Polițiștii au stabilit trecutul infracțional al tâlharilor din bancomate din Vrancea. Cel puțin cinci alte jafuri

Ultima actualizare: 24-10-2020 19:23

Indivizii prinși săptămâna aceasta în timp ce încercau să jefuiască un bancomat din Vrancea ar mai fi dat cel puțin cinci lovituri similare.

Acționau rapid, în doar 4 minute, și foloseau mașini înmatriculate în străinătate, pe care montau numere românești. Polițiștii vor să afle dacă tot ei au furat peste 150.000 de lei luna trecută de la un bancomat din Otopeni.


Suspecţii alegeau bancomate din localităţi rurale şi ştiau când să dea lovitura. Aflaseră că aparatele erau alimentate în prima jumătate a lunii, înainte de pensie sau de primirea ajutoarelor sociale şi evitau traseele monitorizate de camere de supraveghere. În acest fel, indivizii - patru la număr - ar fi reuşit în câteva săptămâni să dea patru spargeri în tot atâtea localităţi din judeţele Galaţi şi Vrancea.

Ultima oară, indivizii au fost prinşi în flagrant, însă până atunci au reuşit să fure din fiecare bancomat jefuit aproximativ 140.000 de lei. Bine organizaţi, acţionau rapid: montau bomba artizanală, apoi strângeau banii şi dispăreau în patru minute.

Comisar-șef Cristi Gheorghe, directorul adjunct al Direcției Investigații Criminale IGPR: „Foloseau un autoturism înmatriculat în afara graniţelor României şi pe care aplicau plăcuțe sustrase de la un autovehicul de pe raza judeţului Galaţi. Au acţionat profesionist. Erau nişte infractori care, să zicem aşa, în limbaj de specialitate, îşi făcuseră studiile prin străinătate. De altfel, sunt anchetaţi, cercetaţi şi acolo pentru fapte similare, pentru fapte cu mod de operare asemănător."

Metoda "Pizza Slide"

Poliţiştii au motive serioase să creadă că aceiaşi indivizi ar fi spart, tot anul acesta, un bancomat în Capitală şi unul în Otopeni.

În cazul din Otopeni, autorii au reuşit să fure 155.000 de lei. Acolo, bancomatul fusese alimentat cu 3 zile înainte, iar metoda folosită a fost similară cu cea din atacurile din Galaţi şi Vrancea.

Comisar-șef Cristi Gheorghe:Este folosit acelaşi dispozitiv "Pizza Slide". Este dispozitivul acela metalic care se introduce pe fanta de eliberare a numerarului şi care se iniţiază pentru explozie prin fitil. Ardere prin fitil."

Metoda a fost folosită pentru prima dată în România în octombrie 2018, spun poliţiştii, iar de atunci au avut loc încă cel puţin 20 de spargeri sau tentative. În 80% din cazuri, hoţii au fost prinşi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO