul Stănescu: „O bătălie între statul de drept, reprezentat de organismele sale legale, şi tentacule ale statului paralel".

„Asta, pentru ce? Simplu, o singură carte: un al doilea mandat pentru preşedintele Klaus Iohannis", a susţinut, la România TV, Stănescu, care exercită în perioada 6 - 13 august atribuţiile premierului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului, în condiţiile în care Viorica Dăncilă se află în concediu, conform Agerpres.

El a felicitat modul de intervenţie al Jandarmeriei, despre care a spus că „a aplicat procedurile legale".

„Dacă stăm să ne gândim foarte simplu, în momentul în care se intra în Palatul Victoria, mâine sau astăzi se putea intra în Palatul Cotroceni, poimâine la Curtea Constituţională. Deja vorbim de un stat în disoluţie dacă se întâmplă aceste lucruri", a spus Paul Stănescu.

„Ce se vrea, de fapt, care este ţinta? Căderea acestui Guvern, un Guvern care, ştie toată lumea, din punct de vedere economic şi social, în toată această perioadă, a făcut foarte multe lucruri. Chiar pot spune că se merge mai departe, putem să asociem sau să facem o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, unde într-adevăr a fost o tragedie naţională, ne putem aştepta ca forţele oculte din această ţară care susţin statul paralel să meargă pe aceeaşi idee", a susţinut Stănescu.

El a făcut un apel la calm şi echilibru pentru toate părţile şi a îndemnat instituţiile statului, forţele de ordine, să îşi facă datoria aşa cum trebuie pentru a apăra statul de drept, valorile acestuia.

„Preşedintele Iohannis incită la ură, nu la echilibru şi calm, pentru că vrea al doilea mandat. Dacă o ţară trebuie să se autodistrugă pentru un singur om, suntem în mare pericol", a declarat vicepremierul.

Totodată, Paul Stănescu a spus că Guvernul nu trebuie să demisioneze. „Guvernul trebuie să rămână acolo, pentru că este un Guvern legal ales, prin vot democratic, şi trebuie să îşi ducă programul de guvernare până la capăt", a menţionat el.

Tăriceanu, mesaj pentru protestatari: „Să știe că Jandarmeria și Poliția acționează ca să mențină liniștea și ordinea”

„Solicit tuturor liderilor politici, să își asume răspunderile care le revin în menținerea ordinii publice, păstrarea păcii sociale și apărarea unității naționale. Este important să punem punct tuturor injuriilor și incitărilor la violență din ultimele săptămâni, care nu fac decât să pună gaz peste foc. Trebuie spus că evenimentele de ieri au fost și rezultatul incitărilor la violență din spațiul public pe care, din păcate, unii lideri politici le-au încurajat.” Declarația integrală aici.

Ludovic Orban: „O acțiune de premeditare”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că a existat „o acţiune de premeditare" în ceea ce priveşte acţiunea „violentă" a forţelor de ordine la mitingul din Piaţa Victoriei, conform Agerpres.

„În loc ca Puterea să asculte doleanţele, nevoile, cerinţele, Dragnea şi camarila sa au readus România în anii '90, în anii mineriadelor. (...) Îmi este clar că a existat o premeditare în ceea ce priveşte acţiunea violentă a forţelor de ordine împotriva unor protestatari paşnici. La baza acestei păreri se află mai multe lucruri: declaraţiile lui Dragnea din perioada premergătoare mitingului (...) în care lansează false avertismente la eventuale violenţe la aceste mitinguri când, de fapt, de la Ordonanţa 13 până astăzi toate manifestaţiile organizate de cetăţenii români împotriva actualei puteri au fost manifestaţii paşnice, civilizate. Încă de la ora 17,00 jandarmii au început să provoace mulţimea lansând lacrimogene sau substanţe iritante şi făcând manevre de provocare a mulţimii. Este clar pentru oricine a participat la miting că în mulţime au fost infiltraţi agenţi provocatori fie din galerii, fie din zona interlopă, indivizi agresivi care fără niciun motiv au creat altercaţii cu jandarmii. (...) Jandarmeria nu a avut nicio treabă cu aceşti provocatori şi Jandarmeria s-a manifestat prin toate acţiunile împotriva protestarilor paşnici", a susţinut Orban, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, Jandarmeria a acţionat „în contradicţie cu legea, neexistând niciun motiv pentru intervenţiile în forţă".

