MAE reactioneaza dupa ce Ambasada Rusiei a anuntat o donatie "modesta" pentru Cumintenia Pamantului. "Apreciem contributia"

Ultima actualizare: 30-09-2016 07:22

Ambasada Rusiei in Romania anunta, printr-o postare pe pagina de Facebook, ca va contribui cu "modesta" suma de 100 de euro pentru cumpararea sculpturii "Cumintenia Pamantului" de statul roman. Ca urmare a clipului, pe Facebook s-au anuntat proteste.

Reactia Ministerului de Externe

"Apreciem contributia Ambasadei Federatiei Ruse la recuperarea patrimoniului national romanesc si o incurajam sa continue aceasta abordare. Totodata, incurajam sustinerea campaniei de catre orice actor public sau privat, in spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului roman.

Pare insa mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federatiei Ruse, mesaj care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale. Aceasta cu atat mai mult, cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa al carei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care tin de istorie, in vederea consolidarii increderii reciproce.

Pentru informatii legate de campania oficiala derulata de Ministerul Culturii, va invitam sa vizitati pagina de internet www.brancusiealmeu.ro."

Reactia presedintelui Romaniei

Presedintele Iohannis a comentat doar protestul romanilor, nu si gestul ambasadei: “Daca oamenii s-au simtit jigniti sau li s-a parut ca nu se prezinta anumite lucruri asa cum trebuie si vor sa-si arate in mod liber si democratic dezacordul cu aceasta actiune, atunci sigur Romania e o tara in care astfel de actiuni sunt posibile.”

Reactiile romanilor

Raspunsul a venit imediat. Mai multi romani au organizat pe facebook un protest intitutlat "Doneaza un cent pentru Rusia" "Suntem jigniti asa ca va invit sa returnam bacsisul in monede cat mai mici " au spus organizatorii despre donatia de 100 de euro a Rusiei.

Romanii au fost invitati, pe Facebook, sa doneze cate un cent ca raspuns la donatia "modesta" a Ambasadei Rusiei pentru Cumintenia Pamantului. 

Ambasadorul Rusiei a anuntat cu mandrie ca a donat 100 de euro pentru Cumintenia Pamantului. Consideram ca suntem jigniti, asa ca va invit sa returnam bacsisul in monede cat mai mic. Un cent ar fi suficient daca ne-am aduna suficienti. Oricum, ar fi bine sa nu ramanem datori, asa cum sunt rusii faţă de noi cu niste zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici”, este mesajul publicat pe reteaua de socializare.

Postarea publicata pe pagina ambasadei este insotita de un clip replica la cel realizat de Papaya Advertising,  in urma cu mai bine de o luna, care facea referire la instaurarea comunismului.

"Despre contributia Ambasadei la recuperarea sculpturii „Cumintenia Pamantului.

In Romania este lansata campania pentru recuperarea patrimoniului national cultural al tarii, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului". Ambasada se alatura actiunii si aduce o contributie financiara modesta la fondul comun creat in acest scop.", este mesajul transmis pe pagina.

In clip insa, se vorbeste despre cum "armata rusa si armata romana au luptat impreuna in Primul Razboi Mondial pentru independenta Romaniei" si cum in al Doilea Razboi Mondial "au luptat impreuna pentru independenta Europei". De asemenea, filmuletul prezinta cum Romania "s-a reconstruit economic si social cu ajutorul Uniunii Sovietice si ca "copiii trebuie sa invete istoria adevarata".

In final, este precizat ca Ambasada Rusa a donat pentru Cumintenia Pamantului suma de 100 de euro, atasand chiar o poza, drept dovada, la comentarii.

Videoclipul n-a starnit insa reactiile asteptate de Ambasada Rusa. Dupa ce au vazut imaginile, romanii fie l-au ironizat, fie l-au atacat dur, la comentarii.

"Un bun inceput:))) da' Tezaurul cand il inapoiati? Nu de alta, da' se face suta de ani de cand e pe la voi. ", a scris George.

"Uniunea Sovietica a furat Romaniei Bucovina de Nord si Basarabia", a transmis Gabi.

"Ca roman, ma simt profund jignita.",a scris Emma.

Totusi, au existat si persoane care cu considerat gestul "unul potrivit".

De asemenea, deputatul Ovidiu Raetchi a dat o replica in Parlament.

"Am cautat in istorie si am identificat doua astfel de valori. Basarabia, pe care un imperiu vecin a rapit-o Romaniei printr-o intelegere cu Hitler, in urma unui ultimatum agresiv. Tezaurul Romaniei, incredintat unor aliati de la acea vreme.

Cu aurul din tezaur am putea achizitiona cateva sute de cumintenii ale pamantului. Acum, daca tot s-a format acest reflex bizar de a darui mai degraba, decat a dobandi, la ambasada Rusiei, contam pe sprijinul ei in aducerea tezaurului in Romania."

Clipul postat de Ambasada Rusiei, pe Facebook

Text: ''Istoria adevarata n-a fost scrisa de actori pe un platou de filmare. Istoria adevarata a fost scrisa cu sange pe campul de lupta. Primul Razboi Mondial - armata rusa si armata romana lupta impreuna pentru independenta Romaniei. Al Doilea Razboi Mondial - armata sovietica si armata romana lupta impreuna pentru independenta Europei. Industrializarea Romaniei - Romania se reconstruieste economic si social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie sa invete istoria adevarata. Ambasada Federatiei Ruse in Romania doneaza pentru Cumintenia Pamantului. Romania trebuie sa isi recupereze valorile, copiii trebuie sa invete istoria adevarata''.

Clipul realizat de Papaya Advertising:

Text: "Poate ca istoria e o carte care ne mentioneaza cu litere mici, o carte cu file rupte ici si colo, purtand comorori pierdute pentru totdeauna sau file smulse si duse departe de noi. Sau poate e ceva ce ne-a fost scris de altii, fara suflet, noua, cei care doar cu sufletul traim. Paragrafe intregi dictate intr-o limba pe care n-am mai inteles-o si care ne-au facut sa ne simtim straini la noi in tara. O carte pe care unii dintre noi au lasat-o in urma neterminata. Asta poate ca e istoria, un sir lung de capitole care n-au depins de noi si pe care le-am parcurs cuminti, asteptand cu speranta ca va urma o pagina pe care sa ne-o scriem singuri, stiind ca o putem scrie atat de frumos, incat cei care spun acum « Ce vrei, ba? Asta e Romania!», sa sopteasca respectuos: «Asta este Romania!»"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO