DNA acuza SIVECO de o "gaura" de 3 milioane de euro la bugetul de stat. Ce rol aveau in afacere tiganii din Sintesti


Ultimul update: Joi 11 Septembrie 2014 00:10
Data publicarii: Luni 08 Septembrie 2014 09:20
Categorie: Stiri actuale

Ancheta de proportii a procurorilor DNA. Acestia suspecteaza ca au avut loc tranzactii fictive de 10 milioane de euro, intre una dintre cele mai mari companii de programe informatice si zeci de firme fantoma.

"Activitatea la negru s-ar fi desfasurat timp de 3 ani", spun si politistii, care sustin ca, pentru a scapa de taxe si impozite, SIVECO Romania ar fi facut afaceri inclusiv cu tiganii din Sintesti. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 3 milioane de euro.

Luni au avut loc 7 perchezitii iar 10 persoane au fost duse la audieri pentru ca ar fi facut evaziune fiscala. Printre acestea si Irina Socol presedintele fondator al SIVECO Romania.

Politistii au ridicat la perchezitiile facute la sediul central al companiei de programe informatice zeci de contracte in original. In documentele incheiate in perioada 2009-2013 sunt, spun cei care se ocupa de ancheta, evidentiate tranzactii fictive de 10 milioane de euro.

Politistii sustin ca pentru a plati mai putin la bugetul de stat reprezentantii SIVECO ar fi creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi scos milioane de euro din companie. Practic, in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii care reprezentau crearea de softuri. Politistii spun ca in realitate programele nu ar fi fost facute, iar bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 3 milioane de euro .

De aceasta inginerie se pare ca ar fi stiut inclusiv Irina Socol, spun anchetatorii. In urma actiunilor de luni, Siveco Romania a spus printr-un comunicat ca va colabora cu autoritatile.

"Activitatea financiara si comerciala a companiei se bazeaza de mai bine de 22 de ani pe respectatrea tuturor prevederilor legale nationale si internationale. Sprijinim cu maxima disponibilitatea eforturile autoritatilor."

Siveco Romania este una dintre primele trei companii de programe informatice din Romania iar Irina Socol apare in top 200 femei de succes din tara noastra .
 

VIDEO PROTVPLUS.RO