„A fost o intervenţie premeditată, planificată pentru a intimida românii care participau la miting şi pentru a le interzice dreptul la protest. Intervenţia s-a făcut fără niciun fel de avertizare. (...) Nu a existat niciun fel de semnal sonor, nu a fost avertizată mulţimea că începe dispersarea, nicio formă de prevenire a mulţimii că urmează intervenţia în forţă. (...) Jandarmeria a folosit violenţa împotriva unor cetăţeni care nu au opus nicio rezistenţă. (...) De 28 de ani împotriva românilor nu au mai fost folosite forţele de ordine ca un aparat de represiune. Ordinul dat de Dragnea ca Jandarmeria să intervină brutal, la intimidare, în forţă împotriva unor cetăţeni paşnici reprezintă un atac fără precedent împotriva democraţiei, împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale oamenilor, un atac împotriva tuturor cetăţenilor care nu sunt de acord cu puterea", a adăugat Ludovic Orban.

Totodată, el a precizat că PNL va sesiza Parchetul General pentru a cerceta comportamentul „brutal" al Jandarmeriei.

„PNL va sesiza Parchetul General pentru că este fundamental ca acest comportament brutal, agresiv care a fost dictat de liderii politici, care au folosit Jandarmeria ca instrument de represiune, să fie pedepsit imediat, pentru că nu putem accepta ca o instituţie a statului român care este plătită din banii contribuabililor să devină un duşman al cetăţeanului român şi un instrument de menţinere la putere împotriva voinţei oamenilor a unui clan toxic", a susţinut Orban, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

UDMR condamnă orice formă de manifestare extremistă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, că incidentele produse la Bucureşti au fost „de o violenţă inacceptabilă", subliniind că formaţiunea politică pe care o reprezintă condamnă orice formă de manifestare extremistă şi orice tip de agresiune.

„Protestul este un drept democratic fundamental, recunoscut. Poziţia noastră clară este că nimeni nu îi poate pune în pericol pe cetăţenii care doresc să îşi exercite acest drept - nici forţele de ordine şi nici grupurile care au ajuns pe străzile Bucureştiului cu intenţia de a incita la violenţă", a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.

Liderul UDMR cere autorităţilor să investigheze corect şi cu atenţie fiecare caz de abuz, indiferent de care parte ar fi fost exercitat, iar partidelor să nu manipuleze şi să nu exploateze, în scopuri politice, o cauză susţinută de zeci de mii de oameni.

„Nu în ultimul rând, cerem preşedintelui României să-şi asume rolul constituţional, să îndemne la dialog şi la calm, să intermedieze situaţia tensionată existentă între diferite grupuri ale societăţii. Cei care doresc să protesteze, să îşi poată exercită acest drept, fără violenţă", se mai arată în postarea liderului UDMR.

Klaus Iohannis „condamnă cu fermitate actele de violență, indiferent de cine le comite și împotriva cui sunt îndreptate.”

„Protestul masiv care a avut loc vineri, în Piața Victoriei din București, a fost anunțat cu săptămâni în urmă, așadar a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfășurarea și acțiunea forțelor de ordine. În același timp, numeroase informații publice induceau ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violență stradală, de către persoane sau grupuri organizate.” Declarația integrală aici.

Mihai Fifor: „Se încearcă repetarea violențelor”

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, crede că există încercări de repetare a violenţelor de la protestul din Piaţa Victoriei şi face apel către cetăţenii de bună-credinţă să se delimiteze de astfel de acţiuni, conform Agerpres.

