O femeie din Iași riscă să ajungă după gratii după ce a ucis o pasăre răpitoare și s-a lăudat, ulterior, cu isprava pe rețelele sociale.

Poliția i-a bătut la ușă, iar o anchetă a fost deschisă în acest caz. Uliul este o pasăre protejată prin lege și se află acum în perioada de reproducere.

Decesul unuia dintre părinți duce, automat, la moartea puilor din cuib spun cercetătorii.

Pe rețelele sociale au apărut imagini revoltătoare, cu pasărea răpitoare moartă, așezată pe prispa unei case de la țară, drept trofeu. Cel care a făcut fotografiile și, ulterior, și le-a distribuit pe internet, este chiar soțul femeii.

Bărbatul se laudă cu isprava făcută de nevastă, care s-a răzbunat pe uliu, după ce pasărea i-ar fi răpit 3 pui de găină din curte. Oamenii din comuna Țuțora, unde s-a petrecut grozăvia, condamnă gestul, dar sunt departe de a înțelege că natura trebuie protejată.

Bărbat: "Adică îmi ia animalul din ogradă şi să mai dea şi amendă, nu?".

Femeie: "În fiecare zi vine, vin flămânzi şi iau câte un pui, se duc şi îl mănâncă. Pe urmă iar vine înapoi ."

Bărbat: "Rămânem fără pui. Mi-a furat şi răţuşte şi pui de boboc, fura, sunt flămânzi, nu au de unde, trebuie să atace. Și rămâi cu paguba, asta e viaţa la ţară”.

Poliția Animalelor Iaşi s-a autosesizat în acest caz, iar femeia care ar fi ucis pasărea a dat deja declarații în fața agenților.

Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt IPJ Iași: ”Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor efectuează verificări pentru stabilirea, cu exactitate, a întregii situaţii de fapt”.

Cristinel Albu, primarul comunei Țuțora: ”Este regretabil ce s-a întâmplat şi cred că oamenii au înţeles acum şi o să înţeleagă ţara întreagă care au văzut asemenea postari, ce înseamnă dacă recurg la omorârea păsărilor răpitoare sau alte animale”.

Oamenii de știință spun că uliul porumbar ucis este un mascul adult și, cel mai probabil, a avut parte de o moarte cruntă.

Alexandru Strugariu - Cercetător Ştiinţific la UAIC: "Femelele stau, de obicei, cu puii sau cu ouăle, în perioada aceasta şi masculii vânează. În momentul în care a fost ucis acel mascul de uliu porumbar putem conclude şi că au murit şi puii acestuia, pentru că, nefiind împreună, perechea nu mai poate să aibă grijă de pui".

Maltratarea sau uciderea păsărilor sau animalelor se pedepsește cu amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani de închisoare. Uliul porumbar este o pasăre răpitoare și trăiește, în medie, 10 ani.