„Fac un apel către toţi cetăţenii de bună-credinţă să se delimiteze de actele de violenţă şi de persoanele care provoacă în mod deliberat intervenţia forţelor de ordine. Deja se încearcă repetarea violenţelor de aseară, fapt ce arată că valul de incitări de pe reţelele de socializare din ultimele zile au făcut parte dintr-un plan bine pus la punct. Astfel se explică şi de ce nu există un organizator oficial al acestui protest", a scris Fifor, pe Facebook.

În opinia sa, PNL şi USR încearcă să deturneze un protest iniţiat de reprezentanţi ai diasporei, susținând totodată că jandarmii au fost provocaţi de „anumite grupuri".

„Lideri politici ai partidelor de opoziţie au înţeles să transforme dreptul unor persoane de a-şi exprima opiniile într-o acţiune de campanie electorală şi de răsturnare a unui Guvern ales democratic. Faptul că, încă de la începutul protestului, anumite grupuri au încercat să pătrundă în Palatul Victoria demonstrează încă o dată că planul a fost din start de a provoca reacţia forţelor de ordine. Grupuri bine organizate i-au provocat în permanenţă pe jandarmi, i-au atacat cu sticle şi pietre, cu garduri şi bucăţi de asfalt", a mai scris ministrul Apărării.

El consideră că jandarmii au acţionat „corect şi în baza legislaţiei în vigoare" pentru restabilirea ordinii publice, criticile care le sunt aduse nefiind justificate.

„Este regretabilă poziţia exprimată public de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la modul de acţiune al Jandarmeriei, într-un moment în care doi oameni în uniformă se zbăteau între viaţă şi moarte în spital, internaţi după ce au căzut victime huliganilor. Este nevoie urgent de o anchetă care să clarifice cine a organizat acest protest şi în ce scop! Toate instituţiile statului trebuie să se implice acum astfel încât cei responsabili să plătească pentru aceste acţiuni antidemocratice", a transmis Mihai Fifor.

Liviu Dragnea: „Cel mai grav este mesajul iresponsabil al președintelui Iohannis”

 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat incidentele din Piața Victoriei.

 „Evenimentele violente din Piața Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democrație. Diferențele de opinie nu pot justifica niciodată violența. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziție.” Declarația completă aici.

Dăncilă „condamnă acţiunile violente desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice”.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acțiunile violente produse în București, vineri seară, desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice.

Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului”. Declarațiile integrale aici.

 Şerban Nicolae: Jandarmeria „nu a greșit”

„Acţiunea Jandarmeriei în niciun caz nu este de blamat. Ar fi fost mai bine să nu apară violenţele şi să facă inutilă orice intervenţie din partea autorităţilor. Nu cred că Jandarmeria a exagerat, nu cred că a greşit.” Declarația completă aici.

Vicepreşedintele ALDE, Andrei Gerea,  dă vina pe opoziţie, „grupările #rezist” şi Iohannis pentru violenţe

„Este condamnabil faptul că lideri politici, aici îi nominalizez pe Ludovic Orban, Dacian Cioloş, Dan Barna, care au stat în spatele protestului de vineri seara, dar chiar şi preşedintele ţării, sunt orbiţi de conflictul politic şi îşi dau girul pentru astfel de manifestări. Sper că, tratând lucrurile la rece, aceşti lideri politici iresponsabili, printre care şi preşedintele, cel care deţine şi calitatea de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, să realizeze gravitatea situaţiei pe care au generat-o încurajând protestele, incitând oamenii şi manipulând”. Declarația integrală aici.

50.000 de oameni au manifestat vineri în Piața Victoriei din Capitală. Protestul a degenerat, astfel că în cursul serii au avut loc mai multe ciocniri violente între grupuri de protestatari, care au aruncat cu pietre și alte obiecte spre jandarmi, și forțele de ordine, care au folosit grenade, gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Printre cele 440 de persoane care au primit îngrijiri medicale au fost și copii și femei, iar în jur de 65 au ajuns la spital. Totodată, procurorii militari au deschis dosar penal privind intